Jeneral Iran yang dibunuh terlibat dalam ‘perancangan dan pelaksanaan’ pembunuhan beramai-ramai Hamas pada 7 Oktober: laporan

(SeaPRwire) –   Sebuah pertubuhan yang berkaitan dengan Pemimpin Agung Republik Islam Iran mendedahkan bahawa Jeneral Iran Mohammad Reza Zahedi, yang dilaporkan dibunuh oleh serangan udara Israel pada 1 April, memainkan peranan utama dalam pembunuhan beramai-ramai 1,200 orang, termasuk lebih 30 orang Amerika, pada 7 Oktober.

Institut Penyelidikan Media Timur Tengah (MEMRI) berpusat di Amerika Syarikat telah menjumpai notis penghormatan dan pengiktirafan untuk komander Pasukan Quds IRGC yang lewat, Zahedi, yang diterbitkan pada 3 April oleh Majlis Perikatan Dewan Pemimpin Revolusi Islam Iran.

Zahedi merupakan komander Pasukan Quds IRGC untuk Syria dan Lubnan dan terbunuh bersama enam orang lain di kompaun diplomatik Iran di Damascus.

“Peranan strategik syahid Zahedi dalam mengkonsolidasikan dan memperkukuh barisan perlawanan, dan dalam perancangan dan pelaksanaan Banjir Al-Aqsa, adalah sebahagian daripada kebanggaan besar yang akan mengubah usaha senyap komander besar ini menjadi sejarah abadi perjuangan menentang rejim penjajahan Zionis,” menurut terjemahan MEMRI.

Banjir Al-Aqsa adalah nama Hamas untuk serangan 7 Oktober yang mengakibatkan rogol beramai-ramai, kematian, dan penawanan tebusan. Kini terdapat lebih 100 tebusan yang dipegang oleh Hamas di Jalur Gaza.

Apabila ditanya mengenai laporan MEMRI dan peranan Zahedi dalam pembunuhan beramai-ramai Oktober 7, seorang jurucakap Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat memberitahu Digital bahawa “Brigedier Jeneral Mohamed Reza Zahedi dari Pasukan Quds IRGC merupakan pemimpin penting usaha Iran, secara langsung dan melalui wakil, untuk mengancam Israel. Walaupun kami tidak dapat mengulas peranan tepat yang dimainkannya dalam serangan 7 Oktober, tidak ada keraguan bahawa Pasukan Quds IRGC dan orang seperti Zahedi lama terlibat dalam menyokong ancaman kepada keselamatan dan kestabilan Israel dan kepentingan AS di seluruh Timur Tengah, termasuk membekalkan dan membiayai kumpulan pengganas dan wakil militan yang mengancam keselamatan Israel.”

Seorang jurucakap Kementerian Luar Negeri Israel memberitahu Digital bahawa “IRGC adalah pertubuhan pengganas berbiaya negara terbesar. Ia merupakan alat utama rejim pengganas Iran untuk mengeksport dasarnya di Timur Tengah dan seluruh dunia. Israel menyeru komuniti antarabangsa untuk menetapkan IRGC sebagai pertubuhan pengganas.”

Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat menyokong pandangan Israel. Menurut jurucakap itu, “IRGC memang sebuah pertubuhan pengganas. Itulah sebabnya kami menetapkan IRGC dan menggalakkan negara lain mengambil langkah serupa. Kesnya lebih kuat daripada sebelumnya. Pandangan kami berkaitan IRGC jelas dalam tindakan banyak yang telah kami laksanakan untuk mengenakan sanksi ke atas mereka dan anggota mereka, termasuk sejak 7 Oktober. Kami terus bekerja dengan sekutu untuk mengenal pasti aktiviti yang boleh dikenakan sanksi yang dilaksanakan oleh entiti kerajaan Iran, termasuk IRGC.”

Pentadbiran Trump menetapkan IRGC pada 2019 sebagai pertubuhan pengganas asing. Kuasa-kuasa besar dunia seperti Perancis, Britain, Jerman dan Kanada telah menentang seruan selama bertahun-tahun untuk mengenakan sanksi ke atas IRGC.

Menurut analisis MEMRI terhadap pendedahan penglibatan Zahedi dalam kekejaman Oktober 7, institut penyelidikan itu berkata, “Ini secara rasmi pengakuan oleh tokoh rejim Iran senior bahawa Iran memang mempunyai tangan dalam perancangan dan pelaksanaan serangan 7 Oktober.”

Laporan itu muncul beberapa hari sebelum laporan The Times pada Khamis yang menyatakan bahawa Israel telah memperoleh surat menunjukkan sokongan kewangan Iran kepada wakilnya, Hamas. “The Times telah ditunjukkan surat kepada Yahya Sinwar, ketua Hamas di Gaza, mendedahkan apa yang dipercayai pasukan tentera Israel sebagai bukti siri pembayaran dari Iran,” menurut akhbar itu.

Wang yang terperinci dalam surat dari 2020 dan 2021 menunjukkan bahawa Iran menyalurkan $222 juta kepada Hamas.

Penganjuran berkabung untuk Zahedi memberi amaran tentang serangan yang akan datang terhadap Israel ketika Timur Tengah berada di ambang perang terbuka yang mungkin meluas.

“Pukulan maut yang dilancarkan pada hari-hari itu terhadap penjajah Baitulmuqaddis [Israel] telah membawa pemimpin rejim [itu] ke tepi keputusasaan dan kesengsaraan. Serangan pengecut terhadap konsulat Iran di Damascus adalah bukti jelas dakwaan ini,” menurut pengumuman rasmi Iran mengenai Zahedi.

Notis Zahedi terus berkata, “Penyokong [rejim di] Tel Aviv mesti tahu bahawa tindak balas Iran yang keras dan malang terhadap jenayah berdarah ini sedang dalam perjalanan, dan ia pasti akan memberi kesan ilahi terhadap persamaan masa depan di rantau ini.”

Iran menganjurkan demonstrasi antisemit yang dipentaskan pada minggu lalu memanggil untuk penaklukan Baitulmuqaddis dan penghapusan Israel. Qods ialah istilah Arab untuk Baitulmuqaddis.

Pengumuman untuk Zahedi menyatakan, “Sekali lagi, kami menghantar berkat dan memberi hormat kepada roh tujuh syahid [yang mati] dalam perjalanan ke Baitulmuqaddis, dan menjemput lelaki bersemangat Tehran menyertai perarakan Hari Qods dan membuat persembahan yang gemilang di majlis pengkebumian pejuang hebat ini.”

Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat, di bawah pentadbiran Republikan dan Demokrat, telah mengklasifikasikan rejim Iran sebagai penaja negara pengganas terburuk di dunia. Banyak pertanyaan Digital kepada Kementerian Luar Negeri Iran dan Misi PBB-nya tidak dijawab.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.