Israel ‘Berperang,’ Kata Netanyahu. Sekurang-kurangnya 40 Terbunuh dalam Serangan Hamas yang Meluas

Israel-Palestinians

JERUSALEM – Kumpulan Hamas yang memerintah di Jalur Gaza melancarkan serangan yang belum pernah terjadi sebelumnya ke atas Israel pada waktu subuh Sabtu, melepaskan ribuan roket sambil berpuluh-puluh pejuang menyusupi sempadan yang diperkuat dengan ketat di beberapa lokasi melalui udara, darat dan laut, mengejutkan negara itu pada cuti besar.

Beberapa jam selepas serangan bermula, pejuang Hamas masih bertempur dengan senjata api di dalam beberapa komuniti Israel dalam tunjukan kekuatan yang mengejutkan dan menggegarkan negara itu. Perkhidmatan penyelamat kebangsaan Israel berkata sekurang-kurangnya 40 orang terbunuh dan ratusan cedera, menjadikannya serangan paling maut di Israel dalam beberapa tahun.

Sekurang-kurangnya 561 orang cedera sedang dirawat di hospital Israel, termasuk sekurang-kurangnya 77 dalam keadaan kritikal, menurut kiraan Persatuan Press berdasarkan kenyataan awam dan panggilan ke hospital.

Tiada komen rasmi tentang korban di Gaza, tetapi wartawan AP menyaksikan pengebumian 15 orang yang terbunuh dan melihat lapan lagi mayat tiba di hospital tempatan. Tidak jelas sama ada mereka adalah pejuang atau awam.

Media sosial dipenuhi dengan video pejuang Hamas berarak kenderaan tentera Israel yang kelihatan dicuri melalui jalan raya dan sekurang-kurangnya seorang tentera Israel yang mati di dalam Gaza diseret dan diinjak-injak oleh orang ramai Palestin yang berteriak “Allah Maha Besar.”

Video yang dikeluarkan Hamas kelihatan menunjukkan sekurang-kurangnya tiga orang Israel ditawan hidup-hidup. Ketenteraan enggan memberi butiran tentang mangsa atau penculikan ketika ia terus bertempur dengan penyusup.

“Kami berperang,” kata Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu dalam ucapan yang disiarkan, mengisytiharkan mobilisasi tentera besar-besaran. “Bukan ‘operasi,’ bukan ‘pusingan,’ tetapi berperang.”

“Musuh akan membayar harga yang belum pernah terjadi sebelum ini,” tambahnya, dengan menjanjikan bahawa Israel akan “membalas dengan magnitud yang musuh tidak pernah ketahui.”

Dalam mesyuarat pegawai keselamatan kanan kemudian pada hari Sabtu, Netanyahu berkata keutamaan pertama adalah untuk “membersihkan kawasan” daripada penyusup musuh, kemudian untuk “mengenakan harga yang besar kepada musuh,” dan memperkukuh kawasan lain supaya tiada kumpulan militant lain menyertai perang.

Serangan serius pada Simchat Torah, hari yang biasanya gembira apabila orang Yahudi menamatkan kitaran tahunan membaca gulungan Taurat, menghidupkan kenangan menyakitkan perang Timur Tengah pada tahun 1973, hampir 50 tahun yang lalu, pada hari yang sama, di mana musuh Israel melancarkan serangan mengejut pada Yom Kippur, hari paling suci dalam kalendar Yahudi.

Perbandingan dengan salah satu saat paling traumatik dalam sejarah Israel menajamkan kritikan terhadap Netanyahu dan sekutu sayap kanan jauhnya, yang berkempen untuk tindakan yang lebih agresif terhadap ancaman dari Gaza. Pengulas politik mengecam kerajaan kerana gagal menjangka apa yang kelihatan seperti serangan Hamas yang tidak pernah dilihat tahap perancangan dan penyelarasannya.

Tentera Israel menyerang sasaran di Gaza sebagai tindak balas kepada kira-kira 2,500 roket yang menyebabkan amaran serangan udara berbunyi tanpa henti sejauh Tel Aviv dan Jerusalem, kira-kira 80 kilometer (50 batu) jauhnya. Ia berkata pasukannya terlibat dalam pertempuran senjata api dengan pejuang Hamas yang menyusup ke Israel sekurang-kurangnya tujuh lokasi. Para pejuang telah menyelinap merentasi pagar pemisah dan bahkan menyerang Israel melalui udara dengan paraglider, kata tentera.

Televisyen Israel menyiarkan letupan merobohkan pagar sempadan Gaza-Israel, diikuti apa yang kelihatan seperti pengganas Palestin menunggang motosikal ke Israel. Dilaporkan juga pengganas memasuki dengan trak pikap.

Tidak jelas apa yang mencetuskan Hamas melancarkan serangan, yang memerlukan perancangan berbulan-bulan.

Tetapi sepanjang setahun lalu, kerajaan sayap kanan jauh Israel telah mempercepat pembinaan penempatan di Tebing Barat yang diduduki, keganasan pemukim Israel telah mengusir ratusan rakyat Palestin di sana, dan ketegangan telah meletus di sekitar tempat suci Jerusalem yang kontroversi.

Pemimpin bayangan sayap tentera Hamas, Mohammed Deif, mengumumkan permulaan apa yang disebutnya “Operasi Badai Al-Aqsa.” Kompleks masjid Al-Aqsa di Jerusalem adalah tapak ketiga paling suci dalam Islam, dan terletak di tapak paling suci bagi orang Yahudi, yang merujuk kepadanya sebagai Bait Suci.

“Cukup sudah,” kata Deif, yang tidak muncul di khalayak ramai, dalam mesej rakaman, sambil menyeru rakyat Palestin dari Jerusalem timur hingga ke utara Israel untuk menyertai perjuangan.

Dalam ucapan yang disiarkan, Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant memberi amaran bahawa Hamas telah membuat “kesilapan yang serius” dan berjanji bahawa “negara Israel akan memenangi perang ini.”

Negara-negara Barat mengutuk pencerobohan dan menegaskan semula sokongan mereka kepada Israel, sementara yang lain menyeru kedua-dua belah pihak bersikap sederhana.

“Amerika Syarikat secara tegas mengutuk serangan tanpa provokasi oleh pengganas Hamas terhadap orang awam Israel,” kata jurucakap Majlis Keselamatan Negara Adrienne Watson. “Kami berdiri teguh bersama kerajaan dan rakyat Israel dan menyampaikan takziah kami atas nyawa Israel yang hilang dalam serangan ini.”

Watson berkata Jake Sullivan, penasihat keselamatan negara, telah bercakap dengan rakan sejawatannya Israel, Tzachi Hanegbi.

Arab Saudi, yang telah berbincang dengan AS tentang normalisasi hubungan dengan Israel, mengeluarkan kenyataan menyeru kedua-dua belah pihak menahan diri. Kerajaan itu berkata telah berulang kali memberi amaran tentang “bahaya keadaan meletup akibat pendudukan berterusan (dan) rakyat Palestin tidak mendapat hak sah mereka.”

Serangan ini berlaku pada masa bersejarah ketika berlaku perpecahan dalam kalangan Israel tentang cadangan Netanyahu untuk mengubah kehakiman secara menyeluruh. Bantahan massa terhadap rancangan itu telah menghantar ratusan ribu penunjuk perasaan Israel ke jalanan dan mendorong ratusan askar simpanan mengelak tugas sukarela – kekacauan yang membangkitkan kebimbangan terhadap kesediaan medan perang tentera dan menimbulkan kebimbangan tentang daya halangnya terhadap musuh.

Penyusupan pejuang ke selatan Israel menandakan peningkatan besar oleh Hamas yang memaksa jutaan rakyat Israel berlindung di bilik selamat. Bandar dan bandar dikosongkan apabila tentera menutup jalan berhampiran Gaza. Perkhidmatan penyelamat Israel dan Kementerian Kesihatan Palestin di Gaza merayu kepada orang ramai untuk menderma darah.

“Kami faham bahawa ini sesuatu yang besar,” kata Lt. Kol. Richard Hecht, jurucakap tentera Israel, kepada wartawan. Beliau berkata tentera Israel telah memanggil simpanan tentera.

Hecht enggan mengulas bagaimana Hamas berjaya mengejutkan tentera. “Itu soalan yang baik,” katanya.

Ismail Haniyeh, pemimpin buangan Hamas, berkata pejuang Palestin “terlibat dalam saat bersejarah ini dalam operasi wira membela Masjid Al-Aqsa di Jerusalem dan ribuan tahanan Palestin yang ditahan Israel.”

Di kibbutz Nahal Oz, hanya 4 kilometer (2.5 batu) dari Jalur Gaza, penduduk ketakutan yang berlindung di dalam rumah berkata mereka boleh mendengar tembakan senjata api yang berterusan membalas bangunan ketika pertempuran berterusan walaupun berjam-jam selepas serangan awal.

“Dengan roket kami rasa sedikit selamat, tahu bahawa kami mempunyai Iron Dome (sistem pertahanan peluru berpandu) dan bilik selamat kami. Tetapi tahu bahawa pengganas berjalan di sekitar komuniti adalah ketakutan yang berbeza,” kata Mirjam Reijnen, 42, ahli bomba sukarela dan ibu tiga anak di Nahal Oz.

Israel telah membina pagar