Jepun mematikan bateri lander bulan SLIM dalam harapan untuk ‘mungkin’ menghidupkannya kembali pada masa hadapan

(SeaPRwire) –   Agensi Angkasa Jepun mengumumkan ia telah mematikan bekalan kuasa kepada pendaratan bulan cerdasnya, SLIM, dengan harapan mampu “mungkin” memulakan semula kapal angkasa itu pada tarikh akan datang.

SLIM menjadi kapal angkasa Jepun kelima dalam sejarah untuk tiba di bulan awal Sabtu apabila Smart Lander for Investigating Moon, SLIM, mendarat di permukaan bulan. Tetapi kemudian operator menyatakan panel suria kapal itu gagal menjana kuasa.

“Pada aras bateri 12%, bateri telah diputuskan (seperti dirancang) untuk mengelakkan tidak mampu memulakan semula untuk operasi pemulihan disebabkan kelebihan cas,” kata Agensi Angkasa Jepun dalam satu pos di X.

“Menurut data telemetri, sel-sel suria SLIM menghadap barat. Jadi, jika cahaya matahari mula bersinar di permukaan bulan dari barat, terdapat kemungkinan menjana kuasa, dan kami sedang bersedia untuk pemulihan. SLIM boleh beroperasi dengan kuasa hanya dari sel-sel suria.”

“Sehingga kuasa dimatikan selepas pendaratan, data teknikal dan imej yang diperoleh semasa penurunan pendaratan dan di permukaan bulan berjaya dihantar,” ia juga menyatakan. “Kami sedang menyediakan untuk mengumumkan status SLIM dan keputusan semasa pada akhir minggu. Walaupun sikap selepas pendaratan tidak berjalan seperti dirancang, kami gembira dapat mencapai begitu banyak dan gembira telah mendarat dengan jayanya.”

Jepun mengikuti Amerika Syarikat, Kesatuan Soviet, China dan India dalam mencapai pendaratan berjaya di bulan. SLIM dilancarkan pada roket H2A Mitsubishi Heavy Industries pada September. Ia pada mulanya mengorbit Bumi dan memasuki orbit bulan pada 25 Disember.

SLIM membawa dua probe autonomi kecil — kenderaan LEV-1 dan LEV-2, yang pegawai-pegawai menyatakan dipercayai telah dibebaskan sebelum pendaratan.

LEV-1, dilengkapi dengan antena dan kamera, diberi tugas merekod pendaratan SLIM. LEV-2, ialah roda bola dilengkapi dengan dua kamera, bersama-sama Sony, pembuat mainan Tomy dan Universiti Doshisha.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.