Kapal Karam Misteri Abad Ke-19 Terdampar di Pesisir Kanada yang Tertutup Salju: ‘Dipukuli oleh Lautan’

(SeaPRwire) –   bangkai kapal abad ke-19 yang bertarikh dari abad ke-19 telah muncul di pantai berselimut salji di Newfoundland, Kanada.

Pasukan ahli arkeologi bekerja untuk menggali sejarah misteri kapal itu, mengeluarkan bahagian kapal sepanjang 30 meter (100 kaki) sebelum pasang surut menariknya kembali ke dasar laut.

Pasukan bekerja pada akhir minggu lalu dan mengambil gambar terperinci, video dan ukuran serta mengumpul contoh kayu teras untuk cuba menentukan asal-usul bangkai.

“Kami berharap mengenal pasti spesies kayu dan umur kayu dan mengenal pasti komposisi logam. Perkara-perkara ini akan memberi kami petunjuk mengenai umur dan asalnya,” memberitahu dalam sidang akhbar pada Selasa.

Brake berkata bahawa kedudukan bangkai kapal di “tidak sesuai” kerana ia terus “dipukul” oleh lautan.

“Ia berada di kedudukan berbahaya,” katanya. “Ia dipukul oleh lautan dan sebagainya. Ia bukanlah keadaan yang sesuai untuk mendapat lebih banyak maklumat daripadanya.”

Bangkai kapal pertama kali ditemui di pantai Taman Provinsi J. T. Cheeseman pada akhir Januari di kawasan yang terkenal dengan batu ceteknya yang banyak yang secara sejarah merupakan kuburan kapal karam.

Menurut Pejabat Arkeologi Newfoundland, terdapat potensi “ribuan” bangkai kapal di antara .

“Terdapat potensi ribuan bangkai kapal di perairan sekitar Pulau Newfoundland dan mungkin sukar untuk mengenal pasti asal-usul kapal ini,” kata organisasi itu dalam kenyataan media.

Ada yang percaya , yang menghantam pantai Atlantik Kanada pada September 2022, mungkin telah mengganggu kapal itu dari dasar laut.

Masyarakat tempatan telah melancarkan halaman GoFundMe untuk mengumpul dana membantu menyelamatkan dan mengangkut kapal itu.

“Bangkai ini telah menarik minat orang di seluruh dunia dan telah menarik perhatian antarabangsa kepada komuniti ini yang kira-kira 300 orang,” kata GoFundMe itu. “Kami percaya kapal karam ini terhanyut ke Cape Ray untuk suatu sebab dan kami mahu membantu menceritakan kisahnya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.