Kartel dadah Mexico berpura-pura sebagai pegawai Jabatan Harta Perbendaharaan AS dalam skim tukar tukar masa yang berani, pegawai berkata

(SeaPRwire) –   Sebuah geng sangat berani dalam menjalankan penipuan yang menargetkan warga Amerika tua sehingga operator geng itu mengaku sebagai pegawai Jabatan Perbendaharaan AS, kata pihak berkuasa AS pada Khamis.

Penipuan itu digambarkan oleh Pejabat Kawalan Aset Asing, atau OFAC, Jabatan Perbendaharaan. Agensi itu telah mengejar penipu yang menggunakan pusat panggilan yang dikawal oleh kartel dadah Jalisco untuk mempromosikan tawaran palsu untuk membeli hartanah pembahagian masa warga Amerika. Mereka telah menipu sekurang-kurangnya 600 orang Amerika sebanyak kira-kira $40 juta.

Tetapi mereka juga mula menghubungi orang dengan mendakwa mereka adalah pekerja OFAC itu sendiri, dan menawarkan untuk melepaskan dana yang didakwa dibekukan oleh agensi AS itu, yang memerangi dana haram dan pencucian wang.

“Pada masa tertentu, pelaku penipuan pembahagian masa salah gunakan nama agensi kerajaan dalam cubaan untuk kelihatan sah,” kata agensi itu. “Contohnya, pelaku boleh menghubungi mangsa dan mendakwa mewakili OFAC, menuntut bayaran pertukaran untuk pembebasan dana yang dituntut pelaku telah dibekukan oleh OFAC.”

OFAC mengumumkan siri baru sanksi Khamis terhadap tiga individu dan 13 syarikat yang dikatakannya berkaitan dengan kartel Jalisco, dikenali dengan singkatan Bahasa Sepanyolnya sebagai CJNG, yang telah membunuh pekerja pusat panggilan yang cuba berhenti.

Setiausaha Perbendaharaan AS Janet L. Yellen berkata dalam kenyataan bahawa “CJNG menggunakan keganasan dan intimidasi yang melampau untuk mengawal rangkaian pembahagian masa, yang kerap menargetkan warga Amerika tua dan boleh merosakkan simpanan seumur hidup mereka.”

Pada Jun, pegawai AS dan Mexico mengesahkan sebanyak lapan pekerja muda disahkan mati selepas mereka kelihatan cuba berhenti kerja di pusat panggilan yang dikendalikan oleh kartel Jalisco.

Walaupun keluarga mangsa percaya anak-anak mereka bekerja di pusat panggilan biasa, pejabat itu sebenarnya dikendalikan oleh Jalisco, kumpulan ganas Mexico paling ganas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.