Juru Bicara Tentera Israel Kata Rancang Meningkatkan Serangan ke atas Gaza

Israel-Palestinians

RAFAH, Gaza Strip — Ketua jurucakap tentera Israel berkata Israel merancang untuk meningkatkan serangan ke atas Jalur Gaza bermula Sabtu sebagai persiapan untuk peringkat seterusnya dalam perangnya terhadap Hamas.

Apabila ditanya mengenai kemungkinan serangan darat ke Gaza, Laksamana Muda Daniel Hagari memberitahu wartawan pada malam Sabtu bahawa tentera sedang cuba mencipta keadaan yang sempurna terlebih dahulu.

“Kami akan memperdalam serangan kami untuk mengurangkan bahaya kepada pasukan kami dalam peringkat seterusnya perang ini. Kami akan meningkatkan serangan, bermula hari ini,” kata Hagari.

Beliau mengulangi panggilannya kepada penduduk Bandar Gaza untuk berpindah ke selatan demi keselamatan mereka. Pintu sempadan antara Mesir dan Gaza dibuka Sabtu untuk membenarkan aliran bantuan yang sangat diperlukan memasuki Wilayah Palestin yang terkepung itu untuk pertama kalinya sejak Israel menguncinya berikutan serangan ganas Hamas dua minggu lalu.

Hanya 20 trak dibenarkan masuk, jumlah yang pekerja bantuan katakan tidak mencukupi untuk menangani krisis kemanusiaan tanpa sebelumnya. Lebih 200 trak membawa 3,000 tan bantuan telah menunggu berhampiran selama beberapa hari.

Lebih 2.3 juta penduduk Palestin Gaza, separuh daripadanya telah melarikan diri dari rumah mereka, sedang mengatur makanan dan minum air kotor. Hospital berkata mereka kekurangan bekalan perubatan dan bahan api untuk generator kecemasan berikutan kegelapan seluruh wilayah. Lima buah hospital telah berhenti berfungsi kerana kekurangan bahan api dan kerosakan bom, kata Kementerian Kesihatan yang dikendalikan Hamas.

Israel masih melancarkan gelombang serangan udara merentasi Gaza sementara pejuang Palestin menembak roket ke Israel.

Pembukaan datang selepas lebih seminggu diplomasi tingkat tinggi, termasuk lawatan ke rantau itu oleh Presiden Amerika Syarikat Joe Biden dan Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres. Israel bersikeras tiada apa yang akan memasuki Gaza sehingga Hamas melepaskan semua tebusan dari serangannya pada 7 Oktober lalu ke bandar-bandar selatan Israel.

Pada petang Jumaat, Hamas melepaskan tebusan pertamanya — seorang wanita Amerika dan anak perempuannya yang berusia remaja. Belum jelas sama ada terdapat kaitan antara pelepasan itu dengan penghantaran bantuan.

Israel menyatakan Hamas masih menahan sekurang-kurangnya 210 tebusan.

Pada pagi Sabtu, seorang wartawan Associated Press melihat 20 trak itu bergerak ke utara dari Rafah ke Deir al-Balah, sebuah kampung pertanian tenang di mana banyak penduduk yang melarikan diri dari utara telah mencari perlindungan. Ratusan pemegang pasport asing di Rafah yang berharap melarikan diri dari konflik tidak dibenarkan keluar.

Warganegara Amerika Dina al- Khatib berkata beliau dan keluarganya sangat putus asa untuk keluar. “Ia tidak seperti peperangan terdahulu,” katanya. “Tiada elektrik, tiada air, tiada internet, tiada apa-apa.”

Trak itu membawa 44,000 botol air minum — mencukupi untuk 22,000 orang selama sehari, katanya. “Air minum pertama dan terhad ini akan menyelamatkan nyawa, tetapi keperluannya adalah segera dan amat besar,” kata Pengarah Eksekutif UNICEF Catherine Russell.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia berkata empat daripada trak itu membawa bekalan perubatan, termasuk ubat traum dan beg traum untuk penyelamat pertama.

“Keadaan di Gaza adalah bencana,” kata Ketua Program Makanan Sedunia PBB, Cindy McCain, kepada Associated Press. “Kami memerlukan banyak, banyak, banyak lagi trak dan aliran bantuan yang berterusan,” katanya, menambah bahawa kira-kira 400 trak memasuki Gaza setiap hari sebelum peperangan.

Kerajaan Hamas yang mentadbir Gaza menyeru laluan selamat beroperasi sepanjang masa.

Laksamana Muda Daniel Hagari, jurucakap tentera Israel, berkata “situasi kemanusiaan di Gaza dibawah kawalan.” Beliau berkata bantuan itu hanya akan dihantar ke selatan Gaza, di mana tentera telah memerintahkan orang untuk berpindah, dengan menambah tiada bahan api akan memasuki.

Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken menyeru semua pihak untuk mengekalkan pintu sempadan terbuka untuk penghantaran bantuan penting dan memperingatkan Hamas untuk tidak mengambil bantuan itu.

“Rakyat awam Palestin tidak bertanggungjawab terhadap keganasan terorisme mengerikan Hamas, dan mereka tidak seharusnya menderita kerana tindakannya yang keji,” katanya dalam kenyataan. “Seperti yang dinyatakan Presiden Biden, jika Hamas mencuri atau menyelewengkan bantuan ini ia akan menunjukkan sekali lagi bahawa ia tidak mempunyai kaitan dengan kebajikan rakyat Palestin.”

Guterres memberi suara kepada kebimbangan antarabangsa yang semakin meningkat terhadap awam di Gaza, memberitahu sidang kemuncak di Kaherah bahawa “serangan ganas” Hamas terhadap Israel “tidak boleh menjadi alasan untuk hukuman beramai-ramai terhadap rakyat Palestin.”

Dua pegawai Mesir dan seorang diplomat Eropah berkata rundingan meluas dengan Israel dan PBB untuk membenarkan penghantaran bahan api ke hospital tidak membuahkan hasil banyak. Mereka berbual di bawah syarat tanpa nama kerana tidak diberi kuasa untuk mendedahkan maklumat mengenai perbincangan sensitif itu.

Seorang pegawai Mesir berkata mereka sedang membincangkan pelepasan tebusan warganegara ganda sebagai balasan bahan api, tetapi Israel bersikeras memerlukan pelepasan semua tebusan.

Pelepasan Judith Raanan dan anak perempuannya yang berusia 17 tahun, Natalie, pada Jumaat membawa sedikit harapan kepada keluarga yang lain dipercayai dijadikan tebusan.

Rachel Goldberg, ibu kepada seorang anak lelaki yang dipercayai cedera parah sebelum dijadikan tebusan, berkata beliau “sangat lega” dengan berita itu.

“Kami berharap mereka yang bertanggungjawab terhadap pelepasan yang luar biasa Judith dan Natalie akan terus bekerja siang dan malam. Tetapi dengan cepat,” katanya. “Saya fikir dia mungkin sedang mati. Jadi kami tidak mempunyai masa.”

Hamas berkata sedang bekerja dengan Mesir, Qatar dan pengantara lain “untuk menyelesaikan kes tebusan” jika keadaan keselamatan membenarkan.

Terdapat harapan yang semakin meningkat terhadap serangan darat yang Israel kata akan bertujuan menghapuskan Hamas.

Israel berkata Jumaat ia tidak merancang mengawal jangka panjang Wilayah Palestin kecil tetapi padat penduduk itu.

Israel juga bertukar tembakan sepanjang sempadan utaranya dengan pejuang Hezbollah Lubnan, menimbulkan kebimbangan tentang penghadapan kedua yang terbuka. Tentera Israel berkata Sabtu ia menyerang sasaran Hezbollah di Lubnan sebagai tindak balas kepada pelancaran roket dan serangan dengan peluru berpandu anti-kereta kebal baru-baru ini.

“Hezbollah telah memutuskan untuk menyertai pertempuran, dan kami mengenakan harga yang tinggi untuk ini,” kata Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant semasa lawatan ke sempadan.

Israel mengeluarkan amaran perjalanan Sabtu, mengarahkan rakyatnya meninggalkan Mesir dan Jordan – yang membuat damai dengannya berdekad-dekad lalu – dan mengelakkan perjalanan ke beberapa negara Arab dan Muslim, termasuk Emiriah Arab Bersatu, Maghribi dan Bahrain, yang membentuk hubungan diplomatik dengannya pada 2020. Protes terhadap tindakan Israel di Gaza meletus di seluruh rantau.

Serangan darat Israel mungkin akan membawa kepada peningkatan dramatik kematian di kedua-dua belah pihak dalam pertempuran bandar . Lebih 1,400 orang di Israel terbunuh dalam peperangan – kebanyakannya awam dibunuh semasa serangan Hamas.

Lebih 4,300 orang terbunuh di Gaza, menurut Kementerian Kesihatan yang dikendalikan Hamas. Ini termasuk angka dipertikaikan dari letupan hospital. Kementerian itu menyatakan lebih 1,400 lagi dipercayai dikuburkan di bawah puing.

Di sidang kemuncak Sabtu, Presiden Mesir Abdel Fattah el-Sissi menyeru memastikan bantuan ke Gaza, merundingkan gencatan senjata dan memulihkan rundingan damai Israel-Palestin, yang terkandas lebih satu dekad lalu. Beliau juga berkata konflik itu tidak akan pernah diselesaikan “atas kos Mesir,” merujuk kepada