Israel mengumumkan pengerahan tentera tambahan di Rafah di tengah-tengah amaran dari pentadbiran Biden

(SeaPRwire) –   Israel merancang untuk mengerahkan tentera tambahan bagi membantu operasi menentang Hamas di Rafah, Menteri Luar Israel Yoav Gallant mengumumkan Khamis.

Gallant berkata tentera telah berjaya memusnahkan beberapa terowong Hamas di kawasan itu. Penggerakan tentera datang apabila Presiden Biden telah memberi amaran bahawa Amerika Syarikat akan menangguhkan bantuan tentera jika Israel terus dengan operasi penuh skala di Gaza.

“Operasi ini akan berterusan apabila tentera tambahan [tiba]. Beberapa terowong di kawasan itu telah dimusnahkan oleh tentera kami dan terowong tambahan akan dimusnahkan segera. Aktiviti ini akan dipertingkatkan,” kata Gallant. “Hamas bukanlah organisasi yang boleh disusun semula, ia tidak mempunyai tentera simpanan, ia tidak mempunyai bekalan stok dan tiada keupayaan untuk merawat pengganas yang kami sasar. Akibatnya, kami sedang melemahkan Hamas.”

Israel memulakan peningkatan serangannya di kedua-dua kawasan awal minggu ini. Pasukan Pertahanan Israel (IDF) menguasai kem latihan Hamas di timur Rafah pada Rabu, menemui harta benda dan kenderaan yang Hamas gunakan untuk mensimulasikan pertempuran dengan pasukan Israel.

Biden mengeluarkan ultimatum mengenai operasi Rafah minggu lepas, tetapi beliau juga meluluskan dana $18 bilion untuk Israel.

Israel sehingga kini mengelakkan daripada serangan penuh skala, menggunakan serangan lebih tepat sahaja. Walaubagaimanapun, Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu bertekad bahawa IDF akan menghapuskan Hamas dari Rafah.

Rafah menjadi tuan rumah kira-kira 1.5 juta orang Palestin yang dipindahkan, kebanyakannya melarikan diri dari utara Gaza. Walau bagaimanapun, Israel menyatakan bahawa bandar itu juga merupakan kubu terakhir utama untuk Hamas di rantau itu.

Pentadbiran Biden menawarkan berkongsi maklumat rahsia dengan Israel bertukar dengan kawalan di Rafah awal minggu ini, mengikut laporan Washington Post.

Maklumat perisikan yang ditawarkan Amerika Syarikat dijangka membolehkan Israel mengenal pasti pemimpin Hamas yang disembunyikan di terowong sekitar bandar itu dengan lebih tepat, membolehkan tentera Israel terlibat dalam kempen lebih tepat yang boleh mengelakkan kemusnahan yang dilihat di kawasan lain Gaza sepanjang konflik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.