Jumlah Kematian Orang Palestin di Tebing Barat Meningkat Apabila Israel Mengejar Militan Hamas

Israel-Palestinians

Baitulmaqdis – Kekerasan berdarah telah meningkat di Tebing Barat ketika tentera Israel mengejar militan Palestin selepas serangan Hamas dari Gaza, dengan lebih 90 orang Palestin terbunuh di wilayah yang diduduki Israel dalam dua minggu kebelakangan ini, terutamanya dalam pertembungan dengan tentera Israel.

Kekerasan ini mengancam membuka satu lagi medan pertempuran dalam peperangan 2 minggu lalu, dan menambah tekanan ke atas Pihak Berkuasa Palestin yang diiktiraf antarabangsa, yang mentadbir bahagian-bahagian Tebing Barat dan amat tidak popular di kalangan rakyat Palestin, sebahagian besarnya kerana mereka bekerjasama dengan Israel dalam hal ehwal keselamatan.

Jumlah tersebut termasuk enam orang Palestin terbunuh dalam insiden berasingan pada Ahad, termasuk dua yang mati dalam serangan udara ke atas sebuah masjid di kem pelarian Jenin yang ganas yang Israel katakan digunakan oleh militan. Israel melancarkan serangan udara semasa pertempuran di kem pelarian Palestin yang lain di Tebing Barat minggu lepas, yang mengorbankan 13 orang Palestin, termasuk lima kanak-kanak, dan seorang anggota Polis Sempadan Israel.

Israel jarang menggunakan kuasa udara di Tebing Barat yang diduduki, walaupun telah membombardir Gaza yang diperintah Hamas sejak kumpulan militan itu menyerang merentasi sempadan pada 7 Oktober.

Lebih 1,400 orang terbunuh di Israel sejak peperangan bermula, kebanyakannya orang awam terbunuh dalam serangan awal Hamas. Kementerian Kesihatan Hamas di Gaza menyatakan lebih 4,300 orang Palestin terbunuh.

Kementerian Kesihatan Palestin di Tebing Barat menyatakan 91 orang Palestin terbunuh di sana sejak 7 Oktober. Untuk baki tahun sebelum serangan Hamas, 197 orang Palestin terbunuh, mengikut kiraan Agensi Berita Associated Press.

Selain daripada serbuan, ramai orang Palestin terbunuh dalam protes anti-Israel yang ganas dan dalam beberapa kes dalam serangan oleh penduduk Yahudi.

Israel menguatkuasakan kawalan ketat di wilayah itu sebaik sahaja serangan Hamas, menutup laluan dan sekatan antara bandar-bandar Palestin. Israel menyatakan pasukannya telah menahan lebih 700 orang suspek di Tebing Barat, termasuk 480 ahli Hamas, sejak bermulanya permusuhan.

Pemulihan serangan udara Israel – yang dalam satu operasi Julai di Jenin mencapai tahap keamatan bukan sejak pemberontakan rakyat Palestin terhadap Israel dua dekad lalu – mencadangkan perubahan taktik tentera.

Tentera menggambarkan Masjid Al-Ansar di Jenin sebagai kompleks militan yang dimiliki oleh Hamas dan Jihad Islam, kumpulan militan Palestin yang lebih kecil dan radikal. Ia menyatakan militan tersebut telah melakukan beberapa serangan dalam beberapa bulan kebelakangan ini dan merancang serangan lain yang akan datang.

Kekerasan yang dimansuhkan mengikuti lebih satu tahun serbuan dan penangkapan yang meningkat di Tebing Barat dan serangan maut orang Palestin terhadap orang Israel.

Israel menawan Tebing Barat, bersama Gaza dan Baitulmaqdis Timur dalam peperangan 1967. Palestin mahu ketiga-tiga wilayah tersebut untuk negara masa depan. Lebih 500,000 orang Israel tinggal dalam pendudukan di seluruh Tebing Barat yang kebanyakan masyarakat antarabangsa anggap haram, manakala lebih 2.5 juta orang Palestin di wilayah itu tinggal di bawah pemerintahan tentera Israel.

Rakyat Palestin melihat pendudukan sebagai penghalang terbesar untuk menyelesaikan konflik dengan Israel. Perbualan damai yang serius dan substantif terakhir pecah lebih satu dekad lalu.

Kekerasan penduduk Yahudi terhadap orang Palestin juga meningkat sejak serangan Hamas. Sekurang-kurangnya lima orang Palestin terbunuh oleh penduduk Yahudi, mengikut pihak berkuasa Palestin, dan kumpulan hak asasi menyatakan penduduk Yahudi membakar kereta dan menyerang beberapa masyarakat Bedouin kecil, memaksa mereka berpindah ke kawasan lain.

Konsortium Perlindungan Tebing Barat, sekutu pertubuhan bukan kerajaan dan negara penderma, termasuk Kesatuan Eropah, menyatakan sekurang-kurangnya 470 orang Palestin dipaksa berpindah di Tebing Barat akibat keganasan penduduk Yahudi sejak 7 Oktober. Ini selain daripada lebih 1,100 orang dipaksa berpindah sejak 2022.