Kadar STI melonjak naik di Eropah disebabkan sebahagiannya oleh kelakuan seksual berisiko, kata CDC Eropah

(SeaPRwire) –   Kes-kes jangkitan seksual menular (JSM) meningkat di seluruh Eropah pada tahun 2022, dengan kes-kes gonorea yang dilaporkan meningkat hampir separuh, kata Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Eropah (ECDC) apabila merilis data terbarunya pada Khamis.

meningkat sebanyak 34% daripada tahun sebelumnya, ke lebih daripada 35,000, dan kes-kes klamidia meningkat 16% ke lebih daripada 216,000. Kes-kes gonorea meningkat 48% ke lebih daripada 70,000.

“Angka-angka ini menggambarkan satu gambaran yang menakutkan, satu yang memerlukan perhatian dan tindakan segera kita,” kata pengarah ECDC Andrea Ammon dalam sidang akhbar mengenai data tersebut.

JSM yang tidak dirawat boleh membawa kepada pelbagai masalah kesihatan termasuk sakit kronik, ketidaksuburan dan, bagi sifilis, komplikasi saraf dan kardiovaskular.

Kes-kes lymphogranuloma venereum (LGV) dan sifilis konjenital, apabila jangkitan itu dipindahkan dari ibu ke janin, juga meningkat dengan mendadak, kata ECDC, walaupun dari tahap yang lebih rendah.

meningkat selama bertahun-tahun di kebanyakan negara, termasuk di Eropah, walaupun ini tergendala oleh wabak COVID-19 apabila kebanyakan kerajaan melaksanakan langkah pemencilan sosial, orang tinggal di rumah dan kadar laporan jatuh.

Beberapa sebab di sebalik peningkatan berterusan, kata ECDC, termasuk pengawasan yang lebih baik dan peningkatan ujian di rumah serta peningkatan tingkah laku seksual yang lebih berisiko.

Peningkatan jangkitan di kalangan orang muda heteroseksual dalam data terbaru, dan terutamanya wanita muda, mungkin disebabkan perubahan tingkah laku seksual selepas wabak, kata agensi EU itu.

Ia berkata tiada bukti lagi bahawa peningkatan jangkitan gonorea disebabkan oleh rintangan antimikrob, tetapi berkata ia akan terus memantau ini. Ammon berkata angka-angka itu kemungkinan hanyalah “bahagian terapung ais” kerana banyak jangkitan tidak dikesan.

perlu fokus kepada usaha ujian, rawatan dan pencegahan, katanya, dan individu perlu mengambil langkah untuk melindungi diri, terutamanya dengan menggunakan kondom, contohnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.