Jepun mansuhkan program pekerja asing yang kontroversi, gantikan dengan sistem baharu

(SeaPRwire) –   Kerajaan telah meluluskan rancangan pada Jumaat untuk membatalkan program pekerja asing semasa, yang telah dikritik sebagai penutup untuk mengimport buruh murah, dan menggantikannya dengan sistem yang mengatakan akan benar-benar mengajar kemahiran dan melindungi hak pekerja asing sebagai Jepun dengan sangat memerlukan lebih pekerja asing untuk menyokong tenaga kerja yang semakin menua dan mengecil.

Di bawah program baharu yang diluluskan pada Jumaat dalam mesyuarat menteri berkaitan, orang yang tiba dengan visa latihan tiga tahun akan dapat menaik taraf ke kategori pekerja mahir yang akan membenarkan mereka kekal sehingga lima tahun dan mungkin memperoleh kewarganegaraan tetap.

Populasi 126 juta Jepun semakin menua dan mengecil, dan banyak industri yang kekurangan pekerja, termasuk perkhidmatan, pembuatan dan pembinaan, bergantung sangat pada pelatih asing dan pelajar bahasa. Jepun juga memberi visa kepada beberapa profesional putih leher, kerap dari Barat.

Program Latihan Teknikal Antarabangsa semasa, diperkenalkan pada tahun 1993 sebagai cara memindahkan kemahiran ke negara membangun melalui latihan pemuda, telah dikritik sebagai skema untuk mengimport buruh murah dalam keadaan penindasan dan faedah yang tidak sama. Pada Jun lepas, hampir 360,000 pelatih menyertai program itu, dengan kebanyakannya dari Vietnam, diikuti oleh Indonesia dan , mengikut data kerajaan.

Pelan baharu, yang masih memerlukan kelulusan parlimen, mengikuti syor panel kerajaan tahun lepas bahawa sistem semasa harus dibatalkan selepas laporan penyalahgunaan yang meresahkan, pelanggaran hak buruh dan maltreatment lain.

Program baharu akan terus mengehadkan jenis pekerjaan yang tersedia untuk pelatih asing, kerana parti pemerintah konservatif masih enggan membenarkan .

Kekurangan kepelbagaian dan inklusiviti Jepun serta gaji yang agak rendah telah menjadikan negara itu kurang menarik untuk pekerja asing, yang semakin memilih negara Asia lain seperti Korea Selatan.

“Kerajaan berhasrat mencipta masyarakat inklusif, dan kami mahu membuat Jepun menjadi negara yang pilihan pekerja asing,” kata Perdana Menteri Fumio Kishida dalam mesyuarat Kabinet di mana dasar baharu diluluskan.

Program semasa melarang pelatih menukar tempat kerja, peraturan yang menyebabkan beribu-ribu melarikan diri dari majikan mereka kerana gaji tidak dibayar, gangguan dan maltreatment lain. Sistem baharu akan membenarkan mereka menukar pekerjaan selepas bekerja selama satu hingga dua tahun, tetapi hanya dalam kategori pekerjaan yang sama.

Pemohon untuk sistem latihan baharu juga akan diperlukan lulus ujian kecekapan bahasa Jepun.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.