Israel Kata Dua Warga Amerika Yang Ditawan oleh Hamas, Seorang Ibu dan Anak Perempuan, Telah Dilepaskan

KHAN YOUNIS, Gaza Strip – Hamas pada Jumaat melepaskan seorang wanita Amerika dan anak perempuannya yang berusia 17 tahun yang ditawan di Gaza, kata Israel, pembebasan pertama seperti itu dari kalangan kira-kira 200 orang yang ditawan oleh kumpulan militan itu semasa serangannya pada 7 Oktober lalu di Israel.

Dua warga Amerika itu, Judith Raanan dan anak perempuannya Natalie, telah keluar dari Jalur Gaza dan berada di tangan tentera Israel, kata jurucakap tentera itu. Hamas mengatakan mereka dibebaskan untuk sebab-sebab kemanusiaan melalui persetujuan dengan kerajaan Qatar.

Pembebasan itu datang ketika harapan semakin meningkat terhadap operasi darat yang dijangka yang Israel kata bertujuan menghapuskan militan Hamas yang memerintah Jalur Gaza yang kecil ini, rumah kepada kira-kira 2.3 juta orang.

Semasa tentera Israel menghukum Gaza dengan serangan udara, pihak berkuasa semakin hampir membawa bantuan kepada keluarga dan hospital yang sangat memerlukan. Umat Islam di seluruh dunia membantah secara solidariti dengan Palestin.

Judith dan Natalie Ranaan berada dalam lawatan dari rumah mereka di pinggir bandar Chicago ke Israel untuk menyambut hari-hari perayaan Yahudi, kata keluarga itu. Mereka berada di kibbutz Nahal Oz, berhampiran Gaza, pada 7 Oktober – Simchat Torah, hari perayaan Yahudi yang gembira – ketika Hamas dan militan lain menyerbu dari wilayah itu ke bandar-bandar selatan Israel, membunuh beratus-ratus dan menculik 203 orang lagi.

Keluarga itu tidak mendengar apa-apa daripada mereka sejak serangan itu dan kemudian dimaklumkan oleh pegawai-pegawai Amerika Syarikat dan Israel bahawa mereka ditahan di Gaza, kata adik lelaki Natalie, Ben.

Saudara-mara banduan lain menyambut pembebasan itu dan menyeru agar yang lain juga dibebaskan.

“Kami menyeru kepada pemimpin dunia dan komuniti antarabangsa untuk menggunakan sepenuh kuasa mereka bagi bertindak untuk pembebasan semua tebusan dan mangsa hilang,’’ kata kenyataan itu.

Lebih 1,400 orang di Israel terbunuh dalam peperangan itu – kebanyakannya orang awam yang terbunuh semasa serbuan Hamas yang menghancurkan rasa keselamatan orang Israel.

Kementerian Kesihatan yang dikendalikan Hamas menyatakan lebih 4,100 orang terbunuh di Gaza sejak peperangan bermula. Itu termasuk bilangan yang dipertikaikan mereka yang mati dalam letupan hospital awal minggu ini.

Israel membombardier kawasan di selatan Gaza di mana orang Palestin telah dimaklumkan untuk mencari keselamatan sementara ia cuba memusnahkan Hamas dua minggu lalu. Pertempuran antara Israel dan militan di Lubnan jiran juga bergegar, menyebabkan pengosongan bandar sempadan Lubnan dan Israel kerana ketakutan konflik meluas.

Berucap kepada ahli parlimen mengenai rancangan jangka panjang Israel untuk Gaza, Menteri Pertahanan Yoav Gallant menyatakan rancangan tiga peringkat yang kelihatan mencadangkan bahawa Israel tidak berniat untuk menakluki semula wilayah yang ditinggalkannya pada tahun 2005.

Pertama, serangan udara Israel dan “manuver” – rujukan diduga kepada serangan darat – bertujuan menghapuskan Hamas. Selepas itu akan datang pertempuran intensiti rendah untuk menewaskan sisa-sisa kumpulan penentang. Dan akhirnya, rejim keselamatan baru akan dicipta di Gaza bersama-sama dengan “penghapusan tanggungjawab Israel terhadap kehidupan di Jalur Gaza,” kata Gallant.

Gallant tidak menyatakan siapa yang dijangka mengurus Gaza jika Hamas ditewaskan atau apa rejim keselamatan baru itu akan melibatkan.

Israel menduduki Gaza dari 1967 hingga 2005, apabila ia menarik balik pemukiman dan tentera. Dua tahun kemudian, Hamas mengambil alih. Sesetengah orang Israel menyalahkan penarikan dari Gaza atas keganasan berulang sejak itu.

Krisis kemanusiaan semakin memburuk bagi 2.3 juta orang awam Gaza, kerana pekerja membaiki lintasan sempadan dengan Mesir dalam langkah pertama untuk membawa bantuan kepada orang Palestin yang kehabisan bahan api, makanan, air dan ubat.

Lebih sejuta orang telah dipindahkan di Gaza. Ramai yang mematuhi arahan Israel untuk mengosongkan bahagian utara wilayah yang ditutup itu di pantai Laut Mediterranean. Walaupun Perdana Menteri Benjamin Netanyahu memanggil kawasan di selatan Gaza sebagai “zon selamat” awal minggu ini, jurucakap tentera Nir Dinar berkata Jumaat: “Tiada zon selamat.”

Pegawai PBB berkata dengan serangan merentasi seluruh Gaza, sesetengah orang Palestin yang melarikan diri ke utara kelihatan kembali ke sana.

“Serangan itu, ditambah dengan keadaan hidup yang sangat sukar di selatan, kelihatan mendorong sesetengah mereka untuk kembali ke utara, walaupun serangan berat masih berterusan di sana,” kata jurucakap Pejabat Hak Asasi Manusia PBB, Ravina Shamdasani.

Hospital Gaza yang teruk ditimpa beban mengatur semula sumber daya terhad yang mereka, sementara pihak berkuasa bekerja mengatur logistik untuk penghantaran bantuan yang sangat diperlukan dari Mesir.

Jabatan Palang Merah Palestin mengatakan ia menerima ancaman daripada tentera Israel untuk membedil Hospital Al-Quds di Gaza dan menuntut kosongan hospital itu dengan serta-merta. Hospital bandar Gaza itu mempunyai lebih 400 pesakit dan beribu-ribu orang awam yang melarikan diri ke kawasan hospital, katanya.

Kerja berterusan Jumaat untuk membaiki jalan di sempadan Rafah antara Mesir dan Gaza yang rosak dalam serangan udara. Lorri membongkar kerikil, dan jentolak dan peralatan lain digunakan untuk mengisi lubang besar.

Seorang pegawai Amerika Syarikat yang bertutur dengan syarat tidak didedahkan identiti untuk membincangkan situasi yang berubah dengan cepat mengatakan bantuan itu tertangguh kerana kerja pembaikan jalan sedang berjalan, dan dijangka bergerak merentasi sempadan Sabtu. Lebih 200 lori dan kira-kira 3,000 tan bantuan berada berhampiran lintasan.

Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres melawat lintasan itu Jumaat dan menyeru agar bantuan dipindahkan dengan cepat ke Gaza, menyebutnya “perbezaan antara hidup dan mati.”

Israel telah dievakuasi komuniti sendiri berhampiran Gaza dan Lubnan, meletakkan penduduk di hotel lain di negara itu. Kementerian Pertahanan mengumumkan rancangan pengosongan Jumaat untuk Kiryat Shmona, bandar lebih 20,000 penduduk berhampiran sempadan Lubnan. Tiga orang Israel termasuk seorang gadis berusia lima tahun cedera dalam serangan roket di sana Khamis, menurut perkhidmatan kesihatan Israel.

Kumpulan militan Hezbollah Lubnan, yang mempunyai arsenal roket jangka panjang besar, bertukar tembakan dengan Israel di sempadan hampir setiap hari dan memberi isyarat ia mungkin akan sertai peperangan jika Israel cuba memusnahkan Hamas. Iran menyokong kedua-dua kumpulan bersenjata itu.

Kekerasan di Gaza juga mencetuskan protes di seluruh