Jurucakap Navalny menyatakan mayatnya diserahkan kepada ibunya

(SeaPRwire) –   Jurucakap untuk pemimpin pembangkang Rusia yang meninggal Alexei Navalny menyatakan bahawa jenazahnya telah diserahkan kepada ibunya.

Jurucakap Kira Yarmysh mengumumkan bahawa jenazah Navalny telah diserahkan oleh kerajaan Rusia selepas beberapa hari meminta ibunya, Lyudmila Ivanovna.

“Jenazah Alexey telah diserahkan kepada ibunya,” umum Yarmysh melalui media sosial pada Sabtu. “Terima kasih banyak kepada semua orang yang menuntut ini bersama kami. Lyudmila Ivanovna masih di Salekhard.”

“Pengebumian masih tertangguh. Kami tidak tahu jika pihak berkuasa akan campur tangan untuk melaksanakannya seperti yang diingini keluarga dan seperti yang layak diterima Alexey,” terus Yarmysh. “Kami akan memaklumkan anda sebaik sahaja ada berita.”

Penyerahan jenazah Navalny mengikuti siri tuduhan daripada orang terdekatnya bahawa kerajaan Rusia cuba menakut-nakutkan dan memeras mereka untuk bersetuju dengan pengebumian “persendirian” jauh daripada penglihatan awam.

Navalnaya membuat permintaan awal untuk jenazah anaknya ketika bercakap di luar sebuah penjara di Kharp di mana pegawai penjara menyatakan Navalny meninggal dunia pada Jumaat lepas selepas rebah berikutan berjalan. Pemimpin pembangkang terkemuka itu sedang menjalani hukuman di sana atas tuduhan yang dikatakannya bersifat politik.

“Saya mengutarakan kepada anda, Vladimir Putin. Penyelesaian isu ini hanya bergantung kepada anda. Akhirnya biarkan saya melihat anak saya,” tambahnya. “Saya menuntut supaya jenazah Alexei segera diserahkan supaya saya boleh mengkebumikannya secara manusiawi.”

tambah kemudian di media sosial, “Kembalikan jenazah Alexei dan biarkan dia dikebumikan dengan bermaruah, jangan halang orang berpisah dengannya.”

Dia mendakwa dalam video lain pada Isnin bahawa suaminya diracun dan rasmi Rusia menahan jenazahnya sehingga semua jejak bahan kimia saraf lenyap.

Jenazah Navalny dilaporkan didapati dengan “tanda lebam,” manakala pegawai kerajaan memberitahu ibunya minggu lepas bahawa Navalny meninggal akibat “sindrom kematian tiba-tiba,” menurut Reuters.

Pemimpin dunia termasuk menyalahkan Putin selepas Rusia mengumumkan kematian Navalny di sebuah penjara di Siberia pada Jumaat, tetapi Kremlin kini memanggil kenyataan tersebut “menjengkelkan,” menurut agensi berita tersebut.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.