Josh Paul mengapa Beliau meletak jawatan dari Kementerian Luar Negeri atas senjata ke Israel

Presiden Joe Biden dan pegawai AS bertemu dengan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu.

Seorang pegawai kanan Jabatan Luar Negeri Amerika Syarikat yang bekerja di bahagian menyelia pemindahan senjata meletak jawatan pada Rabu kerana keputusan pentadbiran Biden untuk terus menghantar senjata dan peluru ke Israel. Kembalinya ini adalah tanda ketidakpuasan hati dalaman yang jarang berlaku terhadap sokongan kuat pentadbiran terhadap Israel ketika ia terus melancarkan serangan udara di Gaza berikutan serangan maut Hamas pada 7 Oktober. Pegawai itu, Josh Paul, adalah pengarah hal ehwal kongres dan awam di Jabatan Luar Negeri Amerika Syarikat, Biro Hal Ehwal Politik-Tentera, yang mengendalikan pemindahan senjata.

Dalam surat terbuka yang dipaparkan di LinkedIn, Paul menulis bahawa keputusan Amerika Syarikat untuk menghantar “lebih banyak senjata ke satu pihak konflik” adalah “pendek pandangan, merosakkan, tidak adil, dan bertentangan dengan nilai-nilai yang kita perjuangkan secara awam.”

“Saya telah berjanji kepada diri saya bahawa saya akan kekal selama saya rasa bahawa kerosakan yang mungkin saya lakukan boleh diimbangi oleh kebaikan yang boleh saya lakukan,” tulis Paul. “Saya meninggalkan hari ini kerana saya percaya bahawa dalam dasar kini kita berhubung dengan pemberian senjata maut yang berterusan – sebenarnya diperluaskan dan dipercepatkan – kepada Israel – saya telah mencapai akhir perjanjian itu.”

Dalam temubual dengan TIME, Paul berbicara tentang keputusannya meletak jawatan, mengapa pentadbiran mungkin melanggar undang-undang dalam memberikan senjata kepada Israel dan respon yang diterimanya daripada rakan sekerjanya.

Temubual ini telah disunting untuk panjang dan kejelasan.

Anda telah bekerja di Jabatan Luar Negeri Amerika Syarikat selama lebih 10 tahun dan menulis dalam surat terbuka bahawa anda tahu pekerjaan itu tidak “bebas daripada kompleksiti moral atau kompromi moral.” Apa yang membawa anda meletak jawatan sekarang?

Pertama sekali, skala dan lingkup krisis yang berlaku di hadapan kita. Walaupun pada hari-hari terburuk konflik Yemen, ia tidak sebesar ini. Kedua, ketika kita mengendalikan pemindahan senjata yang kontroversi, kompleks dan sensitif, dalam pengalaman saya, sentiasa ada ruang untuk perdebatan. Kadang-kadang perdebatan itu boleh berlarutan selama berbulan-bulan atau bahkan tahun, sementara pelbagai pihak dalam kerajaan menggegarkan pendekatan dan cara yang berbeza untuk menangani kebimbangan hak asasi manusia ini. Dalam kes ini, tiada perdebatan, atau apabila ada perdebatan ia diabaikan. Ia hanyalah, “ini arahan anda, bergerak secepat mungkin.” Ini unik untuk kes ini.

Dan aspek ketiga ialah dalam perdebatan terdahulu, walaupun anda tidak puas hati sekurang-kurangnya ada tahap keyakinan bahawa langkah seterusnya adalah kes-kes akan dimaklumkan kepada Kongres, yang merupakan cara proses pemindahan senjata berfungsi. Kongres mengambil isu-isu hak asasi manusia dengan serius dan boleh menahan jualan senjata, memperdebatkannya, atau bahkan mengundi menentangnya. Dalam kes ini, tiada langkah belakang. Tiada nafsu Kongres untuk memperdebatkan, menahan, atau menentang ini. Jadi ini adalah gabungan tiga faktor tersebut.

Bagaimana pemindahan senjata AS ke Israel membentuk konflik?

Teori selalu menyatakan bahawa jika Israel berasa selamat, ia akan dapat bergerak ke arah keamanan dengan Palestin. Tetapi dalam amalan, langkah-langkah yang diambil Israel untuk mencapai keselamatan semuanya telah menjadi beban kepercayaan baik Palestin dalam proses keamanan – tidak kira penderitaan rakyat Palestin. Oleh itu mereka juga tidak membawa kepada penyelesaian dua negara, yang merupakan tujuan keseluruhan Persetujuan Oslo. Jadi pada akhirnya, pemberian senjata kita kepada Israel, yang agak “ambil apa sahaja yang anda perlukan, kami mahu anda berada dalam keadaan selamat,” sebenarnya tidak membawa kepada keselamatan bagi Israel. Saya fikir ini lebih jelas dalam beberapa minggu kebelakangan ini daripada sebelumnya.

Di mana garis pergi antara hak Israel untuk pertahanan diri dan apa yang anda huraikan dalam surat anda sebagai “hukuman kolektif?”

Saya fikir terdapat garis panduan jelas dalam undang-undang antarabangsa mengenai apa yang dibenarkan dalam perang dan apa yang tidak. Dan mari kita jelaskan, Hamas melanggar ini setiap hari. Tetapi berhubung hukuman kolektif seperti sekatan yang dikenakan ke atas Gaza, manfaat tentera yang mungkin diberikan kepada Israel untuk memotong bekalan elektrik dan air kepada 2.3 juta orang ketika anda cuba menargetkan bilangan kecil berbanding pejuang Hamas? Ia jelas merupakan hukuman kolektif.

Terdapat beberapa langkah undang-undang dan dasar yang dilaksanakan untuk mencegah pemindahan senjata yang akan membawa kepada pelanggaran hak asasi manusia. Adakah ini dilaksanakan berhubung Israel?

Awal tahun ini, pentadbiran Biden mengeluarkan dasar Pemindahan Senjata Konvensional baharu. Salah satu penyesuaian paling penting dalam versi dasar ini adalah penyertaan bahasa “lebih mungkin daripada tidak” – bahawa tiada pemindahan senjata akan dibenarkan di mana Amerika Syarikat menilai bahawa lebih mungkin daripada tidak senjata yang akan dipindahkan akan digunakan oleh penerima untuk melakukan pelanggaran hak asasi manusia. Ini adalah dasar saya percaya mereka tidak mematuhi atau bahkan mempertimbangkan dengan betul dalam pemindahan senjata semasa kepada Israel.

Kerana Israel menerima pembiayaan tentera asing ia tertakluk kepada undang-undang Leahy, yang memerlukan pengesahan unit-unit yang menerima bantuan itu untuk memastikan mereka tidak terlibat dalam pelanggaran hak asasi manusia yang teruk. Saya fikir proses untuk melakukan itu khusus untuk Israel dalam jabatan, rusak dan dipolitikkan dan tidak dapat memenuhi keperluan undang-undang.

Apakah isyarat yang anda fikir peletakan jawatan anda akan hantar kepada rakan sekerja anda dalam pentadbiran?

Saya berharap ia menghantar isyarat bahawa beberapa perkara bernilai untuk diperjuangkan secara dalaman. Dan bernilai untuk melepaskan jumlah yang signifikan. Saya berharap ia akan mengeluarkan orang lain dari hutan, tetapi saya tidak tahu jika ia akan. Saya pasti diberi respon yang menggalakkan.

Apa yang anda dengar daripada rakan sekerja anda berikutan peletakan jawatan anda?

Banyak orang sedang bergelut dengan dilema moral ini. Ramai orang sangat tidak selesa, mendapati ini masa yang sangat sukar dan dihadapkan dengan banyak keputusan sukar. Orang-orang telah berkongsi banyak kata-kata penghiburan dan sokongan serta ungkapan perasaan bersama tentang betapa sukarnya situasi ini.