Israel menargetkan tanah latihan Hamas di pinggir Rafah, meningkatkan serangan di utara Gaza

(SeaPRwire) –   Tentera Israel meningkatkan operasi di kedua-dua utara Gaza dan pinggir timur Rafah, mengalihkan serangan di kawasan tersebut.

Operasi IDF melibatkan serangan udara kepada kira-kira 80 sasaran pengganas, “termasuk kompleks tentera, kemudahan penyimpanan senjata, pelancar roket, pos pemerhatian, dan infrastruktur pengganas tambahan,” kata Israel.

Operasi di melihat askar Israel terlibat dalam pertempuran jarak dekat dengan pengganas Hamas di salah satu kem latihan kumpulan itu. Askar IDF di sana menemui harta rampasan peralatan dan kenderaan tentera Israel, yang telah digunakan oleh Hamas untuk mensimulasikan pertempuran menentang tentera Israel.

Imej dari kem latihan menunjukkan bahawa Hamas bahkan telah memperoleh kereta kebal tempur utama Merkava Israel.

Operasi IDF di utara Gaza menyasarkan sel-sel pengganas di kem pelarian Jabaliya, termasuk serangan udara ke atas sel yang telah melepaskan roket ke bandar Israel Sderot pada Selasa.

Operasi itu datang ketika Israel menguji had-had permintaan Presiden Biden agar tentera Israel tidak melancarkan serangan penuh ke atas Rafah. bahawa AS akan menahan bekalan senjata kepada Israel jika ia maju dengan operasi skala penuh di bandar itu.

Rafah menjadi tuan rumah kira-kira 1.5 juta orang Palestin yang dipindahkan, kebanyakannya melarikan diri dari utara Gaza. Walau bagaimanapun, Israel menyatakan bahawa bandar itu juga merupakan kubu terakhir utama untuk Hamas di rantau itu.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu berulang kali menyatakan bahawa serangan ke atas Rafah akan berlaku pada satu ketika. Beliau belum menyahut cabaran Biden mengenai isu ini secara awam.

Pentadbiran Biden menawarkan berkongsi dengan Israel sebagai pertukaran untuk menahan diri di Rafah awal minggu ini, menurut laporan Washington Post.

Maklumat perisikan yang ditawarkan AS dijangka membolehkan tentera Israel menyasarkan pemimpin Hamas yang disembunyikan di terowong lebih tepat, membolehkan kempen tentera yang lebih tepat yang mungkin mengelakkan kemusnahan yang dilihat di kawasan lain Gaza sepanjang konflik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.