Israel, Hamas bersetuju gencatan senjata dengan pertukaran tahanan dalam peringkat akhir: laporan

(SeaPRwire) –   Perbincangan antara Israel dan Hamas untuk kemungkinan gencatan senjata dan pembebasan tawanan sedang dalam peringkat akhir, telah diketahui.

Perjanjian itu mungkin termasuk pertukaran tawanan serta penghentian sementara pertarungan untuk mendapatkan bantuan kemanusiaan ke kawasan itu.

“Ia kelihatan butir-butir akhir sedang dibincangkan ke arah gencatan senjata yang akan mengakhiri pertarungan di Gaza selama lima hari dan termasuk pembebasan beberapa tawanan,” Trey Yingst melaporkan dari Israel pada petang Selasa.

“Kami memahami, mengikut pemimpin Hamas Ismail Haniyeh, bahawa perjanjian sedang hampir dicapai,” lapor Yingst. “Laporan menunjukkan ia akan termasuk pembebasan puluhan warganegara Israel dan asing. Tawanan dijangka hanya wanita dan kanak-kanak dan akan ditukar dengan tahanan yang dipegang di Israel.”

Beliau berkata berita harapan “datang di tengah-tengah pertempuran sengit di Gaza ketika pasukan Israel bekerja merentasi jalur itu. Reuters juga melaporkan pegawai Hamas hampir mencapai gencatan senjata dengan Israel. Mereka juga menyatakan kenyataan dari Ismail Haniyeh.

Penengah Qatar sebelum ini cuba mencapai persetujuan untuk Hamas melepaskan 50 tawanan, ditukar dengan Israel membebaskan sebahagian tahanannya dan gencatan senjata tiga hari, lapor Reuters.

Butir-butir berapa lama gencatan senjata akan berlangsung atau berapa banyak tawanan akan akhirnya dibebaskan tidak segera tersedia.

Hamas mengambil kira-kira 240 tawanan dari Israel semasa serangannya apabila kumpulan itu menyerang Israel dan membunuh kira-kira 1,200 orang, kebanyakannya orang awam.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )