Javier Milei Adalah Calon Terdepan dalam Pilihan Raya Presiden Argentina. Inilah Yang Perlu Anda Ketahui

Presidential-Candidate Javier-Milei

Javier Milei kini menjadi pemimpin dalam pilihan raya presiden Argentina akan datang. Seorang calon sayap kanan yang kontroversi yang mengkritik etablisment politik dan menjanjikan untuk melancarkan ekonomi, Milei telah dibandingkan dengan bekas Presiden Amerika Syarikat Donald Trump dan Jair Bolsonaro Brazil.

Milei mengaku sebagai “anarko-kapitalis” dan ekonom libertarian, yang telah menjanjikan untuk menggunakan dolar Amerika Syarikat sebagai mata wang Argentina, membawa chainsaw ke perhimpunan untuk menunjukkan beliau serius tentang memotong perbelanjaan kerajaan, dan menentang abortus.

Milei telah mengejutkan pakar dengan memenangi pilihan raya peringkat pertama pada Ogos, melancarkan beliau ke hadapan dalam perlumbaan. Beliau telah menarik minat orang ramai, terutamanya golongan muda, di tengah ketidakpuasan hati terhadap ekonomi yang teruk, dengan kadar inflasi melebihi 100%.

Milei, dari parti La Libertad Avanza (Kebebasan Maju), akan bersaing pada Ahad ini dengan calon tengah kanan Patricia Bullrich dan calon gabungan kerajaan Menteri Ekonomi Sergio Massa. Satu pusingan kedua pada November kelihatan mungkin, dengan Milei mungkin maju, Christopher Sabatini, felo penyelidikan kanan untuk Amerika Latin di fikiran tan Chatham House, ramalkan.

Sebelum undian, ini apa yang perlu anda ketahui tentang Milei dan apa implikasi jika beliau dipilih sebagai presiden.

Apakah latar belakang dan sejarah politik Javier Milei?

Milei, 52 tahun, merupakan seorang ekonom berlatar belakang, profesor dan penulis, mengikut Forum Ekonomi Sedunia. Beliau seorang penentang keras sosialisme di negara yang dibina berdasarkan sistem sosial yang generos, tetapi telah berjuang untuk kekal mampan secara ekonomi dan berhutang berbilion-bilion dolar kepada Tabung Kewangan Antarabangsa.

Milei pernah menjadi penganalisis TV yang terkenal dengan gaya yang unik yang rambutnya telah dilaporkan dibandingkan dengan Wolverine. Milei memasuki politik pada 2021 selepas memenangi pilihan raya sebagai ahli Dewan Rakyat Argentina.

Media tempatan seperti Buenos Aires Times dan iprofesional melaporkan rekodnya sebagai ahli parlimen agak kurang. Menjelang April, beliau hanya hadir untuk setengah undian sejak mengambil jawatan, satu politikus lagi mendakwa di X.

Menjelang Ogos, beliau tidak memulakan mana-mana undang-undang atau menyertai mana-mana jawatankuasa, iprofesional melaporkan. Beliau telah menandatangani 13 draf resolusi, sembilan draf undang-undang dan enam draf pengisytiharan. Kebanyakannya berkaitan dengan membatalkan cukai, dengan satu mengutuk tindakan Argentina pada 2020 untuk menghalalkan abortus dan yang lain menyatakan kebimbangan terhadap perang Rusia-Ukraine.

Jika dipilih, apakah dasar-dasar yang dirancangkan Javier Milei?

Milei telah menjanjikan untuk mengubah suai struktur kewangan dan kerajaan Argentina untuk meningkatkan ekonominya. Cadangan yang paling kontroversi adalah untuk menggantikan mata wang Argentina, peso, dengan dolar Amerika Syarikat.

Pakar ekonomi telah membincangkan sama ada cadangan ini mungkin, dengan sesetengah mengatakan negara itu tidak mempunyai aset cair yang mencukupi untuk membuat peralihan itu. Yang lain berpecah mengenai sama ada ia akan membantu ekonomi atau tidak.

Milei juga dilaporkan mahu memotong pembiayaan sains. Dalam wawancara 2021, beliau dikatakan menafikan perubahan iklim, dengan berkata “pemanasan global adalah salah satu kebohongan sosialisme.”

Milei mungkin akan menarik balik penghalalan abortus, dengan media tempatan melaporkan bahawa beliau pernah berkata dua tahun lalu “satu-satunya cara saya menyokong hak untuk abort adalah jika nyawa ibu terancam, kerana ada konflik harta.”

Milei juga telah mempersoalkan bilangan mangsa di bawah bekas diktator Argentina, dengan mendakwa angka yang diterima secara meluas berjumlah 30,000 adalah kurang daripada 9,000, mencetuskan kemarahan keluarga mangsa.

Siapakah rakan kongsi pilihan raya Javier Milei?

Rakan kongsi pilihan raya Milei, Victoria Villarruel, juga ahli parti Kebebasan Maju yang memasuki Kongres Argentina pada masa yang sama.

Beliau berasal dari keluarga tentera, El Pais melaporkan. Seorang peguam yang mempertahankan pegawai tentera yang didakwa dengan jenayah terhadap kemanusiaan, beliau mengasaskan Pusat Kajian Undang-Undang mengenai Keganasan dan Mangsa-mangsa (CELTYV) pada tahun 2006 dan telah menimbulkan kontroversi dengan