Israel Memboman Gaza, Syria, dan Tebing Barat Ketika Perang Terhadap Hamas Berterusan

RAFAH, Gaza Strip — Pesawat pejuang Israel menyerang sasaran di seluruh Gaza sepanjang malam dan hingga Ahad, serta dua lapangan terbang di Syria dan sebuah masjid di Tebing Barat yang diduduki oleh militan, ketika perang selama dua minggu melawan Hamas mengancam akan meluas menjadi konflik yang lebih luas.

Israel telah bertukar api dengan kumpulan militan Hezbollah Lebanon hampir setiap hari sejak perang bermula, dan ketegangan meningkat di Tebing Barat yang diduduki Israel, di mana pasukan Israel telah bertempur dengan militan di kem pelarian dan melakukan dua serangan udara dalam beberapa hari terakhir.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu memberitahu tentera di utara Israel bahawa jika Hezbollah melancarkan perang terhadap Israel, “ia akan membuat kesilapan terbesar dalam hidupnya. Kami akan melumpuhkannya dengan kekuatan yang tidak dapat dibayangkannya dan akibatnya untuknya dan negara Lebanon akan menjadi memusnahkan.”

Selama beberapa hari, Israel kelihatan berada di ambang melancarkan serangan darat di Gaza sebagai sebahagian daripada tindak balasnya terhadap serangan mematikan Hamas pada 7 Oktober. Kereta kebal dan puluhan ribu tentera telah berkumpul di sempadan, dan pemimpin Israel telah bercakap mengenai peringkat seterusnya dalam operasi yang tidak ditakrifkan.

Sebuah konvoi 17 lori bantuan telah dibenarkan memasuki Gaza dari Mesir pada Ahad, media negara Mesir melaporkan, penghantaran kedua ke wilayah itu sejak Israel mengenakan kepungan lengkap dua minggu lalu. Pada Sabtu, 20 lori memasuki. Jurugambar berita Associated Press di persimpangan melihat tujuh lori bahan api memasuki Gaza pada Ahad, tetapi tidak melihat apa-apa penghantaran lain.

Pekerja bantuan berkata jauh lebih diperlukan untuk menangani krisis kemanusiaan yang meruncing di Gaza, di mana setengah daripada 2.3 juta penduduknya telah melarikan diri dari rumah mereka. Agensi kemanusiaan PBB, dikenali sebagai OCHA, berkata konvoi Sabtu membawa kira-kira 4% purata harian import sebelum perang dan “sebahagian kecil daripada yang diperlukan selepas 13 hari kepungan lengkap.”

Tentera Israel berkata situasi kemanusiaan “di bawah kawalan”, manakala OCHA meminta 100 lori setiap hari memasuki.

Israel mengulangi panggilannya agar orang meninggalkan utara Gaza, termasuk dengan menjatuhkan risalah udara. Ia berkata kira-kira 700,000 orang telah melarikan diri, tetapi ratusan ribu masih tinggal. Ini akan meningkatkan risiko kematian awam besar-besaran dalam sebarang serangan darat.

Pegawai tentera Israel berkata infrastruktur dan sistem terowong bawah tanah Hamas berpusat di Bandar Gaza, di utara, dan peringkat seterusnya serangan akan termasuk kekuatan tanpa sebelumnya di sana. Israel berkata ia mahu menghancurkan Hamas, tetapi pegawai juga bercakap mengenai memotong zon penampan mungkin untuk mengekalkan orang Palestin daripada mendekati sempadan.

Hospital penuh dengan pesakit dan orang yang melarikan diri sedang kekurangan bekalan perubatan dan bahan api untuk generator, memaksa doktor untuk melakukan pembedahan dengan jarum jahit, menggunakan cuka sebagai disinfektan, dan tanpa anestesia.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia berkata sekurang-kurangnya 130 bayi pramatang “berisiko besar” kerana kekurangan bahan api generator. Ia berkata tujuh hospital di utara Gaza telah dipaksa ditutup kerana kerosakan serangan, kekurangan kuasa dan bekalan, atau perintah pemindahan Israel.

Kekurangan bekalan kritikal, termasuk penggera, memaksa doktor untuk mengatur rawatan, kata Dr. Mohammed Qandeel, yang bekerja di Hospital Nasser di Khan Younis. Dekan pulihawa terus tiba dan dirawat di koridor yang sesak dan gelap, kerana hospital mengekalkan elektrik untuk unit rawatan rapi.

“Ini menyayat hati,” kata Qandeel kepada AP. “Setiap hari, jika kami menerima 10 pesakit yang cedera parah kami perlu mengurus dengan mungkin tiga atau lima katil ICU yang tersedia.”

Orang Palestin berlindung di sekolah PBB dan kem yang berbentuk tenda sedang kekurangan makanan dan minum air kotor. Kegagalan kuasa telah mengacau sistem air dan sanitasi. OCHA berkata kes cacar air, kudis dan cirit-birit sedang meningkat kerana kekurangan air bersih.

Serangan udara berat dilaporkan di seluruh Gaza, termasuk di bahagian selatan jalur pantai, di mana Israel telah memberitahu orang awam untuk mencari perlindungan. Di Hospital Al-Aqsa di Deir al-Balah, selatan garisan pemindahan, beberapa mayat dililit kain kafan putih diletakkan di luar di atas tanah.

Khalil al-Degran, seorang pegawai hospital, berkata lebih 90 mayat dibawa sejak awal Ahad, ketika bunyi serangan udara berhampiran menggema di belakangnya. Beliau berkata 180 orang cedera tiba, kebanyakannya kanak-kanak, wanita dan orang tua yang telah dipindahkan dari kawasan lain.

Tentera Israel telah berkata ia menyerang anggota dan kemudahan Hamas, tetapi tidak menyasarkan orang awam. Militan Palestin telah melancarkan lebih 7,000 roket ke Israel, menurut tentera, dan Hamas mengatakan ia menyasarkan Tel Aviv awal Ahad.

Tentera Israel berkata ia merancang untuk meningkatkan serangan udara menjelang “peringkat seterusnya perang,” tanpa memberikan butiran.

Lebih 1,400 orang di Israel telah terbunuh dalam perang – kebanyakannya orang awam yang dibunuh semasa serangan awal Hamas. Sekurang-kurangnya 212 orang ditangkap dan digeret kembali ke Gaza, termasuk lelaki, wanita, kanak-kanak dan orang dewasa. Dua warga Amerika dibebaskan pada Jumaat dalam apa yang Hamas katakan adalah gestur kemanusiaan.

Lebih 4,300 orang telah terbunuh di Gaza, menurut Kementerian Kesihatan Hamas. Ini termasuk angka kontroversi dari letupan hospital.

Media negara Syria sementara melaporkan bahawa serangan udara Israel menyasarkan lapangan terbang antarabangsa di ibu negara, Damascus, dan bandar utara Aleppo. Serangan itu membunuh seorang dan merosakkan landasan, menjadikannya tidak boleh digunakan. media melaporkan.

Israel telah melakukan beberapa serangan di Syria, termasuk lapangan terbang, sejak perang bermula. Israel jarang mengakui serangan individu, tetapi berkata ia bertindak untuk mencegah Hezbollah dan kumpulan militan lain membawa senjata dari pemberi mereka, Iran, yang juga menyokong Hamas.

Di Lebanon, Hezbollah berkata enam pejuangnya terbunuh Sabtu, dan naib ketua kumpulan, Syeikh Naim Kassem, memberi amaran bahawa Israel akan membayar harga tinggi jika ia memulakan serangan darat di Gaza. Israel menyerang sasaran Hezbollah Ahad sebagai tindak balas kepada tembakan roket, tentera berkata.

Israel juga mengumumkan rancangan pemindahan 14 komuniti lagi berhampiran sempadan Lebanon. Penduduk 20,000 Kiryat Shmona telah diperintahkan untuk berpindah minggu lepas.

Di Tebing Barat yang diduduki Israel, 90 orang Palestin terbunuh dalam pertempuran dengan tentera Israel, serbuan penangkapan dan serangan oleh penduduk Yahudi sejak serangan Hamas, menurut Kementerian Kesihatan Palestin. Pasukan Israel telah menutup persimpangan ke wilayah itu dan sekatan antara bandar, langkah yang mereka katakan bertujuan mencegah serangan.

Pasukan Israel dikatakan membunuh sekurang-kurangnya lima orang di sana awal Ahad, menurut Kementerian Kesihatan. Dua terbunuh dalam serangan udara ke atas sebuah masjid di bandar Jenin, yang menyaksikan pertempuran senjata berat tahun lepas.

Tentera Israel berkata kompleks masjid itu dimiliki oleh militan Hamas dan Jihad Islam yang telah melakukan beberapa serangan dalam bulan terakhir dan merancang satu lagi.

Pihak Berkuasa Palestin yang diiktiraf antarabangsa mentadbir bahagian Tebing Barat dan bekerjasama dengan Israel dalam keselamatan, tetapi sangat tidak popular dan