Jon Fosse, Penulis Norway, Memenangi Hadiah Nobel Sastera untuk Prosa yang Memberi ‘Suara kepada Yang Tidak Terungkap’

Nobel Sastera

STOCKHOLM — Jon Fosse, seorang penulis Norway yang unggul dalam sastera Nordik yang ringkas dalam karya yang luas merangkumi drama hingga novel dan buku kanak-kanak, memenangi Hadiah Nobel dalam kesusasteraan pada hari Khamis untuk karya-karya yang “memberi suara kepada yang tidak terkatakan.”

Anders Olsson, pengerusi jawatankuasa sastera Nobel, berkata karya Fosse berakar “dalam bahasa dan alam semula jadi latar belakang Norway-nya.”

“Saya terkejut dan bersyukur. Saya melihat ini sebagai anugerah kepada kesusasteraan yang pada dasarnya bertujuan menjadi kesusasteraan, tanpa pertimbangan lain,” kata Fosse, 64, dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh rumah penerbitannya, Samlaget.

Salah seorang dramatis negaranya yang paling kerap dipentaskan, Fosse telah menulis sekitar 40 drama serta novel, cerita pendek, buku kanak-kanak, puisi dan esei. Akademi Sweden, yang memberikan hadiah itu, berkata ia adalah “untuk drama dan prosa inovatifnya yang memberi suara kepada yang tidak terkatakan.”

Mats Malm, setiausaha tetap akademi itu, menghubungi Fosse melalui telefon untuk memaklumkannya tentang kemenangan itu. Beliau berkata penulis itu sedang memandu di kawasan luar bandar dan berjanji akan memandu pulang dengan berhati-hati.

Fosse adalah penulis Norway keempat yang mendapat Hadiah Nobel. Bjørnstjerne Bjørnson mendapatnya pada 1903, Knut Hamsun dianugerahi pada 1920 dan Sigrid Undset pada 1928.

Karyanya “A New Name: Septology VI-VII” — yang digambarkan oleh Olsson sebagai “magnum opus” Fosse — adalah finalis Hadiah Buku Antarabangsa pada 2022.

Hadiah Nobel membawa ganjaran tunai 11 juta kronor Sweden ($1 juta) daripada wasiat yang ditinggalkan oleh penciptanya, pencipta Sweden Alfred Nobel. Pemenang juga menerima medal emas 18 karat dan diploma di majlis anugerah pada bulan Disember.

Tahun lalu, penulis Perancis Annie Ernaux memenangi hadiah itu atas apa yang dikatakan Akademi Sweden pemberi hadiah sebagai “keberanian dan ketepatan klinikal” buku-buku yang berakar dalam latar belakang pekan kecilnya di wilayah Normandy di barat laut Perancis.

Ernaux hanya merupakan wanita ke-17 dalam kalangan 119 penerima Nobel sastera. Hadiah sastera telah lama menerima kritikan bahawa ia terlalu memberi tumpuan kepada penulis Eropah dan Amerika Utara, serta terlalu didominasi lelaki.

Pada 2018, penganugerahan ditangguhkan selepas tuduhan salah laku seks mengguncang Akademi Sweden, yang menamakan jawatankuasa Nobel sastera, dan mencetuskan perpindahan ahli. Akademi itu menyusun semula dirinya tetapi menerima kritikan lagi kerana memberi anugerah 2019 kepada Peter Handke Austria, yang disebut sebagai pembela jenayah perang Serbia.

___

Corder dilaporkan dari The Hague, Belanda, Lawless dari London. Penulis Berita Persatuan Press Jan M. Olsen menyumbang dari Copenhagen.