Israel banji air bawah tanah di Gaza untuk mengusir pengganas Hamas: IDF

(SeaPRwire) –   Pasukan Pertahanan Israel (IDF) telah mengesahkan bahawa ia telah memasang banjir terowong di Gaza dengan isi padu air yang besar dalam usahanya untuk menyerang Hamas.

IDF menyatakan bahawa pasukannya bersama-sama dengan Kementerian Pertahanan Israel telah menggunakan pelbagai alat untuk memasang banjir rangkaian terowong bawah tanah Hamas yang telah digunakan di Jalur Gaza untuk mengusir pengganas yang bersembunyi di sana. Pemasangan banjir itu telah dianggap rahsia terbuka selama berminggu-minggu tetapi IDF akhirnya mengesahkan strategi itu pada Selasa.

“Keupayaan ini terdiri daripada memasang pam dan paip, materialisasi pembangunan kejuruteraan dan keupayaan untuk mengenal pasti lubang terowong yang sesuai untuk pelaksanaan alat-alat ini,” kata IDF dalam kenyataan.

“Keupayaan itu dibangunkan secara profesional, termasuk analisis ciri-ciri tanah dan sistem air di kawasan itu untuk memastikan bahawa kerosakan tidak dilakukan kepada takungan air bawah tanah kawasan itu. Pemompaan air hanya dilaksanakan di laluan terowong dan lokasi yang sesuai, memadankan kaedah operasi ke setiap kes.”

IDF menyatakan strategi ini mewakili terobosan kejuruteraan dan teknologi yang besar dalam memerangi ancaman infrastruktur bawah tanah Hamas dan merupakan hasil usaha bersama pelbagai badan penubuhan keselamatan.

IDF tidak pergi ke butiran lanjut mengenai pemasangan banjir terowong.

Walau bagaimanapun, Wall Street Journal melaporkan bulan lepas bahawa selesai pada bulan November kira-kira satu batu di utara kem pelarian Al-Shati. Setiap pam mampu menarik air dari Laut Mediterranean dan boleh memindahkan beribu-ribu meter padu air setiap jam, yang akan memasang banjir terowong dalam tempoh beberapa minggu, menurut laporan itu.

Menurut laporan itu, Israel telah mengenal pasti kira-kira 800 terowong di bawah Gaza yang telah digunakan Hamas untuk memindahkan pejuang, menyimpan senjata dan merancang serangan keganasan ke atas Israel. Walau bagaimanapun, pegawai Israel percaya rangkaian terowong itu jauh lebih besar.

Laporan yang dihantar oleh pasukan IDF awal bulan ini menyatakan kemungkinan Hamas “menggunakan lebih daripada 6,000 tan konkrit dan 1,800 tan logam untuk membina ratusan batu infrastruktur bawah tanah.”

Masih tidak jelas berapa banyak terowong yang telah dimasang banjir oleh pasukan Israel dan berapa banyak pengganas Hamas yang telah ditangkap atau dibunuh sebagai sebahagian daripada operasi itu.

Israel berusaha untuk memusnahkan kumpulan pengganas Palestin selepas ia menawan beberapa 240 orang sebagai tawanan semasa dan membawa mereka kembali ke Jalur Gaza. Hamas melepaskan 105 tawanan dalam gencatan senjata November.

Israel menyatakan bahawa kira-kira 1,200 orang terbunuh dalam serangan kejutan 7 Oktober. Laporan PBB minggu lepas menganggarkan bahawa kira-kira 16,000 orang telah terbunuh akibat pengeboman Israel ke atas Gaza.

IDF menyatakan pemasangan banjir terowong membentuk sebahagian daripada pelbagai alat yang digunakan oleh IDF untuk menetralkan ancaman Hamas.

Usaha lain termasuk serangan udara, operasi bawah tanah dan operasi khas dengan aset teknologi, kata IDF.

Tentera Israel meletupkan terowong di bawah tanah makam di Gaza yang digunakan terowong itu untuk aktivitinya, kata IDF Isnin.

Chris Pandolfino menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.