Kakitangan Perundangan Negeri di Seluruh AS Desak untuk Bersatu Padu

Illinois Speaker of the House Emanuel “Chris” Welch speaks on the floor of the Illinois House of Representatives

Ketua Dewan Perwakilan Illinois Emanuel “Chris” Welch berkata beliau mahu kakitangan perundangan negeri dibenarkan untuk mengkesatukan. Ahli Demokrat itu mengarang rang undang-undang minggu lalu yang katanya akan membenarkan itu, walaupun ia agak luar biasa bagi speaker dewan untuk menulis undang-undang mereka sendiri. “Saya failkan atas nama saya kerana saya mahu orang tahu bahawa saya menyokong usaha ini 10,000%,” katanya.

Langkah itu mengejutkan sebahagian pekerjanya. Dalam minggu-minggu sebelum penfailan, lebih 20 kakitangan di pejabatnya – yang merupakan sebahagian daripada Persatuan Kakitangan Perundangan Illinois (ILSA) – telah berkata Welch tidak akan melibatkan diri dengan mereka mengenai usaha mereka untuk mengkesatukan walaupun retorik pro-buruhnya. Welch tidak memaklumkan pekerjanya tentang rancangannya untuk memfailkan rang undang-undang itu, walaupun beliau berkata pejabatnya telah bercakap dengan mereka sejak November.

“Kami tidak akan berunding untuk apa-apa yang gila. Kami tidak akan meminta gaji jutaan dolar,” kata Kelly Kupris, seorang penganalisis dasar yang memberi tumpuan kepada pendidikan K-12 dan ahli jawatankuasa penganjur ILSA. “Kami hanya mahu dihargai apa yang kami layak, didengari, dan tahu bahawa kami mempunyai tempat kerja yang selamat yang mampu memberi makan di atas meja pada hujung hari.”

Usaha untuk membenarkan kakitangan perundangan mengkesatukan sedang melanda di pelbagai negeri, dengan hasil berbeza-beza. Di California, badan perundangan baru-baru ini meluluskan langkah yang sama selepas sekurang-kurangnya lima percubaan; ia kini menunggu tandatangan yang berpotensi daripada gabenor. Di New York, kakitangan senat melancarkan kumpulan pekerja perundangan tahun lalu untuk cuba mengkesatukan. Usaha baru-baru ini untuk mengkesatukan di Washington, Massachusetts, Minnesota dan New Hampshire belum berjaya setakat ini.

Usaha di negeri-negeri menyusul kejayaan di peringkat persekutuan, di mana kakitangan kongres berjaya dalam usaha mereka untuk melindungi hak kakitangan untuk berunding secara kolektif tahun lalu. Tempat kerja perundangan sering dicirikan oleh “ketidakseimbangan kuasa yang besar,” kata Alexander Hertel-Fernandez, profesor madya hal ehwal antarabangsa dan awam di Universiti Columbia, di mana beliau mengkaji buruh. “Anda mempunyai pegawai yang dipilih yang memainkan peranan politik yang agak penting dan sering kali kakitangan yang lebih muda, yang berharap untuk membina kerjaya dalam bidang ini dan mungkin tidak mempunyai kuasa tawar-menawar atau keupayaan untuk bersuara atau menentang apabila keadaan kerja merosot atau merosot.”

Usaha untuk mengkesatukan pejabat perundangan berlaku ketika mogok penulis skrip membantu menjamin kontrak baru, sementara pelakon kekal mogok dan juga Pekerja Kereta Bermotor Bersatu. Momentum di sebalik buruh tinggi di tengah-tengah pemberhentian kerja. Tinjauan Gallup 2023 mendapati 88% daripada Demokrat, 69% daripada bebas, dan 47% daripada Republikan menyokong kesatuan. Secara keseluruhan, 67% rakyat Amerika menyokong mereka.

Tenaga di sekitar isu buruh juga mencerminkan percubaan lain untuk mengkesatukan tempat kerja yang secara tradisinya tidak mempunyainya, seperti restoran makanan segera dan sekolah siswazah. “Tahun ini berbeza kerana telah ada tumpuan kebangsaan yang besar pada kumpulan pekerja yang sebelum ini tidak teratur membentuk dan menyertai kesatuan – serta gelombang mogok dan pengerahan buruh yang besar, yang telah mengemukakan tuntutan gaji dan syarat kerja yang lebih baik,” kata Kent Wong, pengarah Pusat Buruh UCLA.

Ramai yang memandang kakitangan perundangan sebagai sasaran semulajadi seterusnya untuk pengkesatuan. Sering terdapat jangkaan agar kakitangan perundangan mengikuti tempo jadual seorang pegawai yang dipilih yang membakar – “Anda akan bekerja gila jam dan tidak membuat banyak wang,” kata Wong. Selain itu, sesetengah kakitangan mungkin ragu-ragu untuk membentuk atau menyertai kesatuan bergantung kepada politik bos mereka atau aspirasi politik masa depan mereka, katanya. “Kita mungkin tidak akan melihat hari di mana kakitangan perundangan bekerja 9 hingga 5 dan cuti hujung minggu,” kata Wong. “Walau bagaimanapun, kita mungkin melihat lebih banyak akomodasi.”

Tinjauan staf dari ILSA, yang mengumpulkan kad bertandatangan dari lebih dua pertiga rakan sekerja mereka untuk mewakili mereka, mendapati bahawa 84% pernah bekerja jam yang akhirnya tidak dibayar, sama ada melalui gaji atau masa kompensasi. 84% berkata mereka bergelut untuk membayar bil atau menyara diri, 37% pada masa ini mempunyai atau pernah mengambil kerja kedua atau kerja gigi untuk menambah pendapatan pejabat mereka, dan 32% pada masa ini mempunyai atau pernah mengambil hutang kerana pendapatan pejabat tidak mencukupi.

Walaupun ILSA memandang rang undang-undang Welch sebagai “titik permulaan yang baik,” menurut Kupris, mereka terus tidak bersetuju dengan speaker tentang keperluan undang-undang dan peraturan khusus mengenai penyusunan.

November lalu, kakitangan menghampiri pejabat Welch tentang secara sukarela mengiktiraf mereka sebagai kesatuan. Welch tidak percaya undang-undang semasa membenarkannya berbuat demikian dan menggalakkan mereka pergi ke hadapan Lembaga Perhubungan Buruh di Illinois, yang berkata ia tidak mempunyai bidang kuasa.

Rang undang-undang baru Welch akan mewujudkan laluan undang-undang bagi kakitangan perundangan di Dewan dan Senat untuk mengatur, katanya. (Beberapa minggu lalu, ibu Welch bertanya kepadanya apa yang sedang berlaku dengan kakitangannya. “Undang-undang tidak membenarkannya,” katanya kepada ibu tentang hasrat mereka untuk mengkesatukan. Ibunya bertanya: “Bukankah kamu yang mengendalikan membuat undang-undang?” Dia menjawab: “Yah, di pihak dewan, kamu betul, Mak.”)

ILSA berhujah bahawa mereka sebenarnya tidak memerlukan rang undang-undang untuk mengkesatukan. “Ia pasti mempunyai potensi yang baik, tetapi hak kami untuk mengatur masih wujud sekarang dan rang undang-undang ini…bukan memberi kebenaran kami untuk melakukan itu; kami telah mempunyai hak itu,” kata Kupris. (Mereka merujuk kepada Pindaan Hak Pekerja yang diluluskan tahun lalu yang menetapkan hak perlembagaan bagi pekerja untuk mengatur dan berunding secara kolektif. Welch berhujah bahawa undang-undang sedia ada mengecualikan kakitangan dalam Dewan Perundangan daripada pengaturan; ILSA tidak bersetuju.)

Kupris juga berkata tarikh kuat kuasa 2026 adalah “permulaan yang tidak boleh diterima” bagi mereka; mereka telah mencadangkan 2024. “Kami hanya mengeluarkannya terus daripada [rang undang-undang] California,” kata Welch, sambil menambah bahawa ia adalah tentang mengambil masa dan “mendapatkannya dengan betul.”

Pakar menyarankan kelulusan baru-baru ini rang undang-undang di California untuk membenarkan kakitangan mengkesatukan bermula pada 2026 boleh mengilhami negeri-negeri lain di luar Illinois untuk mengikuti. California sering menjadi pemimpin dalam isu-isu buruh, Wong perhatikan: “Jika kakitangan perundangan negeri California berjaya mengkesatukan, ia akan menghantar gelombang gempita di seluruh negara, dan ia akan mencabar kakitangan perundangan lain untuk berfikir, ‘Hmm, mungkin tidak betul bahawa kami bekerja 24/7.’”

“Kami Demokrat selalu bercakap tentang kesaksamaan dan keselamatan tempat kerja. Di California, sudah tiba masanya kami meletakkan wang di mana mulut kami berada,” kata Ahli Dewan Perwakilan Negeri California Tina McKinnor, penaja rang undang-undang itu, yang dahulu merupakan kakitangan di dewan negeri. “Sebagai Demokrat, kami telah meminta semua jenis perniagaan dan organisasi untuk mengkesatukan. Saya rasa sebelum kita meminta mana-mana perniagaan lain untuk mengkesatukan, kita perlu pastikan bahawa kita melindungi dan mengkesatukan pekerja kita sendiri dalam badan perundangan.”