Kardinal Katolik tunggal Panama ditemui hidup selepas hilang sekejap

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa telah menemui kardinal tunggal yang hilang minggu ini di barat Panama berhampiran sempadan dengan Costa Rica, pegawai-pegawai gereja berkata Khamis, beberapa jam selepas mengesahkan kehilangan paderi tersebut.

Persidangan Episkopal Panama berkata dalam kenyataan Khamis petang bahawa Kardinal José Luis Lacunza dari Sepanyol telah dijumpai selepas terakhir dilihat Selasa. Mereka tidak segera memberikan butiran.

Peguam negara di negeri Chiriqui berkata awal hari itu bahawa mereka telah membuka siasatan. Lacunza, 79, adalah uskup untuk keuskupan David di Chiriqui.

Keuskupan itu mengesahkan dalam kenyataan bahawa Lacunza tidak dilihat sejak petang Selasa dan berkata ia telah melaporkan kepada pihak berkuasa.

Peguam Negara Sementara Panama, Javier Caraballo, memberitahu wartawan di Bandar Raya Panama bahawa penyiasat sedang bergerak dari ibu negara ke Chiriqui untuk menjalankan temubual.

Lacunza adalah satu-satunya kardinal Katolik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.