Kapal, Pesawat, Senjata, Tentera: Inilah Semua Sokongan Ketenteraan yang Sedang Disiapkan oleh Amerika Syarikat untuk Israel

Sebuah C-17 USS berada di Pangkalan Udara Nevatim di padang pasir Israel, Jumaat, 13 Oktober 2023.

Dalam masa beberapa jam selepas serangan kejam pada 7 Oktober oleh Hamas, AS mula memindahkan kapal perang dan pesawat ke kawasan itu untuk bersedia memberikan apa sahaja yang diperlukan Israel untuk memberi tindak balas. Pada Selasa, lebih banyak kapal dan pasukan sedang menuju ke Israel, dan pasukan lain di AS sedang bersedia untuk dikerahkan jika dipanggil.

Satu kumpulan kapal serang AS dan pesawatnya sudah berada di Mediterranean timur dan satu kapal lagi telah berlepas dari AS dan sedang menuju ke sana. Selain itu, tiga kapal perang Tentera Laut juga sedang bergerak ke kawasan itu. Puluhan pesawat telah dihantar ke pangkalan tentera udara AS di seluruh Timur Tengah, dan pasukan khas Amerika sedang bekerja dengan tentera Israel dalam perancangan dan perisikan.

Setakat Selasa, lima penghantaran senjata dan peralatan AS telah tiba di Israel.

Peningkatan tahap ini mencerminkan kebimbangan AS yang sedang meningkat bahawa pertempuran maut antara Hamas dan Israel akan meluas ke konflik serantau yang lebih besar. Jadi misi utama kapal perang dan pesawat peperangan AS adalah untuk menubuhkan kehadiran besar dan ketara yang akan menghalang Hezbollah, Iran atau yang lain daripada mengambil kesempatan daripada situasi ini.

Berikut adalah senjata dan bantuan tentera yang disediakan oleh tentera AS:

Kapal dan pesawat tentera laut

Salah satu contoh paling ketara mengenai tindak balas AS adalah di perairan yang mengelilingi Israel — satu siri kapal perang besar berada atau sedang bergerak ke Mediterranean timur dan Laut Merah.

Kumpulan kapal serang USS Gerald R. Ford telah diperintahkan untuk pergi ke Mediterranean timur dalam masa beberapa jam selepas serangan, dan pada Selasa Pentagon berkata kapal itu penggantungan enam bulan di rantau itu telah dilanjutkan dan tidak memberikan tarikh akhir. Menteri Pertahanan AS Lloyd Austin baru-baru ini memerintahkan kumpulan kapal serang USS Dwight D. Eisenhower untuk menyertai Ford di Mediterranean timur, dan kapal-kapal itu kini sedang menuju merentasi Lautan Atlantik.

USS Gerald R. Ford, tiba di Halifax pada 28 Oktober 2022.

Pada Selasa, Pentagon berkata ia menghantar kumpulan kapal serangan amfibia USS Bataan, yang terdiri daripada tiga kapal membawa beribu-ribu Marin dari Unit Ekspedisi Marin ke-26, ke kawasan itu. Seorang pegawai AS berkata kapal pengangkut amfibia USS Mesa Verde berada di Laut Mediterranean, dan Bataan, kapal serangan amfibia, dan USS Carter Hall, kapal pendaratan dermaga, berada di rantau Teluk dan kini sedang menuju ke Laut Merah. Pegawai itu berbual secara syarat untuk memberikan butiran lokasi kapal.

Kapal-kapal itu membawa helikopter dan kenderaan pendaratan yang boleh memasukkan Marin ke wilayah musuh atau memberikan bantuan perubatan atau lain-lain.

Kapal perang, terutamanya kapal pengangkut pesawat dengan jet pejuang dan pesawat pengawasan mereka, secara bersejarah terbukti menjadi pencegah yang berkesan terhadap aktiviti militan Iran dan lain-lain di Timur Tengah. Kapal pengangkut berfungsi sebagai pusat kawalan dan boleh melaksanakan peperangan maklumat. Ia membawa jet pejuang F-18 yang boleh terbang untuk misi pencegahan atau menyerang sasaran. Dan ia juga mempunyai pesawat pengawasan E-2 Hawkeye yang boleh memberikan amaran awal mengenai pelancaran peluru berpandu dan mengesan pergerakan musuh.

Senjata dan pasukan khas

Pesawat yang memuatkan senjata AS sudah mula tiba di Israel. Austin menonton ketika anak kapal sedang menurunkan satu pesawat pengangkut C-17 di pangkalan udara Nevatim timur Gaza pada Jumaat. Pada Selasa, Pentagon berkata lima penghantaran sedemikian sudah dibuat dan lebih dijangka.

Pegawai pertahanan AS menyatakan bahawa pentadbiran sudah memberikan bom diameter kecil, munisi lain dan peluru berpandu pencegah kepada Israel untuk sistem pertahanan udara Iron Dome-nya, dan lebih akan datang. AS juga memaksa syarikat pertahanan mempercepatkan tempahan senjata oleh Israel yang sudah ada dalam buku, termasuk munisi untuk Iron Dome.

Munisi Iron Dome yang disediakan oleh AS kepada Israel kemungkinan akan menjadi tambahan kepada yang sudah dipesan oleh Israel dan akan menjadi sebahagian daripada pakej bantuan tentera berterusan. Pakej itu juga akan termasuk kit JDAM – secara kasarnya ekor dan kit navigasi yang menukar bom “bodoh” kepada bom “bijak” yang boleh dipandu ke sasaran.

Selain itu, AS telah menubuhkan sel kecil pasukan khas yang telah bekerja dengan Israel, memberikan perisikan dan perancangan, serta nasihat kepada Angkatan Pertahanan Israel mengenai usaha pemulihan tebusan. Pentagon telah berkata askar-askar itu tidak menyertai sebarang pemulihan tebusan dan tiada pasukan tentera AS yang lain di darat di Israel.

Pesawat peperangan Tentera Udara

Pentagon juga telah memerintahkan lebih pesawat peperangan untuk menguatkan skuadron A-10, F-15 dan F-16 di pangkalan di seluruh Timur Tengah. Lebih akan ditambah jika diperlukan.

Setiausaha Tentera Udara Frank Kendall berkata minggu lepas dalam acara Atlantic Council bahawa perkhidmatan itu mengarahkan unit-unit yang sepatutnya pulang ke rumah untuk kekal di tempat bersama pengganti mereka.

Tentera Udara AS sudah mempunyai kuasa udara yang signifikan di rantau itu untuk melaksanakan operasi bermanusia dan tanpa pemandu, terutamanya di Syria, di mana sebuah F-16 AS minggu lepas diarahkan menembak jatuh drone Turki yang menimbulkan ancaman kepada pasukan darat AS.

Dan lebih pasukan akan bersiap sedia

Austin mengarahkan kira-kira 2,000 tentera AS untuk bersiap sedia untuk dikerahkan jika diperlukan dalam beberapa hari dan minggu akan datang. Jurucakap Pentagon Sabrina Singh memberitahu wartawan Selasa bahawa unit-unit itu belum dikenal pasti. Beliau berkata tentera akan boleh bertindak balas dengan cepat, terutamanya untuk memberikan perisikan dan pengawasan, pengangkutan dan bantuan perubatan.

Dua ribu tentera itu kemungkinan akan termasuk tambahan anggota Tentera Udara dan Tentera Darat.