Jawatankuasa Kongres mengutuk peranan TikTok membantu lonjakan pendatang Cina di sempadan selatan Amerika Syarikat

(SeaPRwire) –   Rep. Mike Gallagher, R-Wis., pengerusi Jawatankuasa Pilihan mengenai Parti Komunis Cina, mengutuk TikTok cuba menyeberang sempadan selatan AS.

“Ini merupakan bukti lanjut bahawa TikTok perlu dilarang atau dijual kepada syarikat Amerika. Presiden Biden juga perlu mengubah semula dasar sempadan terbuka beliau,” kata Gallagher.

“Anda tidak akan dapat masuk ke Amerika Syarikat jika anda tahu anda tidak dapat masuk,” dakwa Gallagher. “Sebaliknya, di bawah dasar pentadbiran Biden, laporan menunjukkan bahawa pendatang menerima arahan langkah demi langkah daripada TikTok yang dikawal CCP di mana untuk menyeberang secara haram ke Amerika Syarikat.”

Program “60 Minutes” CBS minggu lepas membincangkan krisis di sempadan selatan AS, dengan menekankan bahawa warganegara Cina merupakan kumpulan paling pesat berkembang pendatang haram.

TikTok tidak membalas komen Gallagher semasa penerbitan.

Tetapi, bertindak balas kepada laporan awal, jurucakap TikTok berkata, “TikTok secara ketat melarang penyeludupan manusia, yang kami buang daripada platform kami dan laporkan kepada pihak berkuasa undang-undang jika perlu.”

Pendatang dilaporkan menggunakan video TikTok yang memberi arahan langkah demi langkah bagaimana untuk mencari seseorang untuk membantu menyeludup mereka merentasi sempadan dan di mana untuk . Video sering memberi tumpuan bagaimana untuk mendapatkan dari China atau Hong Kong ke Ecuador atau Panama, titik permulaan popular untuk perjalanan orang Cina ke AS.

Sebahagian daripada kandungan memberi tumpuan kepada kesulitan yang boleh dihadapi oleh pendatang, seperti pengangguran di AS dan kehidupan sukar yang boleh dihadapi oleh pendatang haram di sana. Satu kisah di Baidu terperinci pengalaman seorang lelaki kembali ke China selepas gagal mendapatkan suaka dan hukuman yang dihadapinya.

Satu video menunjukkan orang Cina membawa kanak-kanak mereka semasa perjalanan merentasi sempadan.

Warganegara Cina mempunyai reaksi bercampur-campur terhadap laporan “60 Minutes”. Sesetengah menyokong orang yang cuba melarikan diri daripada rejim politik menindas, mengatakan ia “boleh difahami” dan memuji orang yang berani meninggalkan.

Yang lain mengatakan kepercayaan bahawa Amerika Syarikat menyediakan lebih banyak peluang adalah kesilapan, atau mereka mendakwa mereka yang melarikan diri tidak dibenarkan kembali jika perkara tidak berjalan lancar.

Sumber Customs and Border Patrol (CBP) mengesahkan kepada Digital mereka telah menjumpai hampir 20,000 pendatang Cina sehingga tahun kewangan 2024 dan dijangka akan memecahkan rekod tahun lepas sebanyak lebih 37,000, purata kira-kira 150 pendatang setiap hari.

Antara 1 Oktober 2023 dan permulaan tahun kewangan 2024, lebih 1,000,000 perjumpaan pendatang berlaku di sepanjang sempadan selatan, tarikh paling awal di mana tanda penting ini pernah dicapai. Pada tempoh yang sama tahun lepas, jumlahnya mencecah hanya lebih 900,000.

Bahagian “60 Minutes” mendakwa jumlah orang Cina yang ingin bepergian ke AS telah jatuh daripada berjuta-juta ke hanya 160,000 pada 2022. Jabatan Luar Negeri AS membantah cara penyampaian ini, sebaliknya mendakwa bahawa jumlah itu meningkat dalam tahun kebelakangan ini.

“Kedutaan AS di Beijing, dan Konsulat-Konsulat AS di Guangzhou, Shanghai dan Shenyang secara kolektif mengeluarkan 325% lebih banyak visa pada Tahun Kewangan 2023 berbanding Tahun Kewangan 2022, yang merupakan peningkatan yang besar dan bukannya penurunan dalam visa yang tersedia,” kata jurucakap Jabatan Luar Negeri kepada Digital.

Jurucakap itu menganggarkan kira-kira 8 juta warganegara Cina memegang visa lawatan sah dan proses untuk mendapatkannya “masa ini kira-kira 80 hari kalendar, tetapi sekitar 30 hari di Shenyang dan 50 di Beijing,” manakala purata masa menunggu untuk visa pelajar atau pekerja ialah kira-kira tujuh hari.

“Dalam tahun kebelakangan ini, kami telah melihat peningkatan dari negara-negara di luar Hemisfera Barat,” kata jurucakap itu. “Kami terus bekerjasama dengan rakan-rakan untuk mengenal pasti negara-negara yang menjadi kebimbangan dan untuk menyelaraskan tindak balas bagi menangani cabaran migrasi tidak sah.”

Jabatan Keselamatan Dalam Negeri memberitahu Digital dalam kenyataan bahawa AS telah mengalami “migrasi global bersejarah,” dan jabatan itu cuba “mengganggu rangkaian jenayah yang mengambil kesempatan dan memperoleh keuntungan daripada pendatang yang rentan.”

“Kami menggunakan setiap alat yang tersedia bagi kami, tetapi kami memerlukan pembiayaan tambahan dan pembaharuan daripada Kongres untuk menangani sistem imigresen kami yang rosak,” kata jurucakap Jabatan Keselamatan Dalam Negeri.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.