Kapal Feri Tenggelam di Sungai Nil Mesir, 10 Orang Maut

(SeaPRwire) –   Sebuah feri membawa pekerja harian tenggelam di Sungai Nil tidak jauh dari , membunuh sekurang-kurangnya 10 daripada 15 orang di atas kapal, berkata pihak berkuasa pada Isnin.

Lima yang terselamat telah dihantar ke hospital dan kemudian dibenarkan keluar, kata Kementerian Tenaga Kerja dalam kenyataan. Punca tenggelaman itu belum didedahkan dengan jelas.

Kementerian telah menyediakan pampasan sekitar $6,466 untuk setiap keluarga mangsa yang terbunuh dan $646 untuk setiap daripada lima yang cedera.

Pekerja-pekerja itu dalam perjalanan ke kerja di sebuah syarikat pembinaan tempatan. Ia mengambil masa beberapa jam untuk mengeluarkan mayat-mayat, menurut media tempatan yang menyiarkan video langsung di platform media sosial menunjukkan penyelam mencari mayat manakala penduduk kampung menunggu di tepi Sungai Nil.

Insiden itu berlaku di bandar Monshat el-Kanater di Giza, salah satu daripada tiga wilayah membentuk Kaherah Raya.

Ramai rakyat Mesir menggunakan bot seharian terutamanya di Mesir Hulu dan Delta Nil. Berlayar di Sungai Nil juga merupakan hobi popular semasa cuti di negara Arab paling ramai penduduknya.

Kemalangan feri, landasan kereta api dan jalan raya adalah biasa di Mesir terutamanya disebabkan penyelenggaraan yang lemah dan ketiadaan peraturan.

Pada 2022, dua orang mati dan lapan lagi hilang selepas sebuah trak kecil yang mereka naiki tergelincir dari sebuah feri dan terjun ke . Dan pada 2015, 35 orang terbunuh dalam perlanggaran antara bot penumpang dan skow di Sungai Nil.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.