Kapal peronda AS menghalang peluru berpandu Houthi yang dilancarkan kepada kapal kontena milik AS, kata pegawai

(SeaPRwire) –   Kapal perusak Amerika Syarikat menangkis peluru berpandu yang dilancarkan oleh Houthi kepada kapal kontena milik Amerika Syarikat di Laut Merah pada hari Rabu, kata seorang pegawai Amerika Syarikat kepada CNN.

Pengganas yang disokong Iran iaitu Houthi telah melancarkan tiga peluru berpandu anti-kapal ke atas kapal kontena komersial milik Amerika Syarikat dan berdaftar di Amerika Syarikat iaitu M/V Maersk Detroit yang sedang melalui Selat Bab al-Mandab di Laut Merah Selatan, kata seorang pegawai pertahanan Amerika Syarikat kepada CNN. Peluru berpandu dilancarkan dari kawasan Yemen yang dikawal oleh Houthi.

Kapal perusak kelas Arleigh Burke yang dipandu misil, menangkis dua daripada peluru berpandu manakala yang ketiga jatuh ke laut, kata pegawai itu.

Kapal kontena milik Amerika Syarikat terus dalam perjalanannya dan menurut laporan awal, tiada kecederaan dan tiada kerosakan ke atas kapal, kata pegawai itu.

Jurucakap Pentagon John Kirby memberitahu pemberita dalam sidang akhbar pada petang Rabu bahawa dua buah kapal menjadi sasaran.

“Apa yang boleh saya beritahu dan apa yang saya ketahui tentang apa yang berlaku hari ini ialah terdapat tiga peluru berpandu Houthi dilancarkan ke arah dua kapal komersial di Laut Merah Selatan,” kata Kirby. “Satu peluru berpandu meleset kira-kira 200 kilometer. Dua lagi ditembak jatuh oleh kapal perusak Tentera Laut Amerika Syarikat.”

Ini merupakan serangan ketiga ke atas kapal milik Amerika Syarikat oleh Houthi dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

Ia menandakan serangan Houthi pertama sejak 18 Januari dan serangan ke-36 ke atas kapal komersial di Laut Merah dan Selat Bab al-Mandab sejak 19 November.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.