Juruhebah Australia Kata Dia Ditahan China Kerana Melepasi Larangan Seketika

Australia China Journalist

CANBERRA, Australia — Wartawan Australia Cheng Lei menyatakan beliau telah ditahan selama lebih tiga tahun di China kerana melanggar embargo dengan siaran televisyen di saluran televisyen milik kerajaan.

Wawancara televisyen pertama Cheng sejak dibebaskan disiarkan di Australia pada Selasa hampir seminggu selepas beliau kembali ke ibunya dan dua anaknya, berumur 11 dan 14 tahun, di bandar Melbourne.

Cheng berusia 48 tahun dilahirkan di China adalah penyampai berbahasa Inggeris untuk saluran televisyen milik kerajaan China Global Television Network di Beijing apabila beliau ditahan pada Ogos 2020.

Beliau menyatakan kesalahannya adalah melanggar embargo kerajaan dengan beberapa minit berikutan taklimat oleh pegawai.

Perlakuan beliau dalam tahanan dirancang untuk “menekankan bahawa di China itu adalah dosa besar,” kata Cheng kepada Sky News Australia. “Bahawa anda telah menyakiti ibu pertiwi dan bahawa kuasa negara telah terhakis kerana anda.”

“Apa yang kelihatan tidak bersalah bagi kami di sini adalah—saya pasti ia tidak terhad kepada embargo, tetapi banyak perkara lain—tidak di China, terutamanya (kerana) saya difahamkan bahawa gambaran keselamatan negara semakin meluas,” katanya.

Cheng tidak memberikan butiran mengenai pelanggaran embargo.

Pengakuan beliau berbeza daripada kesalahan yang dinyatakan oleh Kementerian Keselamatan Negara China minggu lalu.

Kementerian itu menyatakan Cheng telah dihampiri oleh sebuah organisasi asing pada Mei 2020 dan memberikan rahsia negara yang diperolehinya dalam kerja kepada mereka dalam pelanggaran klausa kerahsiaan yang ditandatangani dengan majikannya. Kenyataan polis tidak menamakan organisasi itu atau apa rahsia tersebut.

Mahkamah Beijing menghukum Cheng atas kesalahan memberikan rahsia negara ke luar negara dan beliau dihukum selama dua tahun dan 11 bulan, kenyataan itu berkata. Beliau dideportasikan selepas hukuman kerana masa yang telah dihabiskan dalam tahanan.

Pemerhati menduga sebenarnya sebab Cheng dibebaskan adalah desakan berterusan dari kerajaan Australia dan lawatan Perdana Menteri Anthony Albanese ke China tahun ini pada tarikh yang belum ditetapkan.

Cheng berkata bahawa lawatan ke tandas di mahkamah pada pagi sebelum beliau dihukum adalah kali pertama dalam lebih tiga tahun beliau duduk di atas tandas atau melihat pantulan dirinya dalam cermin.

Penerbangan penerbangan komersial beliau dari Beijing ke Melbourne adalah kali pertama beliau tidur dalam kegelapan selama tiga tahun kerana lampu sentiasa dibiarkan menyala pada waktu malam di kemudahan tahanan.

Cheng berhijrah ke Australia bersama ibu bapanya pada usia 10 tahun. Beliau berkata beliau sukar menjawab apabila ditanya bagaimana beliau sejak kembali.

“Kadang-kadang saya rasa seperti orang cacat, seperti bayi baru lahir dan sangat rapuh,” kata Cheng. “Dan pada masa lain saya rasa seperti saya boleh terbang dan saya mahu memeluk segala-galanya dan saya menikmati segala-galanya dengan begitu kuat dan menghargainya.”