Israel Membongkar Gaza, Mengosongkan Bandar Perbatasan Israel Sebelum Operasi Darat Dijangka

ISRAEL-LEBANON-PALESTINIAN-CONFLICT-BORDER

KHAN YOUNIS, Lembah Sungai — Israel membedil Semenanjung Gaza awal Jumaat, menyerang kawasan di selatan di mana orang Palestin telah diperintahkan mencari perlindungan, dan ia memulakan pengosongan sebuah bandar besar berhampiran sempadan negara itu dengan Lubnan sebagai tanda bahawa serangan darat ke Gaza yang berpotensi boleh menimbulkan kekacauan serantau.

Orang Palestin melaporkan serangan udara berat di bandar Khan Younis selatan Gaza, dan ambulans membawa lelaki, wanita dan kanak-kanak mengalir ke Hospital Nasser Khan Younis, hospital terbesar kedua Gaza, yang sudah penuh sesak dengan pesakit dan orang yang mencari perlindungan. Tentera Israel berkata ia telah menyerang lebih 100 sasaran merentasi Gaza berkaitan pemimpin wilayah itu, Hamas, termasuk terowong dan gudang senjata.

Pada Khamis, Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant mengarahkan tentera darat bersiap untuk “melihat Gaza dari dalam”, memberi isyarat serangan darat bertujuan menghancurkan pemimpin militan Hamas Gaza hampir dua minggu selepas serangan darah mereka ke Israel. Pegawai tidak memberi jadual untuk operasi sedemikian.

Lebih satu juta orang telah dipindahkan di Gaza, dengan banyak mengikut arahan Israel untuk mengosongkan bahagian utara enklaf pantai berkunci itu.

Hospital Gaza yang kewalahan sedang mengatur bekalan perubatan dan bahan api generator mereka yang semakin menipis, kerana pihak berkuasa bekerja mengatur logistik untuk penghantaran bantuan yang sangat diperlukan dari Mesir yang belum masuk. Doktor di wad gelap merentasi Gaza melakukan pembedahan dengan cahaya telefon bimbit dan menggunakan cuka untuk merawat luka terinfeksi.

Persetujuan untuk mendapatkan bantuan ke Gaza melalui Rafah, satu-satunya lintasan tidak dikawal Israel, kekal rapuh. Israel berkata bekalan hanya boleh pergi ke orang awam dan ia akan “menghalang” sebarang penyelewengan oleh Hamas. Lebih 200 trak dan kira-kira 3,000 tan bantuan berada di atau berhampiran Rafah, tetapi kerja belum bermula untuk membaiki jalan di sebelah Gaza yang rosak oleh serangan udara.

Israel telah mengosongkan komuniti sendiri berhampiran Gaza dan Lubnan, meletakkan penduduk di hotel di seluruh negara dalam program berbiaya kerajaan. Pada Jumaat, Kementerian Pertahanan mengumumkan rancangan pengosongan untuk Kiryat Shmona, bandar lebih 20,000 penduduk berhampiran sempadan Lubnan.

Kumpulan militan Hezbollah Lubnan, yang mempunyai arsenal roket jangka panjang yang besar, telah bertukar tembakan dengan Israel sepanjang sempadan hampir setiap hari dan memberi isyarat ia mungkin akan sertai peperangan jika Israel cuba untuk memusnahkan Hamas. Iran musuh ketat Israel menyokong kedua-dua kumpulan bersenjata.

Kekerasan di Gaza juga telah mencetuskan protes merentasi rantau, termasuk di negara-negara Arab bersekutu dengan AS. Demonstrasi itu mungkin akan bergegar lagi Jumaat selepas solat Jumaat Muslim.

Dalam ucapan dari Pejabat Oval pada Khamis, Presiden Joe Biden sekali lagi menjamin sokongan tak berbelah bagi keselamatan Israel, sementara berkata dunia “tidak boleh mengabaikan kemanusiaan orang Palestin yang tidak bersalah” di Gaza.

Berucap beberapa jam selepas kembali ke Washington dari lawatan kecemasan ke Israel, Biden menghubungkan peperangan semasa di Gaza dengan pencerobohan Rusia ke Ukraine, dengan berkata Hamas dan Presiden Rusia Vladimir Putin “kedua-duanya mahu memusnahkan demokrasi jiran sepenuhnya.”

Biden berkata beliau menghantar “permintaan belanjawan mendesak” ke Kongres pada Jumaat, untuk menampung bantuan tentera kecemasan kepada kedua-dua Israel dan Ukraine.

Sementara itu, penilaian maklumat AS yang tidak diklasifikasikan diserahkan kepada Kongres menganggarkan kematian dalam letupan di sebuah hospital bandar Gaza ini pada minggu lalu pada “ujung rendah” 100 hingga 300 kematian. Bilangan kematian “masih mencerminkan kerugian nyawa yang menakjubkan,” kata laporan itu, dilihat oleh Associated Press. Ia berkata pegawai perisikan masih menilai bukti dan anggaran kematian mereka mungkin berkembang.

Laporan itu menggema penilaian awal oleh pegawai AS bahawa letupan di hospital al-Ahli tidak disebabkan serangan udara Israel, seperti yang dilaporkan awalnya oleh Kementerian Kesihatan Hamas Gaza yang dikawal. Israel telah menyajikan video, audio dan bukti lain yang ia kata membuktikan letupan itu disebabkan oleh roket yang meleset dilancarkan oleh militan Palestin.

AP tidak secara bebas mengesahkan sebarang dakwaan atau bukti yang dikeluarkan oleh pihak-pihak.

Serangan udara Israel mengenai berhampiran sebuah gereja Ortodoks Yunani yang menempatkan orang Palestin yang dipindahkan di bandar Gaza awal Khamis. Tentera udara Israel berkata ia telah menargetkan pusat kawalan dan kawalan Hamas berhampiran, menyebabkan kerosakan kepada dinding gereja. Dalam ketika segera selepas itu, doktor Palestin memberi akaun berbeza mengenai bilangan mangsa cedera.

Patriarki Ortodoks Yunani Baitulmuqaddis mengutuk serangan itu dan berkata ia tidak akan “meninggalkan tanggungjawab agama dan kemanusiaannya” untuk membantu orang yang memerlukan.

Tentera udara Israel terus menyerang Gaza sebagai balasan kepada serangan Hamas pada 7 Oktober yang memusnahkan. Walaupun selepas Israel mengarahkan pengosongan besar-besaran ke selatan, serangan merebak merentasi wilayah itu, meningkatkan ketakutan di kalangan 2.3 juta orangnya bahawa tiada tempat selamat.

Militan Palestin juga telah melepaskan tembakan roket harian ke Israel dari Gaza, dan ketegangan meningkat di Tebing Barat yang diduduki Israel. Tiga belas orang Palestin di Tebing Barat, termasuk lima kanak-kanak, dibunuh Khamis semasa pertempuran dengan tentera Israel di mana Israel memanggil serangan udara, menurut Kementerian Kesihatan Palestin.

Kementerian Kesihatan Gaza berkata 3,785 orang telah terbunuh di wilayah itu sejak peperangan bermula, kebanyakannya wanita, kanak-kanak dan warga tua. Hampir 12,500 cedera, dan dipercayai lagi 1,300 orang dikuburkan di bawah puing-puing, menurut pihak berkuasa.

Lebih 1,400 orang di Israel telah terbunuh, kebanyakannya orang awam dibunuh semasa keganasan Hamas hampir dua minggu lalu. Tentera udara Israel berkata Khamis ia telah memaklumkan keluarga 203 orang yang ditangkap dan dibawa ke Gaza.

Dalam ucapan berapi-api Khamis kepada askar infantri Israel di sempadan Gaza, Gallant, menteri pertahanan, mendesak mereka untuk “bersedia” bergerak masuk. Israel memanggil kira-kira 360,000 simpanan dan mengumpulkan puluhan ribu tentera di sepanjang sempadan Gaza.

“Barangsiapa melihat Gaza dari jauh kini, akan melihatnya dari dalam,” katanya. “Ia mungkin mengambil masa seminggu, sebulan, dua bulan sehingga kami memusnahkan mereka,” tambahnya, merujuk kepada Hamas.

Dengan bekalan menipis kerana kepungan lengkap Israel, sesetengah penduduk Gaza hanya makan sekali sehari dan minum air kotor.

Mesir dan Israel masih berunding untuk memasukkan bahan api untuk hospital. Jurucakap tentera laut Israel, Laksamana Madya Daniel Hagari, berkata Hamas telah mencuri bahan api dari kemudahan PBB dan Israel mahu jaminan ia tidak akan berulang lagi.

Kementerian Kesihatan Gaza merayu stesen minyak memberi bahan api kepada hospital, dan satu agensi PBB juga menyumbang bahan api terakhir mereka. Loji kuasa tunggal Gaza telah ditutup minggu lalu, memaksa orang Palestin bergantung kepada generator, dan tiada bahan api masuk sejak permulaan peperangan.

Sumbangan agensi PBB untuk pelarian Palestin ke Hospital Shifa Gaza City, yang terbesar, akan “mengekalkan kami beberapa jam lagi,” kata pengarah hospital Mohammed Abu Selmia.

-DeBre dan Krauss melaporkan dari Baitulmuqaddis. Pensyarah Associated Press Samya Kullab di Baghdad; Samy Magdy dan Jack Jeffrey di Kaherah; Matthew Lee dan Mary Clare Jalonick di Washington, dan Ashraf Sweilam di el-Arish, Mesir, menyumbang kepada laporan ini.