Jepun melaporkan penampakan kapal perang China di sepanjang sempadan laut yang dipertikaikan

(SeaPRwire) –   kapal telah lalu lalang melalui perairan yang dituntut Jepun di Laut China Timur dan kapal perang China telah mendekati pulau-pulau barat daya Jepun pada hari-hari kebelakangan ini, kata pegawai Jepun.

Sebuah armada empat kapal pengawal pantai China pada Khamis lalu melalui hanya di luar perairan wilayah pulau-pulau yang dikawal Jepun, yang juga dituntut Beijing, untuk hari ke-49 berturut-turut, kata Pengawal Pantai Jepun.

Ia memberi amaran terhadap kapal-kapal China daripada mendekati pulau-pulau itu lebih lagi, yang dipanggil Senkaku dalam bahasa Jepun, manakala Beijing memanggilnya Diaoyu. Pengawal Pantai China pada Selasa mengakui bahawa ia sedang berpatroli di perairan Diaoyu Islands, yang juga dituntut .

China secara rutin menghantar kapal pengawal pantai dan pesawat ke dalam perairan dan ruang udara mengelilingi pulau-pulau untuk mengganggu kapal Jepun di kawasan itu dan memaksa Jepun untuk menghantar jet sebagai tindak balas.

Panglima Pengawal Pantai Jepun Shohei Ishii berkata pada bulan lepas bahawa aktiviti Pengawal Pantai China menyusup ke perairan wilayah Jepun melanggar undang-undang antarabangsa, dan bahawa “situasi itu sangat serius dan tidak dapat diramalkan.”

Tokyo dalam tahun-tahun kebelakangan ini telah mengukuhkan pertahanan selatan Jepun dengan ketara, termasuk Okinawa dan pulau-pulau luarannya yang dianggap strategik penting untuk pertahanan Jepun berhadapan dengan sikap China yang semakin berani dan ketegangan di sekitar Taiwan, pulau autonomi yang Beijing kata ialah wilayahnya.

Kementerian Pertahanan Jepun berkata minggu ini bahawa ia telah berulang kali melihat kapal perang China di lepas pantai Okinawa sejak minggu lepas. Pada 1 Februari, sebuah kapal pembinasa peluru berpandu dan fregat China menyeberangi perairan antara Okinawa dan pulau Miyako ketika mereka bergerak ke selatan, menyebabkan pengerahan kapal pertahanan diri Jepun dan pesawat peninjau.

Pada Sabtu, sebuah kapal peninjau lalu kawasan di utara. Kemudian, pada Ahad, kapal peninjau China muncul di perairan itu sekali lagi, kata kementerian itu. Pada Isnin, kapal pembinasa peluru berpandu dan fregat itu dilihat menyeberangi perairan antara Okinawa dan Miyako, kata kementerian itu.

Jepun semakin bimbang tentang aktiviti maritim China, termasuk latihan tentera bersama mereka di sekitar pantai Jepun. Di bawah strategi keselamatan baharu yang diluluskan pada Disember, 2022, Jepun mempercepatkan pembangunan peluru berpandu jarak jauh yang boleh mengenai sasaran di China atau Korea Utara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.