John Bruton, bekas Perdana Menteri Ireland dan duta besar EU ke AS, meninggal dunia pada usia 76 tahun

(SeaPRwire) –   bekas Perdana Menteri Ireland John Bruton, yang membantu membaringkan landasan bagi perjanjian damai Ireland Utara tahun 1998 dan kemudian berkhidmat sebagai duta untuk Washington, meninggal pada hari Selasa setelah sakit yang lama, keluarganya mengatakan.

Bruton, 76, berkhidmat sebagai Perdana Menteri sebagai ketua partai Fine Gael kanan-tengah dari tahun 1994 hingga 1997, dan memainkan peran penting dalam perundingan dengan Britain dan kelompok-kelompok politik di. Pekerjaan tersebut membantu mengarah kepada Perjanjian Jumat Agung 1998, yang ditandatangani oleh penggantinya Bertie Ahern.

Bruton juga membuat keputusan untuk memotong tarif pajak perusahaan Ireland ke salah satu yang terendah, membantu bahan bakar revolusi ekonomi Celtic Tiger pada akhir tahun 1990an.

Bruton “meninggal dunia dengan tenang di Rumah Sakit Swasta Mater di Dublin, dikelilingi oleh keluarga tercintanya, pagi ini setelah sakit yang lama,” keluarganya mengatakan dalam sebuah pernyataan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.