Jim Jordan Semakin Mungkin Menjadi Speaker Dewan Perwakilan Rakyat

GOP Speaker Meeting Oct 13

Artikel ini adalah sebahagian daripada The D.C. Brief, surat berita politik TIME. Daftar di sini

Kurang daripada setahun yang lalu, rakan sekerjanya terpaksa menahan Rep. Mike Rogers kerana emosinya meninggi dan beliau menyerang Rep. Matt Gaetz pada waktu tengah malam pada pusingan pemungutan suara ke-14 untuk memilih Speaker baharu. Rogers sudah mendengar cukup daripada Gaetz, seorang pemimpin usaha untuk mengekalkan tangan Kevin McCarthy jauh daripada tongkat, dan Rogers mahu mengakhiri spektakel empat hari yang membongkar betapa tidak dapat dikawalnya konvensyen Republikan menjadi.

Tetapi untuk tempoh masa yang lama malam itu, Gaetz memegang kesemua kuasa di lantai Dewan kerana kamera C-SPAN sedang beroperasi. Ia tepatnya jenis keberanian Gaetzian itu yang Rogers, sekutu McCarthy, bimbang akan menjadi norma, jadi beliau mengancam ahli politik Florida itu dengan pukulan yang tidak pernah datang.

Maju ke hari ini, ketika ketakutan Rogers terbukti benar. Gaetz menunggu kebanyakan tahun sebelum memimpin pemberontakan yang menyingkirkan McCarthy daripada jawatan itu pada 3 Oktober tanpa pengganti yang jelas menunggu. Satu cubaan awal untuk memasang Rep. Steve Scalise dalam peranan gagal, dan Louisiana menarik diri.

Ada banyak sebab untuk kekal meragui keupayaan Jordan untuk bangkit ke Speaker, dan kemudian memegang jawatan itu. Untuk satu, beliau menghadapi cabaran matematik yang sama untuk mencapai nombor undian yang ajaib untuk memenangi kerja dalam dewan dengan hampir tiada lebihan. Untuk yang lain, peraturan sedia ada membenarkan mana-mana ahli tunggal Dewan untuk memanggil undian tidak percaya. Dengan 55 orang Republikan mengundi terhadap Jordan semasa mesyuarat sulit konvensyen Jumaat, tidak ada kekurangan bahaya di hadapannya.

Walaupun begitu, setiap jawatan Speaker berjaya datang dengan tahap risiko semasa berkuat kuasa. Ketika zaman di mana impuls Trumpisme dan khayalan MAGA berfungsi sebagai sejenis falsafah pemerintahan, selera untuk risiko itu hanya meningkat, dan tawaran Jordan mencerminkan itu. Era Dewan di bawah Jordan boleh menjadi satu diperintah dengan campuran