Jurawartis Mexico terkemuka dijumpai hidup selepas penculikan ‘keras’, kehilangan

(SeaPRwire) –   Seorang wartawan terkemuka di Mexico yang diculik oleh lelaki bersenjata telah dijumpai hidup dan sihat, para penyiasat berkata Rabu.

Ini kes kedua minggu ini di Mexico di mana pihak berkuasa mengumumkan mereka telah menjumpai orang-orang yang hilang yang berprofil tinggi, tanpa memberikan butiran bagaimana mereka dijumpai. Ini menimbulkan syak wasangka di negara di mana kartel dadah sering secara ringkas menculik orang untuk menakut-nakutkan mereka.

Nasib penyiar dan pembawa berita radio dan televisyen Jaime Barrera mendapat perhatian negara sebahagiannya kerana anak perempuannya, Itzul Barrera, duduk dalam majlis kepimpinan parti presiden Andrés Manuel López Obrador.

Barrera hilang Isnin selepas meninggalkan stesen radio di mana beliau bekerja di bandar Guadalajara. Beliau tidak pernah tiba di stesen televisyen di mana beliau dijadualkan menjadi tuan rumah satu rancangan.

Selasa, ketua penyiasat negeri Jalisco berkata Barrera diculik “dengan keganasan” oleh tiga atau empat penyerang, sekurang-kurangnya satu daripada mereka membawa senapang, tetapi tidak menyatakan sama ada sebarang tuntutan wang tebusan telah dibuat.

Penculikan itu berlaku pada siang hari di kawasan sibuk Guadalajara, ibu negeri negeri barat Jalisco, hanya beberapa ela sahaja dari stesen radio. Barrera dirampas oleh penyerang sebelum beliau sempat sampai ke keretanya.

Jalisco ialah kampung kartel dadah dengan nama yang sama.

Mexico ialah salah satu tempat paling berbahaya di dunia untuk wartawan di luar zon peperangan. Jawatankuasa untuk Melindungi Wartawan telah mendokumenkan lebih 55 wartawan di Mexico sejak 2018, apabila López Obrador memangku jawatan.

Akhir Selasa, pihak berkuasa mengumumkan mereka telah menjumpai dua penyiasat persekutuan selepas mereka hilang di negeri pantai Pasifik Guerrero semasa menyiasat kehilangan 43 pelajar hampir 10 tahun lalu.

Pihak berkuasa tidak menyatakan bagaimana lelaki dan wanita itu dijumpai atau sama ada mereka telah dibebaskan dari tahanan.

Guerrero telah menjadi tapak pertarungan kawalan antara beberapa kartel dadah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.