Israel kembangkan akses bantuan ke Gaza, tapi Blinken mengatakan masih mungkin belum memenuhi tuntutan AS

(SeaPRwire) –   Menteri Luar Negeri Amerika Syarikat Antony Blinken berkata pada Jumaat bahawa langkah-langkah yang diumumkan kerajaan Israel untuk memperluas aliran bantuan ke Gaza adalah disambut tetapi mungkin tidak cukup untuk memenuhi tuntutan pentadbiran Biden untuk peningkatan mendadak dalam keadaan kemanusiaan di wilayah itu.

Blinken berkata bahawa membuka lebih banyak pintu sempadan, jika dilaksanakan sepenuhnya, berpotensi untuk meningkatkan bantuan kepada orang Palestin yang terperangkap dalam pertempuran antara Israel dan Hamas. Walau bagaimanapun, Amerika Syarikat juga mahu melihat langkah-langkah nyata untuk memperkukuh perlindungan orang awam dan pekerja bantuan, katanya.

Selain itu, beliau menyeru supaya diadakan “siasatan bebas, terperinci dan sepenuhnya diterbitkan secara umum” ke atas pembunuhan pekerja bantuan baru-baru ini. Tujuh pekerja amal World Central Kitchen, termasuk enam sukarelawan antarabangsa, telah dalam konvoi tiga kereta mereka di Gaza lewat Isnin lalu.

Tentera mengumumkan pada Jumaat bahawa mereka memecat dua pegawai dan mencela tiga lagi atas peranan mereka dalam serangan konvoi itu, dengan mengatakan mereka telah salah urus maklumat penting dan melanggar peraturan penglibatan tentera.

Serangan ke atas konvoi itu adalah “kesilapan besar,” kata tentera. Kelajuan siasatan dan hukuman cepat pegawai kanan adalah sangat luar biasa bagi tentera, di mana tuduhan terhadap anggota tentera atas dakwaan salah laku jarang berlaku.

Penemuan itu mungkin akan memperbaharui keraguan terhadap pengambilan keputusan tentera Israel. Palestin, kumpulan bantuan dan pertubuhan hak asasi manusia telah berulang kali menuduh pasukan tentera Israel melepaskan tembakan secara berleluasa ke arah orang awam sepanjang konflik – tuduhan yang dinafikan Israel.

Insiden itu mencetuskan kemarahan antarabangsa dan meletakkan Israel dalam kedudukan bertahan tentang kelakuan mereka dalam perang enam bulan mereka menentang Hamas.

“Kami menyambut langkah-langkah positif itu,” kata Blinken. “Perkembangan ini positif tetapi ujian sebenar adalah hasil dan itulah yang kami lihat dalam beberapa hari dan minggu akan datang.”

Pada masa yang sama, beliau berkata Amerika Syarikat mahu melihat “sistem koordinasi dan penentangan yang lebih baik” supaya bantuan boleh disampaikan dan diedarkan dengan selamat di dalam Gaza.

“Semua perkara ini penting dan yang sebenarnya perlu diukur melalui hasil,” kata Blinken kepada wartawan di bandar Leuven, di luar Brussels, di mana beliau bertemu dengan pegawai perdagangan dan perniagaan Amerika Syarikat dan Eropah.

Tentera Israel telah berjanji untuk menjalankan siasatan yang cepat ke atas pembunuhan pekerja bantuan. Dalam komen awal, ketua tentera Israel mengatakan awal minggu ini bahawa serangan itu adalah akibat pengenalpastian yang salah, tetapi tidak menjelaskan.

Pejabat Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu mengumumkan awal Jumaat bahawa Israel akan bertindak untuk memperbaiki keadaan, termasuk membuka semula penyeberangan sempadan utama ke utara Gaza, hanya beberapa jam selepas Presiden Joe Biden memberitahunya dalam panggilan telefon Khamis bahawa sokongan masa depan Amerika Syarikat untuk perang di Gaza bergantung kepada tindakan Israel yang lebih untuk melindungi orang awam dan pekerja bantuan.

Pejabat Netanyahu berkata penyeberangan Erez antara Israel dan Gaza, yang sebahagiannya musnah dalam serangan Hamas pada 7 Oktober ke atas selatan Israel, akan dibuka semula sementara. Ia juga berkata Israel akan membenarkan pelabuhan Ashdodnya, 22 batu di utara Gaza, digunakan untuk memproses penghantaran bantuan yang ditujukan ke wilayah itu dan membenarkan peningkatan penghantaran bantuan dari Jordan melalui penyeberangan darat lain. Pengumuman itu tidak memberikan butiran kuantiti atau jenis barang yang akan dibenarkan masuk.

Biden juga memberitahu Netanyahu bahawa mencapai “gencatan senjata serta merta” sebagai pertukaran untuk lebih kurang 100 tebusan yang masih ditahan di Gaza adalah “penting” dan mendesak Israel untuk mencapai persetujuan sedemikian “tanpa lewat”, kata Pejabat Putih.

sebagai tindak balas kepada serangan 7 Oktober, di mana militan membunuh kira-kira 1,200 orang di Israel dan mengambil kira-kira 250 tebusan.

Serangan udara dan darat Israel yang membakar telah membunuh lebih 33,000 orang Palestin di Gaza, kira-kira dua pertiga wanita dan kanak-kanak, menurut Kementerian Kesihatan di Gaza, enklaf yang sebahagiannya masih di bawah kawalan Hamas.

Serangan itu telah mengusir lebih 80% daripada populasi 2.3 juta orang Gaza dan mendorong ratusan ribu orang ke ambang kelaparan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.