Israel Berperang Dengan Hamas Di Sekitar Bandar Gaza, Operasi Darat Meningkat

DEIR AL-BALAH, Lembah Gaza – Tentera Israel bertempur dengan militan Hamas dan menyerang kompleks bawah tanah di utara Gaza, dari mana lebih kurang 800,000 orang Palestin telah melarikan diri ke selatan walaupun terus dibombard oleh Israel.

Diperdayakan oleh penyelamatan pertama berjaya seorang tawanan yang dipegang oleh Hamas, Perdana Menteri Benjamin Netanyahu telah menolak seruan gencatan senjata dan sekali lagi bersumpah untuk menghancurkan keupayaan Hamas memerintah Gaza atau mengancam Israel berikutan serangannya pada 7 Oktober yang lalu, yang menyuluh perang ini.

Lebih separuh penduduk 2.3 juta orang Palestin telah melarikan diri dari rumah mereka, dengan ratusan ribu orang mencari perlindungan di sekolah PBB yang dipadatkan atau di hospital bersama ribuan mangsa yang cedera. Serangan Israel kini semakin hampir ke beberapa hospital utara dalam beberapa hari yang lalu, mengejutkan para doktor.

Agensi PBB untuk pelarian Palestin, dikenali sebagai UNRWA, menyatakan hampir 672,000 orang Palestin mencari perlindungan di sekolah dan kemudahan lain – empat kali kapasiti mereka. Ribu orang telah memecah masuk ke gudang bantuan mereka pada hujung minggu lalu untuk mengambil makanan, kerana bekalan barang asasi semakin menipis disebabkan darurat Israel.

Tiada elektrik pusat di Gaza selama berminggu-minggu, dan Israel telah melarang masuk bahan api yang diperlukan untuk menggerakkan generator kecemasan hospital dan rumah.

Ketua UNRWA Philippe Lazzarini menuduh Israel “hukuman kolektif” terhadap orang Palestin, dan memaksa pemindahan mereka dari utara Gaza ke selatan, di mana mereka masih tidak selamat.

Agensi itu, yang ratusan ribu orang Gaza bergantung kepada perkhidmatan asas mereka bahkan pada masa normal, menyatakan 64 kakitangan telah terbunuh sejak permulaan peperangan ini, termasuk seorang lelaki terbunuh bersama isteri dan lapan anak-anaknya dalam serangan pada Isnin lepas.

“Ini adalah bilangan tertinggi pekerja bantuan PBB yang terbunuh dalam sebarang konflik di seluruh dunia dalam masa yang singkat,” kata jurucakap Juliette Touma kepada Agensi Berita Associated Press. “UNRWA tidak akan sama lagi tanpa rakan sekerja ini.”

Peperangan ini juga telah mengancam untuk menyuluh permusuhan lebih berat di medan lain. Israel dan kumpulan militan Hezbollah Lebanon telah bertukar tembakan setiap hari di sempadan, dan Israel serta Amerika Syarikat telah menyerang sasaran di Syria berkaitan Iran, yang menyokong Hamas, Hezbollah dan kumpulan bersenjata lain di rantau ini.

Tentera berkata ia menembak jatuh sebuah drone di luar ruang udara Israel pada Selasa berhampiran bandar Laut Merah Eilat, tanpa memberikan butiran lanjut. Lebih awal bulan ini, sebuah kapal perang Tentera Laut Amerika Syarikat di Laut Merah menangkis tiga peluru berpandu krus dan beberapa drone dilancarkan ke arah Israel oleh pemberontak Houthi yang disokong Iran di Yemen.

Di Tebing Barat yang diduduki, di mana keganasan antara Israel dan Palestin juga meningkat, tentera telah merobohkan rumah keluarga Saleh al-Arouri, seorang pegawai kanan Hamas yang dipaksa buang negeri lebih sepuluh tahun lalu. Ali Kaseeb, ketua majlis tempatan kampung Aroura, berkata rumah itu telah kosong selama 15 tahun.

Jonathan Conricus, jurucakap tentera Israel, berkata operasi darat di Gaza memberi tumpuan ke utara, termasuk Bandar Gaza, yang dikatakannya “pusat graviti” Hamas.

“Tetapi kami juga terus menyerang bahagian lain Gaza. Kami sedang memburu komander mereka, kami menyerang infrastruktur mereka, dan apabila ada sasaran penting yang berkaitan dengan Hamas, kami menyerangnya,” katanya.

Tentera berkata ia telah menyerang kira-kira 300 sasaran militan dalam 24 jam lepas, termasuk kompleks dalam terowong, dan tentera telah terlibat dalam beberapa pertempuran dengan militan Palestin bersenjatakan roket anti-kereta kebal dan mesingan.

Hamas telah melepaskan video sendiri menunjukkan apa yang dikatakan pertempuran di utara Gaza pada Ahad. Seorang pejuang memakai kamera jenis GoPro muncul dari terowong dengan pelancar roket bimbingan roket dan berlari merentasi bukit pasir dan belukar dengan militan lain di tengah-tengah bunyi tembakan senjata. Ia mustahil untuk mengesahkan laporan secara bebas.

Operasi darat lebih besar telah dilancarkan di utara dan timur Bandar Gaza, yang sebelum perang adalah rumah kepada lebih 650,000 orang.

Video yang dikeluarkan tentera menunjukkan askar berjalan merentasi kawasan terbuka di tengah bunyi tembakan berat dan menubuhkan kedudukan di dalam bangunan yang rosak teruk.

Conricus berkata kira-kira 800,000 orang telah mematuhi arahan tentera Israel untuk melarikan diri dari bahagian utara jalur itu ke selatan. Tetapi puluhan ribu orang masih berada di dan sekitar Bandar Gaza, dan kematian dijangka meningkat di kedua-dua belah pihak apabila pertempuran berpindah ke kawasan padat penduduk.

Tingkap untuk melarikan diri ke selatan mungkin akan ditutup, kerana tentera Israel telah tiba ke lebuh raya utara-selatan Gaza ini minggu ini. Video beredar Isnin menunjukkan sebuah kereta kebal membuka tembakan ke arah kereta yang menghampiri bukit pasir tetapi berpusing. Kementerian Kesihatan Gaza berkata tiga orang terbunuh.

Zaki Abdel-Hay, seorang lelaki Palestin yang tinggal beberapa minit jalan kaki dari jalan selatan Bandar Gaza, berkata orang takut menggunakannya. “Orang sangat takut. Kereta kebal Israel masih berhampiran,” katanya melalui telefon, sambil menambah “tembakan artileri berterusan” boleh didengari berhampiran jalan.

Dalam sidang akhbar lewat Isnin, Netanyahu menolak seruan gencatan senjata untuk membolehkan pembebasan tawanan atau mengakhiri peperangan, yang dikatakannya akan panjang dan sukar. “Panggilan untuk gencatan senjata adalah panggilan untuk Israel menyerah kepada Hamas,” katanya kepada sidang akhbar. “Itu tidak akan berlaku.”

Lebih 8,500 orang Palestin terbunuh dalam peperangan ini, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, menurut Kementerian Kesihatan Gaza. Figur itu tanpa praseden dalam dekad keganasan Israel-Palestin. Lebih 1,400 orang mati di pihak Israel, terutamanya orang awam yang terbunuh semasa serangan awal Hamas, juga satu angka tanpa praseden. Militan Palestin terus menembak roket ke Israel.

Tentera berkata Isnin bahawa pasukan khas telah menyelamatkan salah seorang daripada kira-kira 240 tawanan yang dirampas oleh militan Palestin semasa serangan meluas. Ia berkata Pvt. Ori Megidish, 19, “dalam keadaan baik” dan telah disatukan semula dengan keluarganya.

Hamas telah melepaskan empat tawanan, dan berkata akan melepaskan yang lain sebagai balasan untuk beribu-ribu tahanan Palestin yang dipegang Israel, yang telah menolak tawaran itu. Hamas melepaskan video pendek Isnin menunjukkan tiga tawanan wanita lain.

Krisis kemanusiaan Gaza pula terus memburuk. Pertubuhan Kesihatan Sedunia berkata dua buah hospital telah rosak dan sebuah ambulans musnah di Gaza dalam dua hari kebelakangan ini. Ia berkata semua 13 buah hospital yang beroperasi di utara telah menerima arahan pemindahan Israel. Para doktor telah menolak arahan sedemikian, dengan berkata ia akan menjadi hukuman mati bagi pesakit.