Kanak-kanak meninggal dunia selepas diselamatkan daripada bot berbahaya dengan 59 pelarian Syria lain

(SeaPRwire) –   Salah seorang daripada lima kanak-kanak yang dirawat di hospital di Cyprus selepas diselamatkan daripada bot yang membawa 60 pelarian Syria telah meninggal dunia, kata pegawai pada Khamis.

Kanak-kanak itu, yang diselamatkan awal Rabu oleh polis Cyprus, rupa-rupanya kehabisan makanan dan air selepas enjin bot itu mengalami masalah semasa perjalanan selama enam hari dari Lubnan, kata pegawai.

Kanak-kanak itu mengalami serangan jantung dan tidak dapat diselamatkan, kata jurucakap Perkhidmatan Kesihatan Charalambos Charilaou kepada penyiar negara Cyprus.

Charilaou berkata dua kanak-kanak lagi, berusia 3 dan 5 tahun, masih berada dalam rawatan rapi di hospital di ibu negara Cyprus. Dua kanak-kanak lain juga sedang menerima rawatan di hospital, tetapi keadaan mereka tidak serius.

Dua orang dewasa juga dirawat di hospital, dengan patah kaki. Baki pelarian Syria telah dipindahkan ke pusat penerimaan pelarian di pinggir bandar ibu negara.

Jurucakap kerajaan Cyprus Constantinos Letymbiotis menyatakan kesedihan seluruh negara terhadap kematian gadis kecil itu dan mengharapkan pemulihan pesat dua gadis lain dalam rawatan rapi.

“Terdapat aspek sangat gelap berkaitan isu penghijrahan, gelanggang penyeludupan manusia yang kejam yang mengambil kesempatan terhadap sesamamu,” kata Letymbiotis.

Mahkamah Cyprus pada Khamis memerintahkan lelaki berusia 47 tahun ke dalam tahanan selama lapan hari atas syak wasangka memandu bot itu dan terlibat dengan gelanggang penyeludupan yang menganjurkan perjalanan itu. Beliau juga dihadapkan dengan tuduhan pembunuhan berkaitan kematian gadis itu.

Bot itu berlepas dari Lubnan dengan bahan api yang tidak mencukupi dan tidak mempunyai GPS atau bantuan navigasi lain, bahkan kompas, kata polis mengikut penyiar negara.

Dipanggil oleh kapal lalu lalang, polis menemui pelarian kira-kira 55 kilometer (35 batu) dari hujung tenggara pulau negara itu.

Pihak berkuasa berkata bot itu berlepas dari Lubnan pada 18 Januari. Pantai Lubnan berjarak kira-kira 105 batu dari Cyprus.

Mohammed Sablouh, yang mengikuti isu pelarian di negaranya, berkata pelarian itu dalam keadaan teruk kerana mereka tidak makan selama beberapa hari.

Presiden Cyprus Nikos Christodoulides mendesak kerajaan Lubnan pada Rabu untuk mengambil tindakan untuk mengawal keberangkatan pelarian “kerana kita tahu bahawa mereka ini adalah orang Syria yang datang ke sini dari Lubnan.”

Walaupun jumlah kedatangan pelarian keseluruhan di Cyprus telah menurun dengan ketara, mereka yang tiba melalui laut hampir empat kali ganda daripada 937 pada 2022 ke 3,889 pada 2023, dengan hampir kesemuanya orang Syria, mengikut angka kementerian dalaman rasmi.

Menteri Dalam Negeri Cyprus Constantinos Ioannou berkata pada Khamis beliau akan sekali lagi menyeru Kesatuan Eropah untuk menilai semula keselamatan bahagian tertentu Syria supaya pelarian boleh dikembalikan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Beliau juga akan mendesak EU untuk membentuk unit yang terdiri daripada polis Eropah, Lubnan dan pegawai Cyprus untuk mengawasi sempadan Lubnan.