Jerman maju dengan pelan untuk membolehkan penggunaan teknologi penyimpanan karbon bawah tanah

(SeaPRwire) –   Jerman merancang untuk membenarkan penyimpanan karbon bawah tanah di tapak luar pesisir, memajukan teknologi yang telah banyak dibincangkan dalam pengakuan bahawa masa semakin menghampiri untuk memerangi , timbalan kanselor negara itu berkata Isnin.

Ekonomi terbesar Eropah itu membuat kemajuan yang baik dengan mengembangkan sumber tenaga boleh baharu dan penggunaan, tetapi penyelesaian diperlukan untuk karbon dioksida yang dikeluarkan oleh sektor seperti industri simen yang “sukar untuk dikurangkan,” kata Robert Habeck, yang juga merupakan menteri ekonomi dan iklim.

Jerman, yang merupakan rumah kepada banyak industri berintensif tenaga, bertujuan untuk mengurangkan pelepasannya ke “sifar bersih” menjelang 2045.

Strategi “pengurusan karbon” yang dicadangkan oleh Habeck, yang masih perlu ditukarkan kepada undang-undang terperinci, menyaksikan pembenaran pengangkutan karbon dioksida dan penyimpanannya di bawah laut di zon ekonomi eksklusif Jerman, kecuali di kawasan pemuliharaan laut. Ia tidak menyaksikan membenarkan tapak penyimpanan di darat, tetapi Habeck berkata ia boleh dipertimbangkan kemudian jika rakyat Jerman meluluskan.

Pembangkang mengatakan bahawa teknologi penangkapan dan penyimpanan karbon yang dipanggil sebagai “carbon capture and storage” belum terbukti secara besar-besaran dan kurang berkesan berbanding alternatif seperti tenaga suria dan angin dalam mengurangkan karbon dalam sektor tenaga.

Habeck, ahli Parti Alam Sekitar hijau, mengingatkan bantahan terhadap penyimpanan karbon apabila ia dibincangkan pada tahun 2000-an. Tetapi beliau berkata “teknologi itu telah dikembangkan lebih lanjut … dan dari pandanganku ia matang dan selamat,” dan bahawa ia kini digunakan di tempat lain, bukan hanya dalam projek penyelidikan.

Negara jiran Denmark tahun lalu melancarkan projek berani yang bertujuan untuk menanamkan jumlah besar karbon dioksida di bawah Laut Utara.

“Masa sudah tamat,” kata Habeck dalam sidang akhbar di Berlin. “Pada tahun 2000-an, mungkin anda boleh berkata, ‘marilah kita tunggu dan lihat apa yang mungkin berlaku’; hari ini kita melihat bahawa kita belum mencari apa-apa penyelesaian teknologi untuk simen dan bidang lain yang memastikan ketidaknetralan iklim.

“Kita bergerak ke arah melebihi 1.5 darjah Celsius, yang bermakna bahawa kita tidak lagi berada dalam zon mewah atau selesa di mana kita boleh menunggu dengan cara tertentu,” tambah Habeck. “Kita perlu menggunakan apa yang ada pada kita.”

Beliau merujuk kepada matlamat antarabangsa untuk cuba mengehadkan pemanasan masa depan kepada 2.7 darjah Fahrenheit sejak zaman pra-perindustrian.

Mengehadkan pemanasan kepada 1.5 C atau begitu boleh mengelakkan atau sekurang-kurangnya meringankan beberapa kesan perubahan iklim yang paling membinasakan di masa hadapan dan bagi sesetengah orang adalah perkara hidup atau mati, saintis mendapati dalam banyak laporan.

Habeck berkata ia akan mengambil “beberapa tahun” sebelum Jerman boleh menyimpan CO2 di bawah laut, dan bahawa ia bijak untuk menyelaraskan inisiatif Eropah. Selain projek Denmark, beliau menunjuk kepada Norway, Belanda dan .

Kumpulan alam sekitar Greenpeace membantah bahawa rancangan Jerman “menyimpan tanda industri tenaga dan industri berat” dan akan membenarkan industri walaupun terdapat “penyelesaian ramah iklim” untuk terus seperti sebelum ini.

“Ini mahal, tidak mampan dan membebankan generasi akan datang dengan liabiliti jangka panjang lanjut,” kata Karsten Smid, pakar tenaga cawangan Jerman kumpulan itu dalam kenyataan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.