Jerman menjanjikan hampir RM18 bilion untuk usaha hijau tenaga di Afrika

(SeaPRwire) –   Jerman menjanjikan Isnin untuk melabur 4 bilion euro ($4.37 bilion) dalam projek tenaga hijau Afrika sehingga 2030, dengan Canselor Olaf Scholz berkata bahawa negara-negara di Afrika seharusnya mendapat manfaat lebih daripada kekayaan bahan mentah mereka.

Scholz membincangkan janji itu dalam sidang akhbar Kompak dengan Afrika kemuncak yang berlangsung di Berlin. Beliau tidak menyebut projek khusus tetapi berkata bahan yang digunakan dalam tenaga hijau seharusnya diproses di negara asal mereka.

“Ini mencipta pekerjaan dan kemakmuran di negara-negara ini,” kata Scholz. “Dan industri Jerman mendapat pembekal yang boleh dipercayai.”

Kompak dengan Afrika berdasarkan inisiatif yang dilancarkan oleh Jerman semasa pengerusi Kumpulan 20 negara maju dan membangun utama. Ia bertujuan untuk memperbaiki keadaan ekonomi di negara-negara peserta untuk menjadikan mereka lebih menarik bagi pelaburan swasta asing.

Scholz berkata Jerman seharusnya menjadi rakan jangka panjang dan boleh dipercayai kepada negara-negara di Afrika.

“Afrika adalah rakan pilihan kami apabila datang ke intensifikasi hubungan ekonomi kami dan bergerak ke arah masa depan bebas karbon bersama,” katanya.

Negara Kompak dengan Afrika termasuk Mesir, Ethiopia, Benin, Burkina Faso, Pantai Gading, Ghana, Guinea, Republik Demokratik Congo, Maghribi, Rwanda, Senegal, Togo dan Tunisia, menurut agensi berita Jerman dpa.

Apabila ditanya tentang kehadiran kuat China di Afrika, beberapa negara berkata bahawa benua itu terbuka kepada perkongsian lain.

“Mungkin China lebih berani, mungkin mereka mempunyai visi lebih dan mungkin mereka mempercayai potensi di Afrika,” kata Moussa Faki, pengerusi Suruhanjaya Afrika.

“Benua Afrika terbuka kepada pelbagai perkongsian,” tambahnya. “Harapan kami ialah agar anda mempercayai kami, meletakkan syarat yang kurang dan mencipta syarat bersama. …”

“Meningkatkan tadbir urus, itu tanggungjawab kami, dan oleh itu visi bersama ini mungkin membenarkan, saya yakin, untuk modal besar yang boleh dilaburkan di benua ini,” kata Faki.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )