Kapal tentera laut Jerman berlayar ke Laut Merah untuk menyertai misi EU terhadap serangan Houthi

(SeaPRwire) –   Kapal perang Jerman Hessen telah berlayar pada hari Khamis ke Laut Merah, di mana Berlin merancang untuk menyertai misi EU bagi membantu mempertahankan kapal kargo dari serangan oleh pemberontak Houthi yang disokong Iran di Yemen yang mengganggu perdagangan.

Hessen berlepas dari pelabuhan utara Wilhelmshaven dengan kira-kira 240 kakitangan tentera laut. Tujuannya adalah untuk memastikan kapal itu berada di tempat sebaik sahaja misi EU mendapat kelulusan rasmi dan EU meluluskan mandat bagi kapal itu menyertai, yang dijangka pada akhir Februari.

Menteri luar EU dijangka akan menandatangani misi Laut Merah pada 19 Februari. Pegawai-pegawai telah menyatakan bahawa tujuh negara dalam blok itu bersedia untuk menyediakan kapal atau pesawat.

Pemberontak Houthi yang disokong Iran telah lama menjalankan kempen serangan drone dan peluru berpandu terhadap kapal komersial atas serangan Israel terhadap Gaza pada Oktober.

Walau bagaimanapun, pemberontak sering menyerang kapal dengan kaitan yang lemah atau tiada dengan Israel, mengancam perkapalan di laluan perdagangan global penting antara Asia, Timur Tengah dan Eropah.

Pasukan Amerika Syarikat dan British telah melancarkan serangan terhadap sasaran yang digunakan oleh Houthi, berusaha untuk mengganggu keupayaan pelancaran peluru berpandunya. Tetapi ketua dasar luar EU, Josep Borrell, telah menyatakan bahawa misi EU – yang diberi nama Aspides, daripada bahasa Yunani untuk “perisai” – tidak akan mengambil bahagian dalam sebarang serangan tentera dan hanya akan beroperasi di laut.

Sementara itu, Pemerintah Pusat Amerika Syarikat menyatakan pada X, sebelum ini dikenali sebagai Twitter, bahawa pasukannya telah melancarkan serangan pertahanan diri terhadap dua peluru berpandu anti-kapal laut berpandu Houthi pada pagi Rabu sebagai mereka bersiap untuk dilancarkan terhadap kapal di Laut Merah.

Dan pada malam Rabu, pasukan Amerika Syarikat melancarkan serangan kedua terhadap peluru berpandu serangan darat berpandu Houthi yang sedang disediakan untuk dilancarkan.

“CENTCOM mengenal pasti peluru berpandu ini di kawasan Houthi di Yemen dan menentukan ia membawa ancaman segera kepada kapal tentera laut dan kapal dagang Amerika Syarikat di rantau itu.” kata pos itu. “Tindakan ini akan melindungi kebebasan navigasi dan membuat perairan antarabangsa lebih selamat dan lebih selamat untuk kapal tentera laut dan kapal dagang Amerika Syarikat.”

Serangan kedua berlaku tidak lama selepas drone Amerika Syarikat meletupkan kereta di ibu negara Iraq, membunuh komander kanan puak berkuasa Kataib Hezbollah di Baghdad pada malam Rabu. Komander itu, Wissam Muhammad Sabir Al-Saadi, dikenali sebagai Abu Baqir Al-Saadi, bertanggungjawab untuk operasi Kataib Hezbollah di Syria dan bertanggungjawab “merancang dan mengambil bahagian secara terus dalam serangan” terhadap tentera Amerika Syarikat di rantau itu.

Dalam minggu-minggu kebelakangan ini, Amerika Syarikat dan EU, disokong oleh sekutu-sekutu yang lain, telah melancarkan serangan udara menyerang arsenal peluru berpandu dan tapak pelancaran serangan Houthi.

Serangan udara pada Jumaat lalu di Iraq dan Syria menyasarkan militia Iran yang lain dan Pengawal Revolusi Iran sebagai balasan kepada serangan drone yang membunuh tiga tentera Amerika Syarikat di Jordan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.