Jumlah Kematian Palestin Melintasi 8,000 sementara Gudang Bantuan PBB Menderita Pecah Masuk

DEIR AL-BALAH, Lembah Gaza – Beribu-ribu orang memecah masuk ke gudang bantuan di Gaza untuk mengambil tepung dan barang keperluan asasi, kata sebuah agensi PBB Ahad.

Tentera darat dan kereta kebal mara ke Gaza sepanjang akhir pekan ini ketika Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu mengumumkan “peringkat kedua” dalam perang, yang dinyalakan oleh serangan ganas Hamas pada 7 Oktober ke atas Israel.

Kementerian Kesihatan Gaza berkata jumlah kematian orang Palestin melepasi 8,000 – kebanyakannya wanita dan kanak-kanak. Ia adalah jumlah kematian tanpa praseden dalam dekad keganasan Israel-Palestin, dan dijangka akan meningkat lebih pesat lagi kerana Israel menekan serangan daratnya.

Komunikasi dipulihkan ke kebanyakan Gaza awal Ahad selepas serangan bom yang digambarkan oleh penduduk Gaza sebagai yang paling teruk dalam perang mematikan hampir semua hubungan dengan wilayah lewat Jumaat. Penduduk 2.3 juta orang di enklaf terkepung ini terputus dari dunia.

Tentera Israel berkata Ahad lalu ia telah menyerang lebih 450 sasaran militan dalam 24 jam, termasuk pusat arahan Hamas dan kedudukan pelancaran roket anti-kereta kebal. Ia berkata lebih banyak pasukan darat dihantar ke Gaza semalam, dan rasmi mengedarkan rakaman menunjukkan kereta kebal dan tentera beroperasi di kawasan terbuka.

Pembelotan gudang adalah “tanda membimbangkan bahawa ketenteraman awam mula pecah selepas tiga minggu peperangan dan pengepungan ketat ke atas Gaza,” kata Thomas White, pengarah Gaza bagi agensi PBB untuk pelarian Palestin, dikenali sebagai UNRWA. “Orang rakyat takut, geram dan putus asa.”

UNRWA menyediakan perkhidmatan asas kepada ratusan ribu orang di Gaza. Sekolah-sekolahnya di seluruh wilayah telah diubah suai menjadi tempat perlindungan yang penuh menampung orang Palestin yang dipaksa keluar oleh konflik. Israel hanya membenarkan aliran bantuan kecil dari Mesir memasuki, sebahagian daripadanya disimpan di salah satu gudang yang dibelot, kata UNRWA.

Juliette Touma, jurucakap agensi itu, berkata orang ramai memecah masuk empat kemudahan pada Sabtu. Dia berkata gudang itu tidak mengandungi minyak, yang telah berada dalam bekalan sangat ketat sejak Israel menghentikan semua penghantaran selepas permulaan peperangan.

Pihak berkuasa Israel berkata Ahad lalu mereka akan segera membenarkan lebih bantuan kemanusiaan memasuki Gaza, walaupun butiran masih tidak jelas.

Elad Goren, ketua hal ehwal awam COGAT, badan pertahanan Israel bertanggungjawab terhadap hal ehwal awam Palestin, berkata Israel telah menubuhkan “zon kemanusiaan” berhampiran bandar Khan Yunis selatan dan mengesyorkan orang Palestin melarikan diri ke sana.

Sementara itu, penduduk yang tinggal berhampiran Hospital Shifa, hospital terbesar Gaza, berkata serangan udara Israel semalam mengenai berhampiran kompleks hospital dan menghalang banyak laluan ke hospital itu. Israel menuduh Hamas mempunyai pusat arahan rahsia di bawah hospital tetapi tidak banyak memberikan bukti. Hamas menafikan dakwaan itu.

“Mencapai hospital menjadi semakin sukar,” kata Mahmoud al-Sawah, yang berlindung di hospital itu, melalui telefon. “Seolah-olah mereka mahu memotong kawasan itu.” Pendudu Gaza City lain, Abdallah Sayed, berkata pengeboman udara Israel dalam dua hari lepas adalah “paling ganas dan teruk” sejak permulaan peperangan.

Perkhidmatan penyelamat Salib Merah Palestin berkata hospital Gaza City lain menerima dua panggilan dari pihak berkuasa Israel Ahad memerintahkan ia untuk dievakuasi. Ia berkata serangan udara mengenai sedekat 50 meter (ela) dari Hospital Al-Quds, di mana 12,000 orang berlindung.

Israel memerintahkan hospital untuk dievakuasi lebih seminggu lalu, tetapi ia dan kemudahan perubatan lain enggan, mengatakan pengevakuasian akan bermakna maut bagi pesakit yang bergantung pada ventilator.

“Kami mengulangi – mustahil untuk mengevakuasi hospital penuh pesakit tanpa mengancam nyawa mereka,” kata Pengarah Agung Pertubuhan Kesihatan Sedunia Tedros Adhanom Ghebreyesus di media sosial.

Tiada komen segera dari Israel mengenai perintah pengevakuasian terbaru atau serangan berhampiran Shifa.

Israel mengatakan kebanyakan penduduk telah mematuhi perintahnya untuk melarikan diri ke bahagian selatan wilayah terkepung itu, tetapi ratusan ribu masih tinggal di utara, sebahagian kerana Israel juga mengebom sasaran di zon “selamat”.

Serangan udara Israel mengenai rumah dua tingkat di Khan Yunis Ahad membunuh sekurang-kurangnya 13 orang, termasuk 10 dari satu keluarga. Mayat dibawa ke Hospital Nasser berhampiran, menurut seorang wartawan AP di tempat kejadian.

Eskalasi ini telah meningkatkan tekanan dalam negara ke atas kerajaan Israel untuk menyekat pembebasan 230 tebusan yang dirampas apabila pejuang Hamas dari Gaza memecah masuk pertahanan Israel dan menembak mati orang awam dan tentera dalam serangan kejutan.

Ahli keluarga yang putus asa bertemu Netanyahu Sabtu dan menyatakan sokongan untuk pertukaran tawanan Palestin yang dipegang Israel.

Hamas berkata ia bersedia melepaskan semua tebusan jika Israel melepaskan semua ribuan orang Palestin yang dipegang di penjara mereka. Israel menolak tawaran itu.

Netanyahu berkata Sabtu bahawa Israel berazam membawa pulang semua tebusan, dan bahawa operasi darat yang diperluaskan “akan membantu dalam misi ini.”

“Ini adalah peringkat kedua peperangan, yang objektifnya jelas: untuk memusnahkan keupayaan tentera dan kerajaan Hamas dan membawa pulang tebusan,” katanya dalam ucapan disiarkan.

Tentera Israel berkata ia secara beransur-ansur memperluaskan operasinya di dalam Gaza, walaupun enggan menamakannya serangan sepenuhnya. Kematian di kedua-dua belah dijangka meningkat mendadak apabila pasukan Israel dan militan Palestin bertempur di kawasan perumahan padat.

Apabila diminta mengenai eskalasi tentera Israel, penasihat keselamatan negara Presiden Amerika Syarikat Joe Biden, Jake Sullivan, berkata kepada ABC’s “This Week”: “Pada akhirnya, ini keputusan mereka. Ini tindakan mereka, dan mereka berada dalam kedudukan terbaik untuk menjawab soalan bagaimana ia berjalan.” Pada CBS’s “Face the Nation”, dia berkata AS percaya “harus ada jeda kemanusiaan untuk mengeluarkan tebusan, berpotensi untuk memasukkan bantuan.”

Walaupun serangan tentera Israel, militan Palestin terus menembak roket ke Israel, dengan bunyi sirens di selatan Israel mengingatkan ancaman itu.

Israel mengatakan serangannya menyasarkan pejuang Hamas dan infrastruktur dan bahawa militan beroperasi di kalangan orang awam, meletakkan mereka dalam bahaya. Dianggarkan 1,800 orang masih terperangkap di bawah puing-puing, menurut Kementerian Kesihatan Gaza,