Kapal perusak USS Carney menembak jatuh drone dan peluru berpandu dilancarkan oleh Houthis di Yemen

(SeaPRwire) –   Kapal perusak USS Carney menembak jatuh drone dan peluru berpandu yang dilancarkan ke arahnya di Laut Merah oleh pemberontak Houthi Yemen, umum pada Rabu.

USS Carney, sebuah kapal perusak kelas Arleigh Burke yang terlibat dalam kempen Amerika Syarikat menentang pemberontak yang disokong Iran, menembak jatuh satu peluru berpandu balistik anti-kapal dan tiga serangan udara tanpa pemandu tunggal antara jam 3 petang dan 5 petang masa Sanaa, CENTCOM berkata.

Beberapa jam kemudian, pasukan CENTCOM memusnahkan tiga peluru berpandu anti-kapal dan tiga kapal permukaan tanpa pemandu (USV) dalam pertahanan diri. Peluru berpandu dan USV terletak di kawasan Yemen yang dikawal oleh Houthi.

“Pasukan CENTCOM mengenal pasti peluru berpandu, UAV dan USV dan menentukan bahawa mereka membawa ancaman segera kepada kapal-kapal dagang dan kapal Tentera Laut Amerika Syarikat di rantau ini,” kata CENTCOM dalam kenyataan.

“Tindakan-tindakan ini diambil untuk melindungi kebebasan pelayaran dan membuat perairan antarabangsa lebih selamat dan lebih selamat untuk kapal-kapal Tentera Laut dan kapal dagang Amerika Syarikat.”

Tiada laporan kecederaan atau kerosakan kepada kapal dilaporkan.

Brig. Jen. Yahya Saree, jurucakap tentera Houthi, mengakui serangan ke atas USS Carney, Agensi Berita Antarabangsa melaporkan.

Houthi “tidak akan berhenti sehingga agresi berhenti dan pengepungan ke atas rakyat Palestin di Jalur Gaza dibebaskan,” kata Saree, yang tidak mengakui serangan udara Amerika Syarikat kemudian.

Lalu lintas kargo melalui Terusan Suez telah merosot sejak pemberontak yang disokong Iran Houthi mula menyerang kapal-kapal di Laut Merah sebagai tanda sokongan kepada Palestin dalam peperangan Israel-Hamas, yang bermula berikutan serangan pengganas pada 7 Oktober yang membunuh 1,200 orang. Serangan itu membawa kepada pasukan Amerika Syarikat dan British memimpin siri serangan berimbang terhadap sasaran Houthi di Yemen.

Houthi tidak menawarkan sebarang penilaian kerosakan yang mereka alami dalam serangan yang bermula pada Januari, walaupun mereka mengatakan sekurang-kurangnya 22 pejuang mereka terbunuh.

Sejak November, pemberontak berulang kali menyerang kapal-kapal di Laut Merah dan perairan bersebelahan atas peperangan Israel-Hamas. Kapal-kapal itu termasuk sekurang-kapal dengan , pemberontak utama mereka, dan kapal bantuan kemudian menuju wilayah yang dikawal Houthi.

Pada minggu lepas, kapal kargo milik UK, , membuatnya kapal pertama yang hilang sejak permulaan peperangan Israel-Hamas.

Kapal itu, kapal pengangkutan berdaftar Belize bernama “MV Rubymar”, diserang oleh dua peluru berpandu anti-kapal yang dilancarkan oleh Houthi pada 18 Februari, salah satunya mengenai dan menyebabkan kerosakan teruk. Kesemua 24 anak kapal diselamatkan dengan selamat, tetapi Rubymar ditinggalkan di air, perlahan-lahan menenggelam kerana kargonya, baja dan minyak, tumpah ke laut. CENTCOM menamakannya bencana alam.

USS Carney telah berada di barisan hadapan menangkis serangan Houthi di kawasan itu. USS Carney berinteraksi dengan dan yang berada dalam lingkungan.

Sementara itu, tentera laut India melepaskan video anak kapalnya dari INS Kolkata memerangi kebakaran di atas MSC Sky II, yang diserang oleh Houthi di Teluk Aden pada Isnin. Asap mengalir keluar dari satu kontena di atas kapal itu, yang juga menunjukkan tanda-tanda terbakar dari impak peluru berpandu Houthi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.