Kantong Kot Kucing Yang Boleh Diproses Bukanlah Benar-Benar Boleh Diproses

Cerita ini dihasilkan melalui kerjasama dengan Pulitzer Center’s Ocean Reporting Network.

Di Amerika Syarikat, salah satu beg kotoran anjing terlaris di Amazon adalah boleh dikompos. Jadi, secara permukaannya, ia ramah alam. Membayar sedikit lebih untuk membersihkan kotoran anjing Fido dengan cara yang ramah alam memberikan halo ganda – anda boleh menjadi ibu bapa anjing yang bertanggungjawab sambil menunjukkan sikap mengelakkan dosa-dosa plastik yang banyak. Dan kini apabila semakin banyak bandar raya melaksanakan program pengumpulan kompos tepi jalan, tambah halo ketiga: dengan menyimpang sisa organik dari tapak pelupusan, kita juga boleh mengurangkan pelepasan gas rumah hijau berbahaya metana.

Peganglah halos itu. Dalam kebanyakan kes, membelanjakan lebih untuk beg kotoran anjing kompos itu adalah tindakan tanpa makna. Anda mungkin juga boleh membuang wang hijau tambahan itu ke dalam tong sampah. Kerana secara teknikal, pusat pemprosesan industri tidak akan menerima kotoran anjing. Jadi beg-beg itu akan tetap berakhir di tapak pelupusan walaupun anda membayarnya dengan mahal, di mana ia boleh mengambil masa antara 75 hingga 400 tahun, atau lebih lama untuk mereput. Ia juga mungkin bukan bebas plastik: kebanyakan beg kompos itu dibuat daripada bahan bakar fosil yang dirawat dengan bahan kimia yang direka untuk membantu mereput lebih cepat – dan berpotensi mereput menjadi mikroplastik. Mereka mungkin tidak kompos: Institut Produk Biodegradable (BPI), yang menetapkan dan mengesahkan piawaian kompos untuk Amerika Utara, tidak lagi mengesahkan beg kotoran anjing untuk pasaran AS kerana ia tidak bermakna untuk menetapkan piawaian untuk sesuatu yang tidak boleh digunakan seperti yang dimaksudkan.

Bukan setiap beg sia-sia. Pembaca AS yang menyimpan beg kotoran anjing mereka di kompos belakang rumah boleh bernafas lega. Begitu juga rakyat Kanada, di mana kebanyakan kemudahan pemprosesan kompos perbandaran menerima, bahkan menggalakkan, meninggalkan sisa haiwan peliharaan bersama-sama sisa makanan rumah tangga. Pelawat ke beberapa taman anjing bandar yang mempunyai program kompos terdedikasi juga boleh menggunakan beg hijau mereka dengan bebas.

Tetapi untuk semua orang yang lain, beg kotoran anjing kompos hanyalah contoh lagi bagaimana syarikat-syarikat terus memindahkan tanggungjawab untuk tindakan iklim yang berkesan kepada individu, berbanding mengambil tindakan sistemik yang diperlukan untuk memberikan kesan sebenar. Selama pengguna percaya bahawa hanya mereka sahaja yang boleh melawan perubahan iklim – dengan terbang kurang, mengumpul sampah lebih banyak, atau membeli produk yang lebih hijau – syarikat-syarikat penerbangan, pembuat dan minyak fosil yang aktiviti perniagaan seperti biasa mereka adalah pemacu utama pemanasan global global tidak perlu melakukan apa-apa langsung.

Isu ini lebih besar daripada kotoran anjing, tentu sahaja.

Kesadaran pengguna terhadap kesan plastik yang berlebihan terhadap iklim dan alam sekitar kita menggerakkan permintaan untuk lebih banyak bahan boleh dikompos, terutamanya dalam perkhidmatan makanan, di mana pinggan, mangkuk, sudu, bungkusan dan sorong kompos boleh dikompos telah menjadi tanda syarikat yang bertanggungjawab sosial. Masalahnya ialah terdapat lebih banyak restoran dan kedai yang menyediakan pembungkusan boleh dikompos berbanding kemudahan yang boleh menerimanya.

Daripada kira-kira 200 kemudahan pemprosesan kompos industri di AS yang menerima sisa makanan, hanya 142 menerima pembungkusan makanan boleh dikompos, mengikut satu kajian baru yang dijalankan oleh pusat pengumpulan kompos BioCycle dan Konsortium Kompos (sekolah, resort, pusat kesihatan, kemudahan penjara dan kampus korporat yang mengendalikan program kompos mereka sendiri tidak termasuk dalam kajian itu). Sebabnya berbeza-beza. Beberapa kemudahan mengatakan, dengan betul, bahawa mereka tidak dapat membezakan antara plastik konvensional dan boleh dikompos dan mereka tidak mahu mengambil risiko pencemaran. Yang lain menjual kompos mereka kepada ladang pertanian bersertifikat organik USDA, yang, buat masa ini, tidak menerima pembungkusan sebagai bahan mentah organik yang dibenarkan.

Akibatnya, AS sedang menghasilkan lebih banyak bahan boleh dikompos daripada yang sebenarnya boleh dikompos, kata penyunting dan penerbit BioCycle, Nora Goldstein. Kedai kopi tempatan anda mungkin cuba berbuat yang terbaik apabila kopi datang dalam cawan boleh dikompos, tetapi jika tidak ada kemudahan berhampiran yang menerimanya, kemungkinan besar mereka akan berakhir di tong sampah, di mana ia boleh menyebabkan lebih banyak kerosakan iklim berbanding plastik konvensional. Di kemudahan pemprosesan kompos yang diurus dengan baik, bakteria menggunakan oksigen untuk menguraikan bahan organik menjadi karbon. Di persekitaran tapak pelupusan beroksigen rendah, bahan itu menghasilkan metana apabila mereput, gas rumah hijau 25 kali lebih berkuasa daripada karbon dalam menangkap haba di atmosfera.

Bandar Raya New York kini sedang berbuat bahagian mereka untuk mengurangkan pelepasan metana dari tapak pelupusan dengan membuat pengumpulan kompos sisa makanan wajib menjelang 2025. Sementara itu, pengumpulan tepi jalan sukarela sedang dilancarkan secara berperingkat mengikut borough; Brooklyn bermula bulan ini, dengan Manhattan dijadualkan pada musim gugur 2024. Kebanyakan daripadanya akan menerima pembungkusan makanan boleh dikompos. Kotoran haiwan peliharaan, sama ada atau tidak dalam beg boleh dikompos, tidak akan diterima. Begitu juga dengan beg popok boleh dikompos atau produk sanitari boleh dikompos.

Ini merupakan peluang yang terbuang, menurut Goldstein. Bandar Raya New York sahaja mempunyai kira-kira 600,000 penduduk anjing. Pada anggaran Purata EPA 0.75 paun sisa kotoran per anjing, per hari, ini bersamaan dengan kira-kira 82,125 tan kotoran mengarah ke tapak pelupusan Bandar Raya New York setiap tahun. Ini akan menghasilkan kesamaan dengan 112,018,500 paun pelepasan CO2, kira-kira sama dengan 11,046 kereta bahan api gasoline memandu selama setahun. Secara teknikal, kotoran anjing (serta popok dan produk sanitari boleh dikompos) akan mereput dengan baik seperti sisa makanan di kemudahan pemprosesan kompos yang diurus dengan baik.

Lebih kerap daripada itu, peraturan zon dan kebimbangan tentang pendedahan pekerja kepada potensi bahaya bio telah menghalangnya, kata Goldstein. “Kotoran haiwan benar-benar boleh dikompos. Jika beg yang dipaketkannya juga boleh dikompos, anda benar-benar boleh menyelesaikan masalah tapak pelupusan.” Walau bagaimanapun, dia tidak membeli beg kotoran haiwan kompos untuk dirinya. Bandar dia tidak menawarkan pengumpulan kompos perbandaran, jadi tidak ada maksud untuk membelanjakan lebih untuk produk yang lebih hijau, katanya. “Jika akan ke tapak pelupusan, untuk semua niat dan tujuan, ia adalah beg plastik.” Meskipun Rhodes Yepsen, pengarah eksekutif BPI, adalah pengkompos utama, dia juga menggunakan beg kotoran anjing plastik.