Jepun diminta memperbaiki komunikasi loji nuklear Fukushima selepas kebocoran air radioaktif

(SeaPRwire) –   Sebuah panel pakar keselamatan pada Selasa menggesa pengendali loji nuklear Fukushima Daiichi yang musnah oleh tsunami di Jepun untuk berkomunikasi lebih cepat dengan awam mengenai insiden seperti kebocoran air radioaktif minggu lalu.

Tiga belas tahun selepas malapetaka Fukushima di mana loji itu mengalami tiga kejatuhan selepas gempa bumi 2011, budaya keselamatan di syarikat Tokyo Electric Power Company Holdings telah berkembang tetapi masih ada kerja yang perlu dilakukan, kata Dale Klein, bekas pengerusi Suruhanjaya Perlindungan Nuklear Amerika Syarikat yang kini berkhidmat sebagai penasihat kepada jawatankuasa pemulihan TEPCO.

Briefing berita panel mengenai penilaian berkala mereka datang seminggu selepas air sangat radioaktif bocor dari mesin rawatan semasa kerja-kerja penyelenggaraan di loji Fukushima Daiichi. TEPCO berkata tiada seorang pun cedera, dan pemantauan sinaran menunjukkan tiada kebocoran melarikan diri dari kawasan tersebut.

Tetapi kebocoran itu mencetuskan kritikan di dalam dan luar Jepun. Sebarang kebocoran air radioaktif adalah topik sensitif.

Dalam kebocoran tidak sengaja pada Oktober, empat pekerja disembur dengan sisa cecair radioaktif semasa membersihkan kemudahan rawatan. Dua sebentar dirawat di hospital kerana kontaminasi kulit, walaupun tiada menunjukkan gejala keracunan.

Klein berkata kedua-dua insiden boleh dihindari, dan TEPCO perlu dengan cepat menganalisis apa yang berlaku dalam kemalangan sebegini dan “sangat cepat berkomunikasi dengan awam apa yang berlaku dan mengapa.”

Untuk kawalan risiko, banyak syarikat, termasuk TEPCO, sering cuba untuk mengetahui segala-galanya sebelum mereka berkata apa-apa secara awam, kata Klein. Tetapi dalam zaman media sosial, spekulasi merebak dengan cepat, katanya.

Mesin penapis yang terlibat dalam kebocoran minggu lalu adalah sebahagian daripada projek pelulusan kontroversi air sisa TEPCO, yang bermula pada Ogos.

Pelulusan, dijangka berterusan selama dekad, telah ditentang dengan kuat oleh kumpulan nelayan dan negara-negara jiran, yang melarang import semua makanan laut Jepun. Kerajaan Jepun berharap bantuan dan kajian Agensi Tenaga Atom Antarabangsa yang mengesahkan pelulusan telah memenuhi piawaian keselamatan antarabangsa akan membantu menangani kebimbangan di dalam dan luar negara.

Pakar keselamatan TEPCO mengakui budaya keselamatan yang berkembang di TEPCO. Ia menyatakan penangguhan Suruhanjaya Perlindungan Nuklear untuk memulakan semula persiapan untuk memulakan semula loji kuasa nuklear lain, Kashiwazaki-Kariwa, selepas menangani langkah-langkah keselamatan longgar.

Cabaran seterusnya adalah persetujuan daripada masyarakat tempatan.

“TEPCO perlu membina kepercayaan setiap hari, pada setiap masa,” kata Klein. “(Kepercayaan) sukar diperoleh tetapi mudah hilang.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.