Israel Mengarahkan Pengunduran ‘Mustahil’ 24 Jam Lebih Satu Juta Rakyat Awam di Gaza

Israeli tanks head towards the Gaza Strip border in southern Israel on Thursday, Oct.12, 2023.

JERUSALEM — Tentera Israel mengarahkan pengosongan dalam tempoh 24 jam terhadap semua penduduk beratus-ratus ribu yang tinggal di Bandar Gaza berikutan kemungkinan serangan darat Israel.

Arahan tentera Israel itu, yang datang pada hari ketujuh peperangan yang diisytiharkan Israel berikutan serangan dan pembunuhan Hamas yang belum pernah berlaku sebelum ini, mengarahkan penduduk Bandar Gaza supaya melarikan diri lebih jauh ke selatan ke Jalur Gaza, sebuah wilayah pantai sempit.

“Ini adalah kekeliruan, tiada seorang pun yang memahami apa yang perlu dilakukan,” kata Inas Hamdan, seorang pegawai di agensi pelarian PBB Palestin di Bandar Gaza sambil mengumpul apa sahaja yang boleh dimasukkan ke dalam beg sebagai jeritan panik ahli keluarganya terdengar di sekelilingnya. Beliau berkata semua kakitangan PBB di Bandar Gaza dan utara Gaza telah diperintahkan untuk berpindah ke selatan ke Rafah.

“Pengosongan ini untuk keselamatan anda sendiri,” kata tentera Israel dalam amaran yang dikatakan dihantar kepada penduduk awam Bandar Gaza.

Serentetan arahan ini mungkin menandakan serangan darat yang akan datang, walaupun tentera Israel belum mengesahkan langkah sedemikian. Pada Khamis, ia berkata walaupun sedang bersedia, tiada keputusan dibuat.

Israel mengeluarkan perintah pengosongan lebih luas—memberi hampir separuh penduduk Gaza yang kecil 24 jam untuk melarikan diri ke selatan wilayah itu—kepada PBB, jurucakap Stephane Dujarric berkata. Tentera Israel tidak segera mengesahkan perintah pengosongan lebih luas.

Perintah umum untuk seluruh utara Gaza juga terpakai ke atas semua kakitangan PBB dan ratusan ribu orang yang telah mengambil perlindungan di sekolah-sekolah PBB dan kemudahan lain sejak Israel melancarkan serangan udara sepanjang masa Sabtu.

“Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menganggap mustahil pergerakan sedemikian berlaku tanpa akibat kemanusiaan yang memusnahkan,” kata Dujarric.

“Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dengan kuat merayu agar sebarang perintah sedemikian, jika disahkan, dibatalkan untuk mengelakkan apa yang boleh mengubah apa yang sudah menjadi bencana menjadi situasi yang memusnahkan,” kata jurucakap itu.

Pegawai PBB lain berkata bahawa Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu cuba mendapatkan kepastian daripada pegawai Israel pada peringkat politik tertinggi.

“Ini sungguh luar biasa,” kata pegawai itu secara tidak rasmi kerana tidak dibenarkan bercakap secara terbuka.

Khabar angin pengosongan panik mula tersebar di utara Gaza awal pagi Jumaat.

Serangan darat di Gaza, yang diperintah oleh Hamas dan di mana penduduknya berkepadatan tinggi dalam jalur tanah hanya sepanjang 40 kilometer (25 batu), mungkin akan menyebabkan korban lebih tinggi di kedua-dua belah dalam pertempuran rumah ke rumah yang kejam.

Serangan Hamas Sabtu dan serangan kecil sejak itu telah membunuh lebih 1,300 orang di Israel, termasuk 247 askar—rekod yang tidak pernah dilihat di Israel selama dekad—dan serangan udara balasan Israel telah membunuh lebih 1,530 orang di Gaza, menurut pihak berkuasa di kedua-dua belah. Israel menyatakan kira-kira 1,500 militan Hamas dibunuh di dalam Israel, dan beratus-ratus mangsa di Gaza adalah ahli Hamas.

Ketika Israel mengebom Gaza dari udara, militan Hamas telah menembak beribu-ribu roket ke Israel. Dengan kebimbangan konflik boleh merebak di rantau ini, media negara Syria melaporkan bahawa serangan udara Israel Khamis lalu menjadikan dua lapangan terbang antarabangsa Syria tidak beroperasi.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu bertekad “menghancurkan” Hamas selepas militan itu menyerbu negara selatan Sabtu lalu dan membunuh beratus-ratus orang, termasuk membunuh kanak-kanak di rumah mereka dan orang muda di festival muzik.

Di tengah dukacita dan tuntutan membalas di kalangan awam Israel, kerajaan sedang ditekan hebat untuk menumbangkan Hamas daripada terus cuba mengurungkannya di Gaza.

Bilangan orang yang terpaksa meninggalkan rumah mereka akibat serangan udara Israel meningkat 25% dalam sehari, mencapai 423,000 daripada jumlah penduduk 2.3 juta, kata PBB Khamis.

Pada Khamis, tentera Israel menghancurkan Jalur Gaza dengan serangan udara, bersedia untuk serangan darat yang mungkin dan berkata pengepungan lengkap wilayah itu—yang telah meninggalkan orang Palestin putus asa untuk makanan, bahan api dan ubat-ubatan—akan kekal berkuat kuasa sehingga militan Hamas membebaskan kira-kira 150 tebusan yang diambil semasa serbuan mereka yang mengerikan Sabtu lalu.

Lawatan Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken, bersama-sama penghantaran senjata AS, menawarkan lampu hijau yang kuat kepada Israel untuk terus maju dengan pembalasan di Gaza selepas serangan maut Hamas terhadap awam dan askar, walaupun kumpulan bantuan antarabangsa memberi amaran keadaan kemanusiaan semakin memburuk.

“Tiada satu suis elektrik pun akan diputar, tiada satu paip air pun akan dibuka dan tiada satu trak bahan api pun akan memasuki Gaza sehingga tebusan Israel dikembalikan pulang,” kata Menteri Tenaga Israel Israel Katz di media sosial.

Mejar Richard Hecht, jurucakap tentera Israel, berkata kepada wartawan Khamis bahawa pasukan “sedang bersedia untuk gerakan darat” sekiranya pemimpin politik memerintah.

—Shurafa melaporkan dari Bandar Gaza, Jalur Gaza dan Lederer dari Chicago. Pejabat Berita Associated Press Amy Teibel dan Isabel DeBre di Jerusalem; Sam McNeil di Be’eri, Israel; Jack Jeffrey dan Samy Magdy di Kaherah; Samya Kullab di Baghdad dan Kareem Chehayeb di Beirut menyumbang kepada laporan ini.