Israel mengancam serangan terus ke atas Iran sekiranya Tehran melancarkan serangan ‘dari wilayahnya’

(SeaPRwire) –   Menteri Luar Negeri Israel menetapkan garis merah dengan Iran pada Rabu, dengan memberi amaran kepada negara itu bahawa Israel akan bertindak balas dengan serangan terus ke atas sasaran Iran jika Iran melancarkan serangan ke atas Israel dari dalam wilayahnya.

Menteri itu, Israel Katz, mengeluarkan amaran itu selepas Pemimpin Agung Iran Ayatollah Ali Khamenei sekali lagi mengancam membalas dendam kerana serangan udara yang membunuh beberapa pegawai tentera Iran yang tinggi pangkat di Syria minggu lepas.

“Jika Iran menyerang dari wilayahnya, Israel akan bertindak balas dan menyerang di Iran,” kata Katz dalam satu pos di X.

Iran telah lama melancarkan serangan terhadap Israel, tetapi biasanya melakukannya melalui kumpulan pengganas wakil seperti Hamas, Hezbollah dan Houthis. Ia akan menjadi peningkatan besar dalam konflik bagi Iran untuk menyerang Israel secara terus, dan begitu juga bagi Israel untuk menyerang sasaran di dalam wilayah Iran.

Pertukaran ancaman antara Israel adalah tanda terbaru bahawa perang Israel menentang Hamas boleh meletus menjadi konflik serantau, sesuatu yang Amerika Syarikat telah cuba elakkan.

Walaupun Amerika Syarikat kekal sebagai sekutu setia Israel, terdapat perpecahan yang melebar antara pentadbiran Presiden Biden dan kerajaan Perdana Menteri Benjamin Netanyahu Israel.

Biden mengkritik rancangan perang Netanyahu di Gaza sebagai “kesilapan” dalam temubual dengan Univision yang diterbitkan pada Selasa malam.

“Saya fikir apa yang dilakukannya adalah kesilapan,” kata Biden kepada outlet itu. “Saya tidak bersetuju dengan pendekatan beliau.”

Kritikan Biden terutamanya berkaitan dengan kematian orang awam di Gaza, kematian yang Israel menegaskan ia sedang berusaha sedaya upaya untuk mengelakkan.

Ahli Kongres Demokrat telah sejauh ini mendesak agar senjata tidak dibekalkan kepada Israel kecuali ia melakukan segala yang mungkin untuk menghadkan kematian orang awam di medan pertempuran. Bulan lepas, Ketua Majoriti Senat Chuck Schumer, D-N.Y. menyeru supaya pilihan raya baru diadakan untuk menggantikan Netanyahu, menimbulkan kecaman daripada pegawai Israel.

Louis Casiano menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.