Jabatan Negara Amerika Syarikat menyatakan ‘tempoh peralihan’ perlu diikuti selepas perang Israel-Hamas

(SeaPRwire) –   Dengan berlarutan ke minggu ketujuh, Jabatan Negara AS telah dipersoalkan Isnin tentang bagaimana pentadbiran Biden membayangkan penamat konflik dan apa tepatnya yang akan datang.

jurucakap Matthew Miller berkata rakyat Palestin mesti menjadi tumpuan mana-mana proses membuat keputusan, dengan matlamat akhirnya ialah penubuhan negara Palestin merdeka.

“Kami mahu melihat penubuhan negara yang menyatukan Tebing Barat dan menyatukan Gaza supaya rakyat Palestin boleh menentukan masa depan mereka sendiri,” kata Miller. “Dan itulah dasar yang kami sokong. Ia dasar yang akan kami cuba capai.”

Miller berkata keputusan sedemikian tidak sepatutnya dikenakan ke atas rakyat Palestin – sama ada oleh Amerika Syarikat mahupun Israel.

Seorang wartawan menekan Miller tentang komen beliau, mencatat bahawa ia kelihatan bertentangan dengan Perdana Menteri Netanyahu yang berkata tentera Israel akan mengekalkan kawalan keselamatan di Gaza dan kekal di sana secara tidak tentu.

“Pada akhirnya, selepas konflik berakhir, terdapat perbualan lebih besar yang perlu diadakan dengan kerajaan Israel, rakyat Palestin dan negara-negara lain di rantau ini tentang apakah jalan masa depan,” kata Miller.

“Kami sangat jelas tentang apa jalan itu tidak boleh menjadi – satu pihak, pemulihan pemerintahan Hamas di Gaza dan mempunyai tempat perlindungan untuk melancarkan serangan pengganas terhadap Israel. Anda telah mendengar pemimpin Hamas, bahkan minggu lepas berkata mereka mahu melancarkan serangan Oktober 7 sekali lagi dan sekali lagi dan sekali lagi.”

Hamas, kumpulan pengganas yang disokong Iran, menyerang Israel pada 7 Oktober. Lebih 1,300 orang Israel terbunuh dalam serangan itu, beribu-ribu lagi cedera dan ramai diambil tebusan oleh Hamas, dan diperkosa, disiksa, dan dibunuh.

Hamas dipilih ke kuasa oleh rakyat Palestin pada tahun 2007 dan dengan cepat memulakan pemerintahan kejam. Dalam 16 tahun sejak itu, Hamas memerintah Jalur Gaza dengan tangan besi, berusaha untuk memaksakan undang-undang syariah ke atas penduduk.

Hamas diiktiraf secara antarabangsa sebagai organisasi pengganas oleh Israel, Amerika Syarikat, United Kingdom, Kesatuan Eropah dan banyak negara lain.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )