Kajian mendapati 10 orang terbunuh dalam serangan jerung tanpa provokasi tahun lepas, di atas purata global: ‘Agak mengganggu’

(SeaPRwire) –   Sepuluh orang terbunuh akibat serangan hiu tanpa provokasi tahun lalu, di atas purata global: ‘Agak mengganggu’

Jumlah serangan manusia-hiu yang diduga diselidiki secara global adalah 120 kes. Daripada jumlah itu, 69 gigitan hiu tanpa provokasi terhadap manusia dan 22 gigitan yang diprovokasi telah direkodkan.

Gigitan dianggap diprovokasi apabila manusia memulakan interaksi dengan haiwan liar tersebut dengan cara tertentu, seperti mengganggu atau cuba menyentuh mereka, orang yang cuba memberi makan mereka atau mengeluarkan hiu dari jaring ikan.

“Ini berada dalam julat bilangan gigitan yang normal, walaupun kematian tahun ini agak mengganggu,” kata Gavin Naylor, pengarah program penyelidikan hiu Muzium Sejarah Asli Florida dalam satu kenyataan.

Bilangan kematian lebih tinggi daripada purata lima tahun yang berjumlah enam kematian setahun.

“Peningkatan kematian akibat hiu putih pada tahun 2023 mungkin mencerminkan variasi tahunan secara rawak, tetapi ia juga mungkin akibat daripada peningkatan bilangan hiu putih yang dilihat di tapak penumpuan berhampiran pantai yang popular dengan pelayar luncur ombak (terutamanya di Australia),” menurut laporan tahunan.

Amerika Syarikat kembali menjadi pemimpin dunia dalam bilangan gigitan tanpa provokasi dengan 36 kes yang disahkan, menurut kajian.

dengan bilangan gigitan tanpa provokasi terbanyak, dengan 16 kes. Hawaii menduduki tempat kedua dengan lapan gigitan tanpa provokasi, dan New York menduduki tempat ketiga dengan empat kes.

Untuk menyempitkan lagi, Volusia County mempunyai bilangan gigitan hiu terbanyak dengan lapan kes, mewakili setengah daripada jumlah keseluruhan negara bagi matahari terbit.

Kebanyakan gigitan berkaitan dengan luncur ombak dan sukan papan, menurut kajian. Ia menambah bahawa jumlah gigitan hiu di seluruh dunia kekal sangat rendah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.