Israel Bertempur Dengan Hamas Untuk Hari Kedua Ketika Bilangan Kematian Daripada Serbuan Besar-besaran Melonjak Ke 600

Israel-Palestinians

TEL AVIV, Israel — Tentera Israel bertempur dengan pejuang Hamas di jalan-jalan selatan Israel pada hari Ahad dan melancarkan serangan pembalasan yang meratakan bangunan di Gaza, sementara di utara Israel pertukaran serangan singkat dengan kumpulan militan Hezbollah Lubnan menimbulkan kebimbangan konflik yang lebih luas.

Masih ada pertempuran yang sedang berlangsung lebih daripada 24 jam selepas serangan mengejut yang belum pernah berlaku dari Gaza, di mana militan Hamas, disokong oleh hujan beribu-ribu roket, menerobos penghalang keselamatan Israel dan meluru ke komuniti berdekatan. Sekurang-kurangnya 600 orang dilaporkan terbunuh di Israel – jumlah yang mengejutkan pada skala yang tidak dialami negara itu selama berdekad-dekad – dan lebih daripada 300 terbunuh di Gaza.

Para militan itu juga membawa tawanan kembali ke jalur pantai Gaza, termasuk wanita, kanak-kanak dan warga tua, yang mungkin akan mereka cuba tukar dengan ribuan tahanan Palestin yang ditahan Israel.

Jumlah kematian yang tinggi, beberapa tawanan dan respon yang lambat terhadap serangan telah menunjukkan kegagalan risikan utama dan melemahkan persepsi lama bahawa Israel mempunyai mata dan telinga di mana-mana di wilayah kecil dan padat penduduk yang telah dikawal selama berdekad-dekad.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu berkata negara itu berperang dan akan menuntut harga yang berat daripada musuh-musuhnya. Pemimpin Hamas berkata mereka bersedia untuk peningkatan seterusnya.

Persoalan utama sekarang adalah sama ada Israel akan melancarkan serbuan darat ke Gaza, langkah yang pada masa lalu telah membawa peningkatan mangsa yang intensif. Netanyahu berikrar bahawa Hamas “akan membayar harga yang belum pernah berlaku”. Tetapi, dia memberi amaran, “Perang ini akan mengambil masa. Ia akan sukar.”

Awam membayar kos yang mengerikan untuk keganasan di kedua-dua belah pihak. Beberapa media Israel, merujuk kepada pegawai perkhidmatan penyelamat, berkata sekurang-kurangnya 600 orang terbunuh di Israel, termasuk 44 tentera, sementara pegawai di Gaza berkata 313 orang telah meninggal di wilayah itu. Lebih 2,000 orang cedera di setiap pihak.

TV berita Israel menyiarkan aliran akaun daripada kaum kerabat orang Israel yang ditawan atau hilang, yang meratap dan memohon bantuan di tengah-tengah kabut ketidakpastian mengenai nasib ahli keluarga mereka. Di Gaza, penduduk melarikan diri dari rumah berhampiran sempadan untuk mengelakkan serangan Israel, melarikan diri lebih dalam ke wilayah itu selepas amaran dalam bahasa Arab daripada tentera Israel.

Di Mesir yang berjiran, seorang polis menembak mati dua pelancong Israel dan seorang Mesir di tapak pelancongan di Iskandariah, menurut Kementerian Dalam Negeri. Mesir telah berdamai dengan Israel berdekad-dekad yang lalu, tetapi sentimen anti-Israel tinggi di negara itu, terutama semasa peningkatan keganasan Israel-Palestin.

Peningkatan di sempadan utara Israel juga mengancam untuk menarik Hezbollah yang ganas, musuh sengit Israel yang disokong oleh Iran dan dianggarkan mempunyai puluhan ribu roket. Hezbollah menembak puluhan roket dan peluru pada hari Ahad ke tiga kedudukan Israel di kawasan pertikaian sepanjang sempadan dan tentera Israel membalas menggunakan drone bersenjata. Dua kanak-kanak cedera ringan akibat kaca pecah di pihak Lubnan, menurut Hospital Marjayoun yang berdekatan.

Laksamana Madya Daniel Hagari, pegawai tentera Israel, memberitahu wartawan situasi di sempadan utara tenang selepas pertukaran itu. Tetapi dia berkata pertempuran masih berlangsung di selatan dan masih ada situasi tebusan di sana.

Dia berkata tentera telah bergerak ke setiap komuniti berhampiran sempadan Gaza, di mana mereka merancang untuk mengungsikan semua penduduk awam dan menyisir kawasan itu untuk mencari militan.

“Kami akan pergi ke setiap komuniti sehingga kami membunuh setiap pengganas yang berada di wilayah Israel,” katanya. Di Gaza, “setiap pengganas yang terletak di rumah, semua komander di rumah, akan diserang oleh tembakan Israel. Itu akan terus meningkat pada jam-jam akan datang.”

Hamas berkata bahawa pada waktu malam ia terus menghantar pasukan dan peralatan ke “beberapa lokasi di dalam wilayah pendudukan kami,” merujuk kepada Israel. Media yang dikaitkan dengan Hamas melaporkan bahawa anak lelaki Nizar Awadallah, seorang pegawai politik kanan, terbunuh. Kumpulan militan Islam itu belum melaporkan mana-mana ahli kanan ditawan, terbunuh atau cedera.

Serangan mengejut pada hari Sabtu adalah yang paling mematikan di Israel sejak berdekad-dekad. Dalam serangan yang mengejutkan luas, pengganas Hamas menggunakan bahan letupan untuk memecahkan pagar sempadan yang mengelilingi Gaza, kemudian menyeberang dengan motosikal, trak pikap, paraglider dan bot laju di pantai.

Mereka memasuki sehingga 22 lokasi di luar Jalur Gaza awal pagi Sabtu, termasuk bandar dan komuniti lain sejauh 24 kilometer (15 batu) dari sempadan Gaza, sementara Hamas melancarkan beribu-ribu roket ke bandar-bandar Israel.

“Israel terjaga pagi ini dengan pagi yang mengerikan,” kata Lt. Kol. Richard Hecht, jurucakap tentera Israel. “Banyak orang terbunuh… kanak-kanak, nenek, keluarga, mayat.”

Media Israel berkata sekurang-kurangnya 600 orang terbunuh dan 2,000 cedera dalam serangan Sabtu. Pejuang Hamas membawa bilangan tawanan yang tidak diketahui ke Gaza, dan barisan orang Israel dengan saudara yang hilang membentuk di luar balai polis di Israel tengah untuk memberi penyiasat DNA dan cara lain yang boleh membantu mengenal pasti ahli keluarga mereka.

Israel menyerang 426 sasaran di Gaza, tentera Israel berkata, meratakan bangunan kediaman dalam letupan raksasa.

Antara 313 terbunuh di Gaza ialah 20 kanak-kanak, dan hampir 2,000 orang cedera, kata Kementerian Kesihatan Palestin. UNRWA, agensi PBB untuk rakyat Palestin, berkata lebih 20,000 rakyat Palestin meninggalkan wilayah sempadan Gaza untuk masuk lebih dalam ke wilayah itu dan berlindung di sekolah-sekolah PBB.

Dalam ucapan televisyen pada malam Sabtu, Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu berkata tentera akan menggunakan semua kekuatannya untuk memusnahkan keupayaan Hamas.

“Keluar dari sana sekarang,” katanya kepada penduduk Gaza, yang tidak mempunyai cara untuk meninggalkan wilayah Mediterranean yang kecil, sesak dan padat penduduk itu. 2.3 juta penduduk Gaza telah menahan sekatan sempadan, dikuatkuasakan pada tahap yang berbeza oleh Israel dan Mesir, sejak militan Hamas merampas kawalan pada 2007.

Di Gaza, kebanyakan penduduk dilanda kegelapan pada malam Sabtu apabila Israel memotong bekalan elektrik dan berkata ia tidak akan lagi membekalkan kuasa, bahan api atau barangan lain ke wilayah itu.

Hamas berkata ia telah merancang pertempuran yang panjang. “Kami bersedia untuk semua pilihan, termasuk perang habis-habisan,” kata timbalan ketua biro politik Hamas, Saleh al-Arouri, kepada Al-Jazeera TV.

Israel mempunyai sejarah membuat pertukaran yang sangat tidak seimbang untuk membawa pulang tawanan Israel. Tentera telah mengesahkan bahawa sejumlah “substansial” orang Israel ditawan pada hari Sabtu tanpa memberikan angka sebenar.

Seorang pegawai Mesir berkata Israel telah meminta bantuan Cairo untuk memastikan keselamatan para tebusan, dan ketua perisikan Mesir telah menghubungi Hamas dan kumpulan Jihad Islam yang lebih kecil dan radikal, yang juga mengambil bahagian dalam serbuan, untuk mendapatkan maklumat. Mesir kerap mengantara kedua-dua pihak pada masa lalu.

Pegawai itu berkata pemimpin Palestin mendakwa bahawa mereka masih belum mempunyai “gambaran penuh” mengenai tebusan, tetapi berkata mereka yang dibawa masuk ke Gaza telah dibawa ke “lokasi yang selamat” di seluruh wilayah itu.

“Jelas bahawa mereka mempunyai jumlah yang besar – beberapa dozen,” kata pegawai itu, yang meminta untuk tidak dikenali kerana tidak dibenarkan untuk menjelaskan kepada media.

Mesir juga bercakap dengan kedua-dua pihak mengenai gencatan senjata yang berpotensi, tetapi pegawai itu berkata Israel tidak terbuka untuk gencatan senjata “pada peringkat ini.”

Di Iran, yang lama menyokong Hamas dan kumpulan militan lain, pegawai kanan secara terbuka memuji serbuan itu. Presiden Ebrahim Raisi bercakap melalui telefon dengan pemimpin Hamas Ismail Haniyeh dan pemimpin Jihad Islam Ziad al-Nakhalah, lapor agensi berita IRNA pada hari Ahad.

Pemimpin bayangan sayap tentera Hamas, Mohammed Deif, berkata pasukannya pada malam itu terus menghantar pasukan dan peralatan ke “beberapa lokasi di dalam wilayah pendudukan kami,” merujuk kepada Israel. Media yang dikaitkan dengan Hamas melaporkan bahawa anak lelaki Nizar Awadallah, seorang pegawai politik kanan, terbunuh. Kumpulan militan Islam itu belum melaporkan mana-mana ahli kanan ditawan, terbunuh atau cedera.