Kanada akan mengehadkan pelajar asing selama 2 tahun untuk meringankan kos perumahan dan kesihatan

(SeaPRwire) –   Kerajaan akan mengehadkan bilangan pelajar asing menghadiri universiti mereka selama dua tahun bagi melegakan tekanan terhadap perumahan dan kesihatan negara.

Kementerian Imigresen, Pelarian dan Kewarganegaraan mengumumkan keputusan Isnin sebagai inisiatif yang dikatakan bertujuan untuk menguntungkan masyarakat.

“Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, integriti sistem pelajar antarabangsa telah terancam,” kata kementerian dalam kenyataan. “Sesetengah institusi telah meningkatkan pengambilan mereka secara mendadak untuk menjana pendapatan, dan lebih ramai pelajar tiba di Kanada tanpa sokongan yang diperlukan untuk berjaya.”

Kementerian terus berkata, “Pertambahan pesat bilangan pelajar antarabangsa yang tiba di Kanada juga menambah tekanan terhadap perumahan, kesihatan dan perkhidmatan lain.”

Batas dua tahun, yang akan bermula tahun ini, akan mengehadkan permit pengajian ijazah pertama kira-kira 360,000 individu.

“Dalam semangat keadilan, batasan provinsi dan wilayah individu telah ditetapkan, beratnya berdasarkan populasi, yang akan mengakibatkan pengurangan yang jauh lebih ketara di wilayah di mana populasi pelajar antarabangsa telah menyaksikan pertumbuhan yang tidak mampan,” kata kementerian mengenai batasan.

Kerajaan menjamin pelajar semasa bahawa penawaran semula tidak akan terjejas oleh dasar baharu ini.

“Dalam minggu-minggu akan datang, kami tidak akan lagi mengeluarkan permit kerja kepada pasangan pelajar antarabangsa, kecuali mereka dalam program masters dan kedoktoran,” kata Menteri Imigresen, Pelarian dan Kewarganegaraan Marc Miller pada X.

Kementerian berharap untuk mengecualikan program profesional dalam bidang seperti undang-undang daripada batasan.

“Pelajar antarabangsa memeriahkan komuniti kita – tetapi kami mempunyai tanggungjawab untuk memastikan mereka mempunyai akses kepada sumber yang diperlukan untuk berjaya di Kanada,” Miller menyimpulkan. “Kami akan terus melaksanakan reformasi untuk memastikan integriti program dan mengekalkan pengalaman akademik di Kanada.”

Batasan pelajar menandakan hanya usaha terbaru kerajaan untuk menangani kenaikan harga perumahan yang menggila di seluruh negara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.