Jumlah Korban Maut Taufan Otis Meningkat ke 43 di Mexico sebagai Usaha Pencarian dan Penyelamatan Berterusan

Mexico-Hurricane-Otis

ACAPULCO, Mexico — Sekurang-kurangnya 43 orang terbunuh apabila Taufan Otis Kategori 5 menghantam pantai selatan Pasifik Mexico, kata gabenor negeri Guerrero yang teruk terkesan, Evelyn Salgado, pada Ahad ketika kerja mencari dan menyelamat masih berterusan.

Gov. Evelyn Salgado berkata pada X, platform yang dahulunya dikenali sebagai Twitter, bahawa bilangan yang hilang juga meningkat kepada 36 daripada 10 hari sebelumnya. Peningkatan itu berlaku selepas pihak berkuasa menaikkan jumlah kematian kepada 39 pada Sabtu.

Di Acapulco, keluarga mula mengkebumikan mangsa pada Ahad dan terus mencari barang-barang perlu sementara pekerja kerajaan dan sukarelawan membersihkan jalan-jalan yang tersumbat dengan lumpur dan puing-puing akibat taufan berkuasa Kategori 5 itu.

Lebih banyak sumber sedang tiba kerana pencari mengeluarkan lebih mayat dari pelabuhan Acapulco dan daripada di bawah pokok-pokok dan puing-puing lain yang tumbang akibat taufan itu.

Presiden Andrés Manuel López Obrador berkata pada Sabtu bahawa lawan-lawannya cuba melebih-lebihkan jumlah korban untuk merosakkan dirinya secara politik, tetapi dengan ratusan keluarga masih menunggu berita daripada sanak saudara ia mungkin terus meningkat.

Otis melanda pantai pada awal Rabu dengan angin berkuasa 165 mph (266 kph) selepas berkembang dengan begitu pantas sehingga orang ramai mempunyai sedikit masa untuk bersedia.

Kristian Vera berdiri di pantai Acapulco pada Sabtu sambil memandang ke arah puluhan bot tenggelam, termasuk tiga miliknya sendiri, semuanya ditandai dengan pelampung terapung atau hanya menonjol dari air.

Walaupun kehilangan sumber pendapatannya dalam laluan ganas Taufan Otis melalui pantai Pasifik Mexico, perempuan berusia 44 tahun itu berasa bersyukur. Lebih awal pada hari itu, dia menyaksikan sebuah mayat dikeluarkan dari air dan melihat keluarga datang dan pergi, mencari sanak saudara mereka.

Ramai orang menunggu ribut yang bermula sebagai ribut tropika dan dalam masa 12 jam sahaja berkuasa menjadi Taufan Kategori 5 yang membinasakan.

Vera bergilir-gilir dengan empat orang lain berenang keluar dengan beg gas kosong untuk mengapung untuk cuba menaikkan bot-bot tenggelam mereka dari pelabuhan cetek itu.

Bersandar terhadap sebuah bot nelayan kecil kayu seperti miliknya sendiri, miring pada sisinya di pantai berselerak dengan sampah dan pokok tumbang, dia menerangkan bahawa sesetengah orang yang mati adalah nelayan menjaga bot mereka atau kapten-kapten yacht yang diperintahkan oleh pemilik mereka bahawa mereka perlu memastikan bot mereka dalam keadaan OK apabila Otis masih ribut tropika.

“Malam itu saya sangat cemas kerana saya hidup daripada ini, ini cara saya makan anak-anak saya,” kata Vera. “Tetapi apabila saya mula rasa betapa kuatnya angin, saya kata, ‘Esok saya tidak akan ada bot, tetapi semoga Tuhan, Acapulco akan melihat hari lain.'”

Anggota tentera dan sukarelawan telah bekerja sepanjang laluan utama pelancongan Acapulco pada Sabtu dan Salgado mengumumkan pada Ahad bahawa boulevard telah dibersihkan daripada puing.

Tetapi di pinggir bandar, kawasan masih berada dalam kemusnahan. Salgado juga berkata bahawa syarikat elektrik negara melaporkan menyambung semula bekalan elektrik ke 58% rumah dan perniagaan di Acapulco dan 21 tangki air sedang mengedar air ke kawasan pinggir bandar.

Bantuan telah lambat tiba. Kerosakan taufan memutuskan bandar hampir 1 juta orang untuk hari pertama, dan kerana Otis telah diperkuat begitu pantas pada Selasa sedikit atau tiada langsung telah disediakan lebih awal.

Kehadiran tentera meningkat kepada 15,000 di kawasan itu. López Obrador telah memanggil angkatan bersenjata untuk menubuhkan sekatan di bandar untuk mencegah rompakan dan pencurian.

Agensi pertahanan awam persekutuan mengira 220,000 rumah yang rosak oleh ribut itu, katanya.