Kakitangan Muzium Vatican memfailkan saman undang-undang untuk menuntut rawatan yang lebih baik, mencabar pentadbiran Pope Francis

(SeaPRwire) –   Empat puluh sembilan pekerja Muzium Vatican telah memfailkan saman kelas terhadap pentadbiran Vatican menuntut layanan yang lebih baik dengan mencabar pentadbiran Paus Francis.

Saman itu, bertarikh 23 April dan didedahkan kepada akhbar-akhbar Itali pada hujung minggu, juga mendakwa bahawa pekerja menghadapi risiko kesihatan dan keselamatan disebabkan inisiatif penjimatan kos dan nampaknya penjanaan keuntungan di muzium itu, termasuk kesesakan dan pengurangan pengawal keselamatan untuk mengekang pelancong.

Tiada kenyataan daripada jurucakap Vatican atau Kardinal Fernando Vérgez Alzaga, presiden pentadbiran Negara Bandar Vatican yang mengawal muzium, memberi maklumbalas kepada emel meminta komen.

Saman ini adalah cabaran undang-undang terkini yang menggarisbawahi bagaimana undang-undang, peraturan dan amalan Vatican sering tidak serasi dengan norma Itali dan Eropah. Baru-baru ini, kes sivil dan jenayah mendedahkan bagaimana pekerja Vatican, terutamanya warganegara Itali, hampir tidak mempunyai rekod undang-undang selain sistem keadilan negara bandar yang unik di mana Francis memegang kuasa eksekutif, perundangan dan kehakiman yang mutlak.

Dalam saman kelas, yang ditulis dan ditandatangani oleh peguam veteran Vatican Laura Sgro bagi pihak 49 pekerja, pekerja muzium menyatakan ajaran sosial Gereja Katolik dan seruan Francis kepada majikan untuk menghormati maruah pekerja dalam menuntut layanan yang lebih baik.

Antara lain, mereka menuntut ketelusan yang lebih baik tentang bagaimana pekerja dapat maju, pemulihan bonus kesetiaan dan mendesak Vatican mengikuti norma Itali tentang cuti sakit. Pekerja kini perlu tinggal di rumah sepanjang hari, berbanding beberapa jam, untuk menanti lawatan kemungkinan untuk menyemak sama ada mereka sekadar mengambil cuti, menurut saman itu.

Di bawah peraturan buruh Vatican, Verzaga mempunyai masa 30 hari untuk memberi maklumbalas kepada saman itu. Jika tiada perbincangan bermula, Sgro boleh membawa tuntutan ke pejabat buruh Vatican untuk cuba mencapai penyelesaian dinegosiasi, yang mungkin berakhir di mahkamah. Walau bagaimanapun, pejabat itu boleh enggan mendengar kes dan, menurut peguam, sering enggan, meninggalkan pekerja tanpa sebarang rekursus lanjut.

Dalam kes-kes terdahulu di mahkamah Vatican, peguam telah memberi isyarat bahawa mereka mungkin cuba membawa aduan pekerja tentang sistem itu ke Mahkamah Hak Asasi Manusia Eropah. Takhta Suci bukan ahli mahkamah atau penandatangan Konvensyen Hak Asasi Manusia Eropah. Tetapi beberapa peguam menyatakan bahawa Vatican secara tidak langsung bersetuju untuk mematuhi norma hak asasi manusia Eropah apabila menandatangani konvensyen mata wang pada tahun 2009.

Muzium-muzium Vatican adalah salah satu sumber utama pendapatan untuk Vatican, menyubsidi birokrasi Takhta Suci yang bertindak sebagai kerajaan pusat untuk Gereja Katolik. Muzium-muzium itu mengalami impak kewangan besar akibat penutupan dan sekatan COVID-19, dan menaikkan harga tiket penuh kepada $21.50 pada awal tahun ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.