Kapal Tentera Laut AS USS Ronald Reagan meninggalkan pelabuhan rumah Jepun selepas hampir satu dasawarsa

(SeaPRwire) –   Kapal induk pesawat terbang tentera laut Amerika Syarikat, USS Ronald Reagan meninggalkan pelabuhan asalnya di Jepun pada hari Khamis, menamatkan hampir sembilan tahun penempatan di Wilayah Asia Pasifik Timur, di mana ia memainkan peranan utama dalam usaha Amerika Syarikat untuk memperkukuh hubungan pertahanan dengan Jepun dan rakan-rakan serantau yang lain.

Keberangkatan USS Ronald Reagan — salah satu kapal perang terbesar Amerika Syarikat dan kapal induk kelas Nimitz berkuasa nuklear — berlaku ketika ketegangan di kawasan Asia Pasifik Timur semakin meningkat berikutan tindakan China yang semakin agresif.

Ia akan digantikan kemudian tahun ini oleh USS George Washington, kapal induk kelas Nimitz yang lain. Jepun telah mempercepat pembangunan keupayaan tentera dan meningkatkan operasi laut bersama dengan .

Ahli keluarga dan kawan-kawan anak kapal hadir untuk melambai-lambaikan kapal induk itu dari Pangkalan Tentera Laut Yokosuka selepas misi pengawasan terakhirnya awal pagi tadi.

Ratusan anak kapal berdiri sepanjang tiang manakala yang lain di dek penerbangan berdiri membentuk ungkapan bahasa Jepun “dewa mata”, yang bermaksud “jumpa lagi”. Kapal induk itu ditemani oleh dua kapal pemusnah bersenjata misil bimbingan, USS Robert Smalls dan USS Howard.

Ketika majlis itu, Duta Amerika Syarikat ke Jepun Rahm Emanuel menjamin “peralihan yang licin”.

“USS Ronald Reagan dan anak kapalnya memastikan berjuta-juta orang di seluruh Wilayah Asia Pasifik Timur dapat menjalani kehidupan mereka bebas daripada paksaan, agresif dan penindasan,” kata Emanuel kemudian kepada wartawan.

USS Ronald Reagan tiba di Yokosuka pada 2015. Sebelum itu, semasa penempatannya berhampiran Semenanjung Korea, kapal induk itu menyumbang dalam Operasi Tomodachi, berikutan gempa bumi, tsunami dan bencana nuklear 2011 di timur laut Jepun.

USS Ronald Reagan merupakan satu-satunya kapal induk tentera laut Amerika Syarikat yang ditempatkan sebagai kapal bendera Kumpulan Serangan Kapal Induk 5 di bawah Tentera Laut Amerika Syarikat, 7th Fleet, yang mempunyai pelabuhan asal di luar Amerika Syarikat.

Sepanjang tempohnya, ia menyertai berdozen-dozen latihan bersama dan melawat lebih daripada satu dozen pelabuhan asing, termasuk lawatan pelabuhan bersejarah ke Da Nang, Vietnam, tahun lepas.

Ketegangan meningkat di Laut China Selatan antara China dan Filipina serta beberapa negara lain atas pertikaian maritim dan wilayah, Jepun bimbang dengan pertikaian dengan China atas pulau-pulau tak berpenghuni di Laut China Timur.

Kapal pengawal pantai Jepun dan China kerap berhadapan di perairan itu.

Menteri Pertahanan terdahulu Tomomi Inada, yang baru-baru ini menyertai ekspedisi kajian alam sekitar berhampiran pulau-pulau dipertikai Senkaku, yang Beijing panggil Diaoyu, berkata pada hari Khamis bahawa kerjasama dengan Amerika Syarikat dan negara-negara berfikiran serupa adalah kunci untuk mempertahankan tertib antarabangsa.

“Kami merasakan keperluan untuk tidak membenarkan Laut China Timur menjadi seperti Laut China Selatan,” katanya.

Pendaratan di pulau-pulau itu tidak dibenarkan, jadi kumpulan Inada menggunakan drone untuk kajian tanah dan tumbuh-tumbuhan kawasan itu. China membantah ekspedisi itu.

Inada berkata pakar harus dibenarkan mendarat di wilayah itu untuk kajian, meminta perbahasan parlimen.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.